back to top

Refluks kiseline – uzrok, simptomi, liječenje

Refluks kiseline – uzroci

Refluks kiseline (gastroezofagealni refluks) se pojavljuje kada želučana kiselina zbog oslabljene funkcije donjeg mišića zatvarača jednjaka (sfinktera) istječe u jednjak, odnosno u pogrešnom smjeru.

Naime, kada progutamo hranu, ona putuje niz jednjak te prolazi kroz donji sfinkter i završava u želucu.

Posao tog sfinktera je kontrolirati sadržaj koji ulazi u želudac i spriječiti da se želučani sadržaj vraća iz želuca u jednjak.

Naš želudac kod zdravih osoba zaštićen je sluznicom od učinaka njegove (želučane) kiseline. No, naš jednjak nema takvu zaštitnu sluznicu, te želučana kiselina ukoliko se vraća u njega može uzrokovati bol, upalu i oštećenje.

Najčešći uzroci pojačanog lučenja kiseline u želucu su loš način prehrane odnosno loše prehrambene navike.

Refluks kiseline češće se javlja kod osoba koje se malo kreću, konzumiraju masnu hranu s životinjskim mastima, prženu hranu, konzumiraju velike količine hrane u jednom obroku, konzumiraju alkohol, gazirana pića i kavu, pušači su.

Problemi se mogu javiti češće i kod osoba koje se hrane neposredno prije spavanja, koje imaju problema s bakterijom Helicobacter pylori, također kod trudnica.

refluks kiseline
Najčešći uzroci pojačanog lučenja kiseline u želucu su loš način prehrane odnosno loše prehrambene navike.

Refluks kiseline – simptomi

Najčešći simptom kada se javlja refluks kiseline je žgaravica, zatim je to mučnina, povraćanje ili problem s gutanjem.

Najčešća hrana i pića koja mogu uzrokovati žgaravicu su rajčica, luk, češnjak, poriluk, pića s kofeinom, gazirana pića, čokolada, žvakaće gume, agrumi, sokovi od agruma.

Kod žgaravice javlja se bol u obliku pečenja ispod prsne kosti, a koja bol se može proširiti u vrat, ždrijelo, pa čak i prema licu.

Ako se problemi koji upućuju na refluks kiseline ne liječe, mogu se javiti komplikacije koje uključuju suženje dijela jednjaka, vrijed na jednjaku ili čak prekancerozne promjene sluznice jednjaka tzv. Barrettov sindrom.

Kod lošijih prehrambenih navika simptomi će biti još izraženiji. Javljaju se prilikom spavanja, osobito ako je uzglavlje kod spavanja nisko, ali i u bilo koje drugo doba dana.

Nakon uzastopnog ponavljanja simptoma i neugodnosti koje se javljaju kod refluksa kiseline, bilo bi dobro što prije javiti se liječniku kako bi se ustanovili uzroci takvog pretjeranog stvaranja kiseline u želucu.

refluks kiseline
Najčešći simptom kada se javlja refluks kiseline je žgaravica, zatim je to mučnina, povraćanje ili problem s gutanjem.

Kako se dijagnosticira i liječi refluks kiseline

Dijagnoza za refluks kiseline postavlja se na temelju rendgenske pretrage, ezofagoskopije (pretraga jednjaka pomoću savitljive cijevi za promatranje), na temelju mjerenja tlaka donjeg ezofagealnog sfinktera, određuju se PH (kiselost) jednjaka i Bernsteinov test a može se raditi biopsija.

Ako se utvrdi bolest refluks kiseline liječnik će savjetovati promjene prehrambenih navika, kretanje, prestanak pušenja, izbjegavanje alkohola i sl.

Dobro je također umjereno jesti, polako i izbjegavati stres. Nije dobro odmah nakon jela ležati, pričekati barem pola sata nakon jela. Uzglavlje je također dobro povisiti, podići.

refluks kiseline
Od lijekova propisuju se alginati i antacidi. 

Od lijekova propisuju se alginati i antacidi. Neki lijekovi mogu se uzeti bez recepta ali u tom slučaju je potrebno oprezno postupati s uzimanjem lijekova i proučiti detalje nuspojava u uputi o lijeku.

Preporučuje se i tinktura od češnjaka u borbi protiv žgaravice.

Također obavezno se posavjetovati prije toga s liječnikom. Kod refluksa kiseline važno je dobro žvakati hranu, konzumirati puno svježeg povrća, izbjegavati alkohol, kavu, cigarete, prerađenu hranu, gazirana pića.

Lijekovi koji smanjuju lučenje kiseline također se mogu uzimati uz liječnički nadzor, a kirurški zahvat na jednjaku potreban je samo malobrojnim pacijentima, laparoskopski.

Kod liječenja je bitna higijena spavanja, kvaliteta obroka i tjelesna aktivnost.

Preporuka

drugi upravo čitaju

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova javlja se najčešće kao potreba za dijagnostičkom procjenom. Jedna od vodećih indikacija za pregled trbuha ultrazvukom jest potreba...

Psorijatični artritis – uzrok, simptomi i liječenje

Što je psorijatični artritis Psorijatični artritis je oblik artritisa koji pogađa osobe s psorijazom i karakterizira ga pojava sivkastih, ljuskavih lezija. Procjenjuje se da oko 8% ljudi s psorijazom...

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

možda te zanima