Šta je ego? Kako ego djeluje na nas i naše okruženje?

Šta je ego i kako ego djeluje na nas i naše okruženje? Da li svi imamo ego i jesmo li egoiste? Otkrivamo sve u ovom tekstu!

Ego je slika koju imamo o sebi u svom umu. On stalno utiče na nas i često preuzima kontrolu nad našim životima ako ga ne koristimo mudro.

Ego nas bombarduje emocijama, mislima i požudom i sprečava nas u tome vidimo šta se zaista dešava oko nas. On blokira svijest i moj život provodimo u razmišljanju o tome šta je bilo ili je moglo biti.

U razdobljnu renesanse zabilježene su poznate ličnosti koje su imale veliki ego.

Ego obuhvata skup svih negativnih aspekata ličnosti, tj negativne energije. Predstavlja suprotnost Višem Ja, koje više nije prisutno u našem tijelu.

Više ja pokreće ljubav, dok ego ne zna za ljubav uvijek djeluje iz pozicije straha. Kada je ljubav prisutna, Ego je odsutan.

Šta je ego
Šta je ego

Ego privlači negativnu energiju iz našeg okruženja

Ego nas povezuje s našim identitetom i sprječava bilo kakve promjene. Ego je preplavljen strahom i želi nas zadržati tu gdje jesmo.

Ego ima strah da nećemo biti uspješni ako promijenimo profesiju i da ćemo biti ranjiviako se ne ponašamo nasilno. Ego nas pokušava zaštititi izvana uticaj, ali jedino što štiti su naše negativne karakteristike.

Ako Ego ona vlada nama i ako se poistovjećujemo sa svojim identitetom, onda ćemo imaju ograničen pogled na svijet.

Kada s nekim razgovaramo i kada pokušavamo nekoga promijeniti mišljenja i stavova koji se razlikuju od naših, to znači da Ego vlada nama.

Međutim, treba znati da su stavovi samo grupa misli koje jesu usmjereni u nekom pravcu i da se samo nepotrebno troše svađajući se energije.

Da pravilno sagledamo život i da vidimo sve realno što se dešava oko nas, moramo gledati na svijet sa pozicije Višeg Ja.

Kada mi smo daleko od svog Višeg Ja tada smo preplavljeni željom, pohlepom i osećaj praznine i nezadovoljstva.

sta je ego
Ego nas pokušava zaštititi izvana uticaj, ali jedino što štiti su naše negativne karakteristike.

Šta je egoista?

Definicija riječi egoista opisuje osobu koja svoje interese stavlja iznad svega drugog, odnosno ona osoba koja radi u svoju korist na štetu drugoga.

Drugim riječima Egoizam je stanje prevelike samovažnosti, samoljublja i uzdizanja sebe. Egocentričnost je promatranje svega iz svoje perspektive. To je težnja pojedinca da sve stvari usmjerava prema sebi, poimajući sebe kao „središte svemira“, svoje ja kao jedinu stvarnost, a sve ostalo u odnosu na sebe. Egoizam često prate kompleks više vrijednosti, mesijanski kompleks i kompleks Boga.

Egoisti ništa ne može donijeti potpuno zadovoljstvo

Onda ćemo početi tražiti slava, uspjeh, pažnja, sudbina, ali nam to neće donjeti zadovoljstvo. Možemo kupiti novi auto, promijeniti posao ili partnera, ali opet nećemo biti zadovoljni.

Jedini način da budemo potpuni i sretni je da se okrenemo sebi i svom unutrašnjem Višem Ja, jer jedina platonska ljubav prema koje tražimo dolazi iznutra. Samo kada to osjetimo, to će se manifestovati vani.

Da biste živjeli u stvarnosti i bili cjeloviti i zadovoljni, potrebno je oslabimo uticaj Ega i svesno preduzmemo sve akcije.

Slabljenjem Ega naša svijest će zasjati i konačno ćemo živjeti život na pravi način.

sta je ego
Slabljenjem Ega naša svijest će zasjati i konačno ćemo živjeti život na pravi način.

Šta je ego – Definicija ega

Sigmund Freud, početkom 20. stoljeća, utemeljio je psihoanalitičku teoriju ličnosti, prema kojoj psihu dijeli u tri područja: Id, Ego i Superego. Id se odnosi na biološko-animalističke nagone koji nastaju poslije njihova zadovoljavanja.

Superego predstavlja moralne i etičke vrijednosti društva (savjest osobnosti). Ego je posrednik između Ida i Superega, koji usklađuje potrebe Ida sa preduvjetima Superega.

On predstavlja naše svjesno ja i, budući je središte odlučivanja, izvor je naše osobne moći.

Pomaže nam da ostvarujemo ciljeve, izražavamo svoju jedinstvenost, zauzimamo željene pozicije, da se realiziramo u društvenom kontekstu. Zdravi, uravnoteženi ego predstavlja čvrsti oslonac i odražava naše biće iz kojega i izranja.

Da li ste znali da možete više saznati o vašoj ličnosti uz natalnu kartu i horoskop?

Ego se formira između osme i desete godine života, paralelno sa razvojem svjesnosti. Postajemo svjesni svojeg “Ja”, svoje jedinstvenosti i različitosti – svoje osobnosti.

Osobnost i karakter se oblikuju pod raznim vanjskim utjecajima kojima smo bili izloženi u djetinjstvu.

Pa tako, ako su nam roditelji u fazi odrastanja postavili visoke standarde i uvjetovali nas njima, zaključili smo da vrijedimo u onolikoj mjeri koliko zadovoljimo njihova očekivanja i da u skladu sa tim zavređujemo ili ne zavređujemo ljubav.

Zaključci poput ovih vremenom se pretvore u programe, koji se urežu duboko u našu podsvijest (zbog nerazvijenog kritičkog segmenta uma u ranoj dobi), te uvjetuju naše ponašanje i životne odluke.

Transakcijska analiza polazi od pretpostavke da je svaka osoba sačinjena od parcijalnih osobnosti, nazvanih ‘ego stanja’, i da je komunikacija usmjerena na taj ego stanja.

Budući sadrži socijalni element, transakcija korespondira sa onima gdje se razmjenjuju dva ili više ego stanja.

Transakcijska analiza je pojam koji obuhvaća cjelovitu teoriju o ljudima i njihovom ponašanju, o odnosima koje stvaraju unutar sebe i sa drugim ljudima.

U širem smislu obuhvaća filozofski pogled na ljude i njihove odnose, teoriju ličnosti i razvitka, psihoterapijski pristup i primjenu psihologijske znanosti u različitim područjima ljudskog rada i odnosa. U užem smislu znači analizu jedne transakcije ili kompenzacije.

Transakcijom smatramo poticaj jedne osobe iz određenog ego stanja drugoj osobi koja odgovara iz svog ego stanja. Poticaj i odgovor predstavljaju jednu transakciju, a ona se smatra osnovnom jedinicom komunikacije.

Sta je ego
Transakcijska analiza polazi od pretpostavke da je svaka osoba sačinjena od parcijalnih osobnosti

Eric Berne (utemeljitelj TA) je pod pojmom ego-stanja podrazumijevao određene kategorije osjećaja i misli koji vode ka stavovima ili stanjima uma. Razlikuje tri ego stanja:

Roditelj ego stanje

Proizlazi iz ponašanja naših roditelja ili autoritativnih osoba koje smo preuzeli i pohranili u našem mozgu.

Kada smo u Roditelj ego stanju, djelujemo kao naši roditelji, ili oni koji su imali tu ulogu u našem odrastanju, na način kako su nas odgajali.

Za one koji razmišljaju o posvajanju djece pripremili smo zanimljiv tekst Kako postati udomitelj djece?!

Roditelj ego stanje može biti stav naših vlastitih odluka koji se odnose na vrijednosti i opredjeljenja ili stavova koji ne predstavljaju rezultat naših vlastitih razmišljanja i nezavisnih odluka; to su preuzeta misljenja: u tom slučaju nismo autonomni u roditelj ego stanju.

Roditelj ego stanje kažnjava i hvali, kritizira i ohrabruje, odgovorno je za edukaciju, tradiciju, vrijednosti, etiku i svjesnost.

Korisna stvar za roditelje je da upoznaju koje su to Opasne aplikacije za Android kako bi zaštitili svoju djecu na internetu. 

Šta je ego – Odrasli ego stanje

Ovo je misleno, ali bez emocija, bez mašte, to je trijezni dio osobnosti. To je praktično stajalište koje je orijentirano na objektivno registriranje stvarnosti.

U Odraslom ego stanju informacije se skupljaju i analiziraju, te donose odluke u skladu s tim. Promatraju se tradicionalna mišljenja i sudovi koja su preuzeta iz Roditelj ego stanja, i pokušavaju se osloboditi djelovanja od teških emocija iz Dijete ego stanja.

Suprotno tradicionalnim mišljenjima je pojam žigolo. Koji je potpuno drugačije ”zanimanje” za muškarce.

Šta je ego – Dijete ego stanje

Dok Roditelj ego stanje registrira vanjske utjecaje, dijete ego stanje pohranjuje unutarnje doživljaje.

Ono je temeljni obrazac ponašanja zadržan iz djetinjstva kojeg razotkrivamo odrasloj dobi. U Dijete ego stanju izraženi su osjećaji, impulzivnost, spontanost i intuitivno ponašanje.

sta je ego
Odgovori na pitanje Šta je ego?

Slamanje ega – učenje kroz bol

Patnja je nužna dok ne shvatite njezinu bespotrebnost, rekao je Eckhart Tolle (veliki duhovni učitelj modernog doba), i bio je upravu, jer nezadovoljene potrebe ega uzrokuju bol.

Tako primjerice, ako unatoč našem silnom trudu, da udovoljimo partneru i kroz njega/nju nadoknadimo nedostatak ljubavi iz djetinjstva ne urodi plodom, osjećat ćemo se nevoljeno, neželjeno, odbačeno i da nismo vrijedni ljubavi, te će to uzrokovati veliku bol.

Ljudima koji nemaju jak, zdrav i uravnotežen ego ta će bol biti neizdrživa, jer je neće biti u stanju otpustiti, zato jer odbacivanje boli znači i odbacivanje ega iz kojeg je nastala – odbacivanje našeg “slabog (lažnog) Ja”.

Budući ego predstavlja jednu vrstu našeg identiteta, onoga što nas određuje kao pojedince, teško ga je otpustiti.

U sklopu identiteta nalazi se nacionalnost. Šta znači nacionalnost i nacija možete otkriti u tekstu koji smo pripremili za vas. 

Mnogo vremena i truda je uloženo u njegovo formiranje, te je on kod mnogih ljudi postao temelj postojanja.

Odricanje od slabog ega (nerazvijenog ili lažnog) predstavlja čin gubitka sebe i svega onoga oko čega je osoba izgradila svoj život, sam temelj postojanja.

Ponekad se čini da je otpuštanje takvog lažnog ega ravno smrti i zato se ljudima teško odlučiti za takav čin, pa čine sve kako bi ga sačuvali, unatoč boli koju uzrokuje. Iz tog razloga, jedino se u boli lažni ego može slomiti.

Tek kroz jaku bol zastanemo i zapitamo se tko smo i kuda to ustvari idemo. Sloj po sloj, lome se i otpadaju lažni dijelovi nas, te polako na površinu izranja naše biće, naša prava iskonska priroda, naš bitak, naša duša.

Šta znači Neimar? Neimar značenje riječi 2022!

Prestaje identifikacija sa lažnim egom te nestaje bol. Tek tada dobivamo priliku stvoriti novi identitet, izgraditi i ojačati zdrav i uravnotežen ego.

Zahvaljujući uravnoteženom, zdravom i jakom egu napokon počinjemo percipirati ljepotu postojanja, te smo u prilici razviti i koristiti svoj puni potencijal.

Slomiti ego znači otpustiti uvjetovanost prošlošću i dozvoliti sebi izgradnju novog identiteta bez uvjetovanosti.

Slomiti ego znači prestati se identificirati sa sa našim mislima, emocijama i tjelesnim senzacijama.

Mi nismo naše tijelo, ni misli, niti emocije – oni su dio naše osobnosti, a ne naša srž. Ovo nam pomaže da se trgnemo iz sna i postanemo svjesni samih sebe.

Slomiti ego znači propasti u stanje duboke praznine, okrepljujuće tišine, potpunog mira i spokoja, te neopisiva blaženstva i ljubavi – u stanje Ja Jesam, stanje Bitka.

Iz tog stanja gradi se ego koji u potpunosti reflektira naš Bitak, našu dušu.

Šta je ego
Iz tog stanja gradi se ego koji u potpunosti reflektira naš Bitak, našu dušu.

Šta je ego – Razvitak zdravog ega 

Da bismo imali zdrav ego, moramo ga ojačati, razviti i uravnotežiti. Dakle, moramo stvoriti ravnotežu unutar osobnosti koja je sastavljena od misli i emocija. Stoga je, paralelno sa razvitkom ega, važno razvijati i pozitivne misli i osjećaje.

Osoba koja je emocionalno preosjetljiva mora razviti stabilnost uma. U takvom slučaju preosjetljivost zasjenjuje ponašanje i aktivnosti, jer osoba (zbog jačine osjećaja) nije u stanju nadzirati izražavanje osjećaja, što može dovesti i do tjelesne slabosti ili čak zdravstvenih problema.

Sve sastavnice naše osobnosti moraju biti razvijene – moramo imati vitalno i snažno tijelo (koje se razvija zdravom prehranom – odlazak na paleo dijetu, vježbama disanja i tjelovježbom), smiren i stabilan um (koji se postiže meditacijom i tehnikama za smirivanje mentalne aktivnosti), te uravnoteženo emocionalno ustrojstvo.

Za vas smo pripremili Najbolje vježbe za trbušnjake po izboru trenera.

Gdje god se pojavi neravnoteža, trebamo raditi na našoj najslabijoj točki i uspostaviti ravnotežu. Dakle, ne treba slabjeti ego, već paralelno sa njim razvijati i ostale dijelove naše osobnosti, te doći do stanja u kojem ego reklektira naše biće, naš bitak.

Suosjećanje, tolerancija i poštovanje tri su značajke osobnosti koje najbolje uravnotežuju jak ego. Ako ih imate u izobilju, ne morate brinuti da će vas ego odvesti krivim putem…

sta je ego
Suosjećanje, tolerancija i poštovanje tri su značajke osobnosti koje najbolje uravnotežuju jak ego.

Božanski ego i duhovna indoktrinacija

U duhovnim vodama ego je postao omražen pojam. Ako se pozabavite duhovnom literaturom, u mnogim ćete knjigama pronaći da se riječ ego navodi kao najveći problem samorazvoja, najveći neprijatelj svijesti i duhovnog rasta.

Također se navodi i kako ga treba smanjiti, kontrolirati i uništiti, jer duhovni razvoj moguć je jedino bez ega – da bi osoba bila produhovljena ego mora nestati! Hmm…

Osjećaj jedinstva s drugim (unity consciousness), o kojem govore mnoga duhovna učenja kao jednom od najuzvišenijih ciljeva duhovnog razvitka, je moguć samo ako imamo razvijen i uravnotežen ego, jer kako možemo postati jedno s drugom osobom ako nas nema? A da bismo bili, moramo imati ego, jer on predstavlja identifikaciju naše osobnosti.

Zatim, drevne vedske izreke poput: “Aham Brahmasmi”, prevedeno sa sanskrta “Ja sam Svemir”, predstavljaju cilj evolucije svijesti, ili, “Shivoham” – “Ja sam Shiva (Bog)”, ili “Brahmoham Brahmoham Brahma Swarupoham” — “Ja sam Brahman, sveukupnost, sve”.

Zatim Biblijski izričaj: “Ja sam koji Jesam”.

“Kad spoznaš sebe, osjećaj za Ja nestaje ti znaš da ste ti i Bog jedan te isti”- govori iskustvo velikog šeika Muhyiud-Din Arabija, čuvenog islamskog mistika.

Kakav ego mora imati osoba da bi izjavila – “Ja sam Bog (ili Svemir)” ili “Ja sam sve što postoji”!? Božanski ego mora imati… Takav ego imaju duhovno zrele osobe. Kako bi moj dragi prijatelj Adrian Kezele rekao: “Božanski ego je toliko velik da obuhvaća sve što postoji. Ali, on nije u neravnoteži. Jer, božanski ego prati i božanska razina suosjećanja, božansko znanje i mudrost, božanski kanali stvaranja i sve drugo jednako tako božansko.”

Moramo prvo spoznati sebe, razviti svoj ego i uravnotežiti ga, da bismo mogli razviti božanski ego i spoznati božansku svijest.

Šta je ego
Moramo prvo spoznati sebe, razviti svoj ego i uravnotežiti ga.

Dakle, zbog čega bi razvitak ega bio prepreka duhovnom razvoju?

“Ukoliko se borite protiv ega, nikad nećete postići ravnotežu. Već sama zamisao da je ego loš, stvara u nama frustraciju. Ne možemo ga se osloboditi, jer je to nemoguće, budući da je ego upravo ono po čemu se razlikujemo od okoline i drugih zasebnih stvorenja. A ako ga smanjimo, nastat će neravnoteža. I ne samo to, taj smanjeni, zakržljali dio nas, neće dozvoliti ostalim dijelovima da rastu. Bit će to vječni hendikep.

Stoga su tvrdnje o borbi protiv ega vrlo štetne za duhovni razvoj. Stvaraju frustraciju u tražiteljima i ne dovode ih nikuda. U konačnici, one su jednim dijelom izraz političko-indoktrinarne potrebe za manipulacijom i sljedbeništvom, a drugim dijelom izraz tragične pogreške u tumačenju izvornog znanja.” – Adrain Kezele.

Preporučujemo da pročitate

drugi upravo čitaju

Čaj od nevena

Zašto je zdrav čaj od nevena? Oganjac, žutelj i nevenovo cvijeće su biljke iz porodice glavočika, najpoznatija kao Neven. Cvjetaju od ranog proljeća do...

Kako izabrati dobru školu za svoje dijete?

Može biti zastrašujuće teško pronaći i odabrati pravu školu za svoje dijete. Škola koju odaberete može imati utjecaja na njihov razvoj, prijatelje, pa čak i...

Kako da naučite engleski jezik?

Učiti da govorite engleski može biti teško, ali ne odustajte! Uz dovoljno prakse i pravih resursa, možete samouvjereno početi govoriti i naučiti engleski jezik. Kako...

Kako da usavršite engleski jezik?

Savjeti koji će vam pomoći kako da usavršite engleski jezik! Engleski jezik najvažniji je jezik svijeta. Ako želite naučiti jezik ili ga poboljšati onda je...

možda te zanima