Kako se riješiti krtica?

Kako se riješiti krtica u dvorištu

Posjećuju li krtice vaše dvorište ili uništavaju usjeve? Kako se riješiti krtica i koje metode se koriste za njihovo uklanjanje?

Poznato je da krtice mogu napraviti veliku štetu u vrtu ili okućnici, zbog čega su mnogi zainteresirani pronaći rješenja za ovaj problem.

Prije svega treba znati da krtice kopanjem uništavaju zelene površine i čine velike štete na gospodarskim usjevima. Krtice imaju jako slab vid, gotovo su slijepe, pa se u pronalaženju hrane oslanjaju na njuh.

S obzirom da se smatraju pravim stručnjacima za prekopavanje zemlje, oštećuju korijenje biljaka, donose kamenčiće i ostatke koji nanose štetu vrtlarskim i poljoprivrednim usjevima.

No unatoč šteti koju nanosi travnjaku, krtica kopajući svoje tunele na neki način čisti tlo od korova koji štete biljkama. Krtice stvaraju tunele na površini u proljeće i jesen jer su gliste važan dio njihove prehrane.

Ove se životinje rijetko viđaju danju i većinu života provode pod zemljom. Njihovu prisutnost otkrivaju mali humci zemlje na ulazu u tunele koje prave.

Ako postoje naznake da se nalaze u vašem dvorištu ili vrtu, možete primijeniti nekoliko provjerenih metoda kako se riješiti krtica.

Postoje provjerene metode kako se riješiti žohara ukoliko imate probleme sa ovim insektima.

kako se rijesiti krtica
Kako se rijesiti krtica?

Kako se riješiti krtica i što izbjegavati

Što privlači krtice u vaše dvorište? Plodno tlo jedan je od razloga zašto se krtice pojavljuju u dvorištu. No, privlače ih i drugi čimbenici, poput ukusnih kukaca, kao i tlo ugodno za kopanje.

Iako mogu biti pravi problem u vašem dvorištu, dobra vijest je da postoji mnogo različitih načina kako se riješiti krtica. Možete isprobati jednu ili više ideja koje će vam pomoći u tome.

Ako krtica živi u vašem dvorištu, nemojte u tlo stavljati kuglice naftalina i štetne kemikalije koje će je ubiti, već slijedite druge strategije. Korištenje ultrazvučnih rastjerivača jedna je od najpopularnijih metoda kako se riješiti krtica.

Naime, ultrazvučni rastjerivač krtica stvara prodoran zvuk koji ih uznemirava i tjera iz vašeg dvorišta.

Poplavljivanje tunela koje su napravile krtice još je jedan način da ih držite podalje od svojih biljaka i usjeva.

Postavite crijevo u jedan od tunela koje su krtice napravile u vašem vrtu ili dvorištu.

Zatim poplavite tunele koje su napravili i stavite veći kamen da pokrijete rupu. Ovo je vrlo učinkovito rješenje, jer se neće vratiti.

kako se rijesiti krtica
Ako krtica živi u vašem dvorištu, nemojte u tlo stavljati kuglice naftalina.

Kako se riješiti krtica ricinusovim uljem

Jedan od najboljