ZanimljivoŠta je Platonska ljubav?

  Šta je Platonska ljubav?

  Šta je platonska ljubav? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

  Platonska ljubav se definiše kao aseksualni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi.

  Za platonsku ljubav čuli smo gotovo svi i vjerujem da je velika većina dobro upoznata sa značenjem ovog pojma. Ipak, ako ima onih koji nisu baš najsigurniji šta to predstavlja platonska ljubav, odgovor na to pitanje mogu pronaći u sljedećim redovima.

  Pojam platonska ljubav

  Ovaj pojam se koristi da označi aseksualni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi. Kao što većina može da pretpostavi naziv platonska ljubav dobila je po starogrčkom filozofu Platonu koji nije izmislio ovaj termin, već je bio prva osoba koja je pisala o ovoj vrsti ljubavi.

  Šta je Platonska ljubav
  Šta je Platonska ljubav

  Naime, on je u svom djelu “Gozba” ljubav definisao kao filozofski nagon za spoznajom ideja, u kojem je isključena tjelesna povezanost. Poznato je da su u to vrijeme ljudi bili dosta slobodniji kada je u pitanju seks, a također je poznato da je Platon bio homoseksualne orijentacije.

  Vjeruje se da su to neki od razloga zbog kojeg je on, pored svima dobro poznate ljubavi konzumirane seksualnim činom, pričao i o bestjelesnoj ljubavi u kojoj partnere vezuju isključivo emocije, a ne fizički kontakt.

  Primjeri platonske ljubavi

  Najjednostavniji primjer platonske ljubavi je prijateljstvo, gdje gajimo emocije prema nekome, ali nemamo želju da budemo intimni s njim.

  Šta je Platonska ljubav
  Šta je Platonska ljubav

  Svaka osoba ovu vrstu ljubavi doživljava na različite načine, na sebi svojstven način. I zato za neke platonska ljubav je ljubav prema prijatelju, za druge je to nemoguća ljubav, a ima i onih za koje je to ljubav preko interneta s osobom koju nikada nisu uživo vidjeli.