Abolicionizam značenje riječi koje ne zna 100tine hiljada ljudi!

Šta je abolicionizam? Šta znači ovaj pojam, a šta pojam abolicionista?

Abolicionizam u najširem smislu označava ideologiju koja za cilj ima ukidanje nekog običaja ili zakonske odredbe koja se smatra nehumanom ili nemoralnom.

Ako znate šta znači abolicionizam svaka Vam čast! Naime, iako je ovaj pojam prisutan na našim prostorima, u svakodnednevnoj komunikaciji se veoma retko upotrebljava zbog čega veliki broj ljudi nije upoznat sa njegovim značenjem.

Abolicionizam
Abolicionizam


Etimologija nas uči da je sam termin abolicionizam potekao iz latinskog jezika, preciznije od reči abolitio, što znači poništiti, ukinuti.

U najširem smislu abolicionizam označava ideologiju koja za cilj ima ukidanje nekog običaja ili zakonske odredbe koja se smatra nehumanom ili nemoralnom. U užem smislu ovaj pojam označava pokret za bezuslovno oslobođenje robova bez obzira na političke i ustavne prepreke. Nastao je u 18-om veku kako bi omogućio ukidanje ropstva, tj. trgovine robljem. Ovde se pre svega misli na crnce koji su smatrani ljudima niže klase i kao takvi gotovo da nisu imali nikakva prava niti mogućnosti osim da ceo život provedu služeći druge.

Danas se ovaj pojam mahom koristi da označi pokrete za ukidanje smrtne kazne, legalizaciju narkotika ili prostitucije. Pojam abolicionista se koristi da označi pristalicu pokreta kome je cilj ukidanje nekog običaja, sudskog postupka i uopšte zlog stanje.

.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

možda te zanima