Gojaznost – glavni uzroci

Gojaznost je karakterizirana nakupljanjem tjelesne masti zbog prekomjernog unosa kalorija. To znači da prekomjeran unos kalorija tijelo ne može u potpunosti iskoristiti u aktivnostima koje ima tijekom dana.

Pretilost je jedan od vodećih problema koji se sve češće javlja kod odraslih i djece. U većini slučajeva pretilost može biti posljedica sjedilačkog načina života, jer nema previše aktivnosti u dnevnoj rutini, a količina unesenih kalorija je neproporcionalna.

Pretjerana konzumacija visokokalorične hrane, osobito ako osoba vodi sjedilački način života, što sprječava tijelo da iskoristi proizvedenu energiju, što utječe na stvaranje viška kilograma.

Gojaznost se pripisuje i nezdravim životnim navikama poput tjelesne neaktivnosti, kao i posljedicama hormonalnih promjena, genetskih, metaboličkih i drugih poremećaja.

Uzimanje određenih lijekova, poput antidepresiva, također može uzrokovati neželjeno debljanje i poteškoće s mršavljenjem.

Zdravstvene posljedice pretilosti su povećan rizik od hipertenzije, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i velikog broja drugih bolesti.

Osim toga, pretilost je povezana i s pogoršanjem kvalitete života. Drugim riječima, to nije samo estetski problem, već može dovesti do diskriminacije i ozbiljnih bolesti.

gojaznost
Gojaznost - uzrok, simptomi, liječenje

Gojaznost – simptomi

Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom imaju veći rizik od razvoja niza bolesti ili poremećaja.

Višak masnoće ima negativne učinke na tijelo, uzrokujući brojne neugodne simptome kao što su: nedostatak zraka i poteškoće s disanjem, gljivične infekcije zbog nakupljanja znoja u pregibima tijela, tamne mrlje na koži, osobito u preponama, reakcije uzrokovane inzulinskom rezistencijom, noćnim hrkanjem i apnejom tijekom spavanja, visokim krvnim tlakom, trombozom, proširenim venama i kardiovaskularnim problemima, tjeskobom i depresijom, zbog nezadovoljstva izgledom tijela.

Simptomi ovog stanja zapravo se ponavljaju i mogu s vremenom uzrokovati mnogo štete općem blagostanju osobe.

Ostali simptomi uključuju umor, prekomjerno znojenje, bolove u kralježnici, nogama i mišićima. Ima izravne i vidljive zdravstvene učinke za svakog pacijenta.

Gojaznost je također odgovorna za bolesti poput dijabetesa, raka i kardiovaskularnih problema. Ali postoje i drugi učinci koji se također javljaju kada je gojaznost visoka.

To je obično smanjen libido i nisko samopoštovanje. Stoga je potrebno razviti strategiju za prevenciju ovog stanja i dugoročnog gubitka težine.

gojaznost
Gojaznost - uzrok, simptomi, liječenje

Kako liječiti gojaznost

Kako se gojaznost liječi? Različite dijete, korištenje inovativnih formula i postupaka obećavaju dobre rezultate.

No, kako bi gubitak tjelesne težine bio dugotrajan, potrebno je pratiti promjene u životnim navikama.

Najčešće korišteno i preporučeno liječenje je usvajanje zdravijeg načina života, s uravnoteženom prehranom i svakodnevnom rutinom vježbanja.

Čak i mali gubitak težine povezan je s poboljšanim zdravljem kardiovaskularnog sustava i manjim rizikom od dijabetesa. U mnogim slučajevima gojaznost zahtijeva stručno praćenje nutricionista ili endokrinologa.

Liječenje će zahtijevati zdravu prehranu s manjim unosom kalorija i povećanom tjelesnom aktivnošću.

U najtežim slučajevima, pacijentu se može ponuditi kirurška intervencija. Za prevenciju pretilosti preporučuju se sljedeće mjere: smanjenje unosa šećera i masti, povećanje konzumacije povrća i voća u dnevnoj prehrani, izbjegavanje alkoholnih i gaziranih pića, svakodnevno bavljenje umjerenim aerobnim aktivnostima, npr. brzo hodanje ili trening za jačanje mišića.

Najučinkovitiji način izbjegavanja pretilosti je održavanje prehrane bogate vlaknima.

Prednost dajte voću i povrću, a smanjite prerađeno meso, izbjegavajte hranu bogatu ugljikohidratima poput kruha i bijele riže.

gojaznost
Gojaznost - uzrok, simptomi, liječenje

Gojaznost kod djece

Užurbani način života roditeljima danas ostavlja malo vremena za promoviranje pravilnih prehrambenih navika svojoj djeci.

Pravilan raspored obroka i porodično okupljanje  za stolom nekada je bilo svakodnevica, a danas je rijetkost.

Osim toga, djeci su lako dostupni izvori brze hrane i grickalice kao zamjena za hranjiv obrok. Još jedan od faktora koji doprinosi pojavi pretilosti kod djece i mladih je nedostatak tjelesne aktivnosti.

Procjenjuje se da adolescenti danas u prosjeku provode više od 4 sata dnevno ispred ekrana.

Postavlja se pitanje na koji način roditelji mogu utjecati na dijete koje već pati od prekomjerne tjelesne težine.

Čak i najmanja promjena može dovesti do velikih rezultata. Roditeljima koji imaju pretilo dijete savjetuje se da ga potaknu vlastitim primjerom te da kao porodica stvore zajedničke zdrave navike.

Preporučuje se uvesti promjene poput redovnih porodičnih obroka te zajedničkih tjelesnih aktivnosti.

Prilikom kupovine namirnica valja ograničiti kupovinu grickalica, slatkiša i sokova te potaknuti dijete da samo izabere voće ili povrće koje bi voljelo pojesti.  

Osim toga, istraživanje kompanije Nestlé pokazalo je kako djeca koja pomažu u pripremi obroka jedu značajno više povrća od djece koja ne učestvuju u kuhanju.

Bitno je, također, obratiti pažnju na veličinu porcije koju serviramo djetetu, s obzirom da su potrebe djece znatno drugačije od potreba odraslih.

Preporuka

drugi upravo čitaju

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

Bedrenica – uzrok, simptomi, liječenje

Bedrenica – antraks Bedrenica ili antraks je zarazna bolest uzrokovana bacilom Bacillus anthracis. Štapić antraksa proizvodi vrlo jak toksin koji je odgovoran za pojavu bolesti...

Morbili (Ospice) – uzrok, simptomi, liječenje

Morbili (Ospice) – uzrok Morbili, odnosno ospice ili rubeola, visoko su zarazna bolest koja se se javlja u dječjoj dobi a uzrokuje ju virus. Prije otkrića...

možda te zanima