back to top

Šta je Platonska ljubav?

Platonska ljubav se definiše kao aseksualni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi.

Za platonsku ljubav čuli smo gotovo svi i vjerujem da je velika većina dobro upoznata sa značenjem ovog pojma.

Ipak, ako ima onih koji nisu baš najsigurniji šta to predstavlja platonska ljubav, odgovor na to pitanje mogu pronaći u sljedećim redovima.

Šta je Platonska ljubav?

Pojam platonska ljubav

Ovaj pojam se koristi da označi aseksualni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi.

Kao što većina može da pretpostavi naziv platonska ljubav dobila je po starogrčkom filozofu Platonu koji nije izmislio ovaj termin, već je bio prva osoba koja je pisala o ovoj vrsti ljubavi.

Naime, on je u svom djelu “Gozba” ljubav definisao kao filozofski nagon za spoznajom ideja, u kojem je isključena tjelesna povezanost.

Poznato je da su u to vrijeme ljudi bili dosta slobodniji kada je u pitanju seks, a također je poznato da je Platon bio homoseksualne orijentacije.

Vjeruje se da su to neki od razloga zbog kojeg je on, pored svima dobro poznate ljubavi konzumirane seksualnim činom, pričao i o bestjelesnoj ljubavi u kojoj partnere vezuju isključivo emocije, a ne fizički kontakt.

Primjeri platonske ljubavi

Najjednostavniji primjer platonske ljubavi je prijateljstvo, gdje gajimo emocije prema nekome, ali nemamo želju da budemo intimni s njim.

Šta je Platonska ljubav

Svaka osoba ovu vrstu ljubavi doživljava na različite načine, na sebi svojstven način.

I zato za neke platonska ljubav je ljubav prema prijatelju, za druge je to nemoguća ljubav, a ima i onih za koje je to ljubav preko interneta s osobom koju nikada nisu uživo vidjeli.

PROČITAJTE I OVO

drugi upravo čitaju

Citati za sina – Najljepši citati

Najljepši citati za sina U svijetu prepunom mijena i nepredvidivosti, postoji jedna veza koja se ističe svojom nepokolebljivom snagom i dubinom – veza između roditelja...

Kako istegnuti vrat

Kako istegnuti vrat i kako nastaje bol u vratu Kako istegnuti vrat postaje sve učestalije pitanje, kako bolovi u vratu postaju svakodnevica velikog broja ljudi. Nekoliko...

Citati o braku

Citati o braku koji savršeno opisuju ljubav i bračnu zajednicu ‘’Najboljom ženom smatra se ona koja bi bila kadra da svojoj djeci zamijeni oca kad...

Aleksandar Vučić biografija (mjesto rođenja, godište, porijeklo, visina)

Aleksandar Vučić biografija Datum rođenja: 5. mart 1970. Mjesto rođenja: Beograd Država: Srbija Zanimanje: Političar, predsjednik države Stranka: Srpska Napredna Stranka (SNS), prije Srpska Radikalna Stranka Religija: Pravoslavlje Seksualna orijentacija: Heteroseksualac Visina:...

možda te zanima