back to top

Mišići leđa – tri glavna krivca za česte bolove u leđima

Bolovi u leđima se danas karakteriziraju kao najčešća bol. Iako navedene bolove najčešće povezujemo s lošim madracem ili krivim položajem spavanja, glavni uzroci bolova se kriju u našim svakodnevnim navikama.

Stručnjaci otkrivaju kako često zanemarujemo ova tri najosnovnija krivca za bolna leđa: Ukočena zdjelica – Naši mišići leđa su povezani sa našom zdjelicom koja je jedna od glavnih uzročnika bolova u donjem dijelu naših leđa.

Bolovi se mogu pojavljivati radi ukočenih ili tvrdih mišića trbuha i leđa koji su odgovorni za pomicanje zdjelice.

Do navedenog problema dolazi radi neaktivnosti, dugotrajnog sjedenja i krivog držanja. Slabiji trbušni mišići – Naša kralježnica i trbušni mišići rade kao tima, a sve u cilju da pridržimo cijelu težinu našeg tijela.

Kada mišići leđa rade ali mišići trbuha nisu aktivni, to znači da leđa uzimaju veći napor i nastaje preopterećenje, bol, ukočenost.

Predugo sjedenje – Sjedenje je svakako najgori neprijatelj našeg tijela. Kada sjedimo mišići trbuha su opušteni i nisu aktivni, što znači da mišići na leđima preuzimaju funkciju držanja tijela i tako se pojavljuju bolovi koji s vremenom mogu jačati i dovesti do nepravilnog držanja.

misici leđa
Mišići leđa – tri glavna krivca za česte bolove u leđima

Jednostavne vježbe za zdrava leđa

Sve vježbe za leđa imaju jedan cilj, povećanje jakosti i fleksibilnosti leđa. Mišići leđa se moraju jačati kako bi se kralježnica držala ispravnijom. Jačanjem mišića smanjujemo bolove u leđima i preveniramo razvoj novih ozljeda.

Svaka vježba mora početi zagrijavanjem od 5 do 10 minuta. Nakon zagrijavanja slijede vježbe istezanja, zatim vježbe snage. Nakon vježbi snage ponavljaju se vježbe istezanja i tako se završava krug treninga.

Tijekom vježbanja u kralježnici ne bi smjeli osjećati bolove, a ukoliko su oni prisutni tada je važno stati i zatražiti mišljenje stručnjaka.

Vježbe istezanja se najčešće odnose na sljedeće vježbe: Zaokreti glavom, ekstenzija leđa na koljenima, istezanje leđa u sjedećoj rotaciji, istezanje leđa i sjedećem pretklonu, privlačenje koljena na prsa.

Vježbe snage se najčešće odnose na sljedeće vježbe: Bird dog, plank, modificirani bočni plank, most, abdominalni bracing, trbušne kontrakcije.

U navedenim vježbama ne rade samo mišići leđa, već i trbušni mišići i kao i mišići naših nogu. Jačanjem navedenih mišića manje opterećujemo kralježnicu, što znači manji rizik od nastanka bolova.

misici leđa
Jednostavne vježbe za zdrava leđa

Mišići leđa – savjeti za uspravno držanje

Istina je da rijetko tko obraća pažnju na držanje svog tijela dok ne krenu bolovi i osjećaj ukočenosti.

Nepravilno držanje može dovesti do fizičke i psihičke komplikacije, stoga je bitno tu i tamo se ispraviti. Kada smo u nepovoljnom položaju tijela naši mišići leđa trpe dvostruko, što se manifestira u bolovima i osjećaju ukočenosti.

misici leđa
Mišići leđa – savjeti za uspravno držanje

Kako bi izbjegli navedeno, pokušajte slijediti sljedeće savjete: Obratite pažnju na položaj očiju i ekrana – Bilo da je riječ o laptopu, tv-u ili mobitelu, uvijek gledajte na to da se gornji dio ekrana nalazi u visini vaših očiju.

Stručnjaci navode kako bi se pogled trebao pomicati samo za 10 stupnjeva, jer u suprotnom pomičemo glavu i utječemo na neravni položaj tijela.

Poduprite bradu – Uredski poslovi često zahtijevaju buljenje u ekran i pomicanje glave unaprijed.

U slučaju da morate na nešto obratiti povećanu pažnju, poduprite svoju bradu s rukom kako se ne bi stvarao nepotrebni pritisak na vratne i leđne mišiće.

Protegnite noge i promijenite položaj sjedenja – Kada se pojavi bol, to je znak da predugo sjedite u položaju koji postaje naporan za tijelo.

Mišići leđa traže da se svako malo ustanete i protegnete, jer upravo tako pridonosite pravilnijem držanjem. Krećite se što više možete, koristite kraće pauze od 3 minute da napravite par koraka.

www.arz.hr

Preporuka

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima