Platonska ljubav se definiše kao aseksualni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi.

Za platonsku ljubav čuli smo gotovo svi i vjerujem da je velika većina dobro upoznata sa značenjem ovog pojma.

Ipak, ako ima onih koji nisu baš najsigurniji šta to predstavlja platonska ljubav, odgovor na to pitanje mogu pronaći u sljedećim redovima.

Šta je Platonska ljubav?

Pojam platonska ljubav

Ovaj pojam se koristi da označi aseksualni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi.

Kao što većina može da pretpostavi naziv platonska ljubav dobila je po starogrčkom filozofu Platonu koji nije izmislio ovaj termin, već je bio prva osoba koja je pisala o ovoj vrsti ljubavi.

GoSlim - smršaj zdravo

Naime, on je u svom djelu “Gozba” ljubav definisao kao filozofski nagon za spoznajom ideja, u kojem je isključena tjelesna povezanost.

Poznato je da su u to vrijeme ljudi bili dosta slobodniji kada je u pitanju seks, a također je poznato da je Platon bio homoseksualne orijentacije.

Vjeruje se da su to neki od razloga zbog kojeg je on, pored svima dobro poznate ljubavi konzumirane seksualnim činom, pričao i o bestjelesnoj ljubavi u kojoj partnere vezuju isključivo emocije, a ne fizički kontakt.

Primjeri platonske ljubavi

Najjednostavniji primjer platonske ljubavi je prijateljstvo, gdje gajimo emocije prema nekome, ali nemamo želju da budemo intimni s njim.

Šta je Platonska ljubav

Svaka osoba ovu vrstu ljubavi doživljava na različite načine, na sebi svojstven način.

I zato za neke platonska ljubav je ljubav prema prijatelju, za druge je to nemoguća ljubav, a ima i onih za koje je to ljubav preko interneta s osobom koju nikada nisu uživo vidjeli.

PROČITAJTE I OVO

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Koliko košta uvoz auta?

Uvoz auta u Bosnu i Hercegovinu čest je izbor za mnoge kupce koji traže specifične modele automobila, bolje cijene ili vozila s boljom opremom...

Zašto su važne čestitke za rođendan

Pisanje čestitki za rođendan predstavlja jednu od najstarijih i najtoplijih tradicija koju ljudska kultura njeguje. Ova jednostavna, ali izuzetno značajna gesta, nije samo običaj,...

BIB.BA Tamo gdje inovacija sreće inspiraciju

U svijetu koji se neprestano mijenja i evoluira, potreba za brzim, pouzdanim i sveobuhvatnim izvorom informacija nikada nije bila veća. BIB.BA stiže kao odgovor na...

Vaš pouzdani izvor za nove i polovne auto delove

U svetu gde se automobilizam rapidno razvija, a potreba za kvalitetnim i pristupačnim auto delovima konstantno raste, pojava web sajta Autodelovi.com predstavlja revolucionarni korak...

možda te zanima