back to top

Najbolji hrvatski otoci

Jadranska obala je prepuna otoka i otičića. ali koji su najbolji hrvatski otoci znaju samo iskusni turistički radnici.

Pitali smo turističke radnike koji su najbolji hrvatski otoci i napravili listu 15 najljepših otoka jadranske obale. Uživajte!

Dok su neki otoci prave zvijezde hrvatske obale i dobivaju sav šlag s torte, postoji hrpa hrvatskih otoka koji jednostavno ne dobivaju dovoljno kredita.

Na listi brojnih krstarenja i tura brodom najčešće se nalaze oni koji se smatraju kao najbolji hrvatski otoci, kao što su Hvar, Korčula, Brač, Mljet, što je, naravno, sasvim opravdano.

Ti otoci su ništa manje nego prekrasni, s pravom pripadaju bilo kojoj mediteranskoj plaži.

Međutim, ako tražite mirniju, netaknutu i možda zabačenu otočnu destinaciju, možda biste trebali razmisliti o jednom od ovih manje poznatih hrvatskih otoka, pravih dragulja koje još uvijek ne dira masovni turizam, a nalaze se u nastavku.

Ovo su najbolji hrvatski otoci i destinacije koje bi vam mogle uljepšati ovo ljeto.

Šipan

Najveći otok u skupini Elafita, Šipan, nalazi se oko 18 kilometara sjeverozapadno od Dubrovnika i dom je čak 500 stalnih stanovnika.

Dva čudna sela, Šipanska Luka i Suđurađ, jedina su urbana područja na otoku, odvojena bujnom dolinom u kojoj se nalaze nasadi agruma, vinogradi, smokve i maslinici.

Šipan je poznat po pravljenju vina i ukusnim tradicionalno kuhanim morskim plodovima.

Do njega se iz Dubrovnika lako stiže trajektom, a uistinu iznenađuje da ovaj mali hrvatski otok ne prima više posjetitelja.

To je ipak savršenstvo, barem za one ljude koji ga posjećuju. Mir otoka je ono što ga čini tako izvrsnom destinacijom.

Otok Šipan
Otok Šipan

Silba

Silba je dio skupine malih otoka i brojnih otočića sjeverozapadno od Zadra.

To je najnaseljeniji otok od svih, koji zabavlja posjetitelje svojim opuštenim restoranima i tavernama uz more, uvijek održavajući stvari u tišini i miru.

Iako je to najnaseljeniji otok u svojoj skupini, stalna populacija nije veća od 300 – u sezoni raste na nekoliko tisuća. Uz gotovo savršenu mediteransku klimu, ljeta su sunčana, vruća i prozračna, idealno vrijeme za odmor na plaži.

Štoviše, cijeli je otok bez automobila, osim vozila koja opskrbljuju lokalne tvrtke. Ovo okruženje pogodno za pješake samo doprinosi privlačnosti ovog manje poznatog hrvatskog otoka, pogotovo ako putujete s djecom.

Silba otok bez automobila
Silba otok bez automobila

Molat

Drugi dio gore navedene skupine otoka je Molat. Tri sela protežu se krivudavom obalom – za razliku od susjednih otoka, koji svi imaju samo jedno mjesto.

To ipak ne znači da na otoku živi puno ljudi. Naprotiv, ima nešto više od 200 stanovnika.

Ljepota ovog otoka njegova je razvedena obala s bezbrojnim uvalama. Ako volite planinarenje, pješačenje i kampiranje, ovo bi bilo izvrsno odredište za vas, jer je otok obrubljen slikovitim stazama.

Treba vam samo kratka vožnja trajektom od užurbanog Zadra, a Molat je sasvim drugačiji svijet, mjesto prekriveno borovim šumama, grmljem i livadama. Na cijelom otoku pronaći ćete tek nekoliko trgovina i restorana.

Molat je sasvim drugačiji svijet
Molat je sasvim drugačiji svijet

Susak

Iako ima prekrasne plaže i fascinantnu narodnu tradiciju, Susak je nažalost ostao izvan glavnog turističkog radara jer je do njega prilično teško doći.

Otok leži u Kvarnerskom zaljevu, jugoistočno od Istre. Jedan je od otoka koji su najudaljeniji od hrvatskog kopna.

Veliki dio stanovništva otoka emigrirao je sredinom 20. stoljeća tijekom Istarskog egzodusa, većina u Sjedinjene Države. Danas je ostalo oko 200 stalnih stanovnika, od kojih mnogi govore izrazitim sušačkim dijalektom koji praktički nitko drugi u Hrvatskoj ne razumije.

Otok nema prometnice, nema noćnih klubova i ima malo turističkih sadržaja. Umjesto toga, ovaj misteriozni otok sastoji se od samo jednog sela, prašnjavih pješačkih staza, ogromnih polja ispunjenih biljkama origana i pješčanih plaža.

Otok Susak Hrvatska
Otok Susak Hrvatska

Zlarin

Unatoč maloj veličini Zlarina, nedvojbeno je da je to otok blistave ljepote. Lokalno je poznat kao Zlatni otok, jer je stvarno tako prekrasan!

Ovaj mali otočić nalazi se u neposrednoj blizini kopna, odvojen Šibenskim kanalom, a najviše je poznat po svojoj povijesti berbe koralja; postoji čak i Muzej koralja gdje možete saznati više o tome.

Osim koralja, na Zlarinu ima mnogo povijesti, koja seže još u 13. stoljeće. Ako ste, pak, više usmjereni na plaže i ljepotu, onda Zlarin i to pokriva!

Duga pješčana plaža idealna je za obitelji koje žele slobodno trčati i istraživati, a zelena pozadina daje vam onaj osjećaj ‘otpadnika’. Na otoku nećete pronaći mnogo hotela, ali ćete pronaći privatni smještaj, koji će vam pomoći da se skroz prepustite odmoru.

Zlatni otok
Zlatni otok

Lastovo

Otočna općina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Lastovo se sastoji od čak 46 pojedinačnih otoka i otočića te je dom za gotovo 800 stanovnika.

Njegov istoimeni otok Lastovo ujedno je i najveći u arhipelagu. Ovdje žive gotovo svi stalni stanovnici.

Lastovo je poznato po svom godišnjem karnevalu, proslavi u kojoj svi stanovnici sudjeluju u raskošnoj narodnoj nošnji.

Još jedna značajna atrakcija na otoku su jedinstveni lastovski dimnjaci cilindričnog oblika, koji izgledaju kao mini minareti (iako na otoke nikada nisu doprli turski ili arapski utjecaji).

Najbolji hrvatski otoci
Najbolji hrvatski otoci – Lastovo

Pašman

Pašman je još jedan otok u prekrasnom zadarskom arhipelagu, a od kopna ga dijeli Pašmanski kanal.

Otokom je prošarano desetak sela i naselja prošarano, dok prostrane šume prekrivaju zaleđe, a plaže duž njegove obale.

Ovo je fantastično mjesto za provesti nekoliko dana u tišini razmišljajući i čitajući neku dobru knjigu, a do tamo možete nevjerojatno brzo stići trajektom.

Glavne atrakcije uključuju franjevački samostan iz 14. stoljeća, benediktinski samostan iz 12. stoljeća i prekrasnu morsku vodu za koju se kaže da je najčišća na Jadranu.

Otok Pašman - Najčišća morska voda na Jadranu
Otok Pašman – Najčišća morska voda na Jadranu

Šolta

Smještena u srednjodalmatinskom arhipelagu, Šolta leži južno od Splita, istočno od otoka Drvenik i zapadno od Brača.

Sa svojom populacijom od 1700 ljudi i velikim slikovitim uvalama, ribarskim selima, vinarijama i maslinicima, ima obilje turističkog potencijala.

Međutim, otok doista ne dobiva pažnju koju zaslužuje. Dom ljupkih kamenih sela, zaštićenih prirodnih luka i mirnih uvala, Šolta je idealno utočište za samorefleksiju i autentični turizam.

To je fantastično odredište za svakoga tko želi doživjeti autentičnu dalmatinsku otočnu kulturu, netaknutu masovnim turizmom.

 Šolta leži južno od Splita
Šolta leži južno od Splita

Vrgada

Ako tražite netaknutu prirodu s turističkim ugođajem, ali ništa pretjeranim, onda je Vrgada fantastična opcija.

Idilične borove šume i dugi dijelovi zlatnog pijeska podsjećaju na potpuni ljetni bijeg, uz zvuk cvrčaka u pozadini!

Na Vrgadi ima nekoliko odličnih hotela, što znači da možete doživjeti onaj pravi pravcati odmor.

Glavni grad na otoku još je malen, ali je okružen borovom šumom, što mu daje pravi osjećaj odsječenosti od ostatka područja.

Ribolov je veliki posao na Vrgadi; međutim, plaže su na sjeveroistočnoj obali prava ljepota i zabava.

Vrgada
Najbolji Hrvatski otoci – Vrgada

Lopud

Sat vožnje trajektom od Dubrovnika, Lopud je svijet daleko od gradske vreve.

Panoramski pogledi pružaju se od planina do tamnoplave vode, od okolnog Elafitskog arhipelaga do hrvatskog kopna dalje.

Samo 220 stanovnika tijekom cijele godine dijeli ovaj otok bez automobila, koji ima manje od 5 četvornih kilometara.

Šetnica uz more – s restoranima uz obalu, malim buticima i sladoledarnicama – prati sjeverni zaljev Lopuda.

Na 15-minutnom pješačenju prema jugu preko brda nalazi se uvala Šunj, prekrasan i rijedak luk svilenkastog pijeska. Otok na svoje dolazi u ranim večernjim satima, nakon što posljednji izletnici isplove na kopno.

Lopud
Lopud otok kojeg vrijedi posjetiti

Veliki Brijun

Brijuni su nekoć bili ljetno utočište bivšeg jugoslavenskog predsjednika Tita. Nakon njegove smrti, arhipelag je proglašen nacionalnim parkom.

Popularan je među izletnicima koji trajektom putuju do njegovog najvećeg otoka, Velikog Brijuna (20-ak minuta vožnje od kopnenog grada Fažane).

Međutim, bez stalnih stanovnika, nakon što ode i posljednji trajekt, mjesto postaje mirno utočište.

Bujni otok obavijen je valovitim poljima i gustim šumama, a okružen je i osamljenim uvalama. Tamo ima još puno toga za istražiti, uključujući otiske dinosaura, rimske ruševine, botanički vrt, ornitološki park, safari park i golf igralište s 18 rupa, izgrađeno prije čak jednog stoljeća.

Potonji je dom niza egzotičnih životinja koje su Titu poklonili socijalistički svjetski lideri, uključujući slona Lanku.

Veliki Brijun jedan od najlješih otoka jadraanske obale
Veliki Brijun jedan od najlješih otoka jadraanske obale

Otok Gaž

Da, stvarno izgleda kao riba u moru. Samo, ova riba je zapravo maleni otočić u sjevernojadranskom arhipelagu u nacionalnom parku Brijuni.

Otok se zove Gaž; nenaseljen je, a oblik ribe potpuno je prirodan.

Javni prijevoz nije dostupan za obilazak njegovih plaža i 1128 metara duge obale, ali je moguće privatno putovanje.

Svakako zračnim putem posjetite nacionalni park Brijuni i kroz prozor zrakoplova, dok se približavate pulskoj zračnoj luci, vjerojatno ćete vidjeti otok Gaž.

Otok Gaž
Otok Gaž

Sveti Klement

Hvar je najmoderniji hrvatski otok, a posjećuju ga slavne osobe, kao što su Georgea Clooney i Beyoncé.

Godine 1906. botaničar Eugen Meneghello pretvorio je ovaj otok u svoj tajni vrt, posadeći ružmarin, lavandu i ljiljane.

Ubrzo nakon toga otvorio je pansion, danas zbirku bungalova čiji su vlasnici i kojima upravljaju njegovi praunuci.

Poprilično nenaseljen od listopada do početka ožujka, Sveti Klement ostaje bez automobila, ali i krajnje idiličan.

Sveti Klement najljepši hrvatski otoci
Sveti Klement najljepši hrvatski otoci

Proizd

Smješten uz zapadnu obalu Korčule, Proizd je potpuno nenaseljen, što ga čini idealnim otokom za bijeg od hrvatske ljetne gužve.

Možete uskočiti na polusatnu vožnju brodom iz korčulanske luke Vela Luka.

Otok križaju suncem prošarane pješačke staze, ukrašene mirisnom makijom.

Pogodan je i piknik na Proizdovim bijelim šljunčanim plažama, od kojih je najpopularnija (iako ima malo gužve) sjeverna plaža Bili Boci.

Prozid najbolji hrvatski otoci
Prozid najbolji hrvatski otoci

Biševo

Južno od udaljenog dalmatinskog otoka Visa plovi Biševo. Ne samo da je malen (govorimo o manje od 6 četvornih kilometara), već je i od hrvatskog kopna najudaljeniji naseljeni otok.

Najveća atrakcija mu je Modra Špilja, odnosno Modra špilja, do koje se može doći isključivo brodom preko malog ulaza u more.

Špilju je najbolje posjetiti u kasnim jutarnjim satima, kako biste svjedočili eteričnoj eksploziji srebra i kobalta, dok se sunčeve zrake odbijaju od njezine vapnenačke unutrašnjosti.

Zatim možete istražiti i izolirane uvale ili se prošetati oko otočkih samostanskih ruševina koje datiraju iz 11. stoljeća.

Biševo najbolji hrvatski otoci
Biševo najbolji hrvatski otoci

Ovo su najbolji hrvatski otoci po izboru turističkih radnika iz Hrvatske i regije. Nadamo se da ćete istražiti barem neke od njih. Sigurni smo da ćete uživati u ljetu na jadranskoj obali. Za kraj ovog teksta, pogledajte i video 10 najboljih otoka Hrvatske kojeg je napravio poznati travel bloger. Uživajte i molimo podijelite članak s prijatleljima. Hvala!

Peporuka

drugi upravo čitaju

Kako putovati jeftino

Kako putovati jeftino i najbolji savjeti za uštedu tijekom putovanja. Kada putujete, trebate se usredotočiti na pet važnih stvari: željeno odredište, budžet koji imate na...

Citati o putovanju

Citati o putovanju najljepše opisuju zašto svi trebamo putovati. Izdvojili smo za vas najljepše citate koje možete iskoristit za opis na fogografiji sa putovanja. Ako...

Južna Afrika – zemlja vodenih aktivnosti i zanimljive afričke prirode

Šta posjetiti u Južnoj Africi? Južna Afrika, službeno poznata kao Južnoafrička Republika, odlično je mjesto ako želite prvi put u životu posjetiti safari. Jedna od...

Planine u Hrvatskoj – od Slavonije do mora

Pogledajte listu najljepših hrvatskih planina Planine u Hrvatskoj nisu visoke i nema niti jedne više od 2000 metara kao što to ima gotovo svaka država...

možda te zanima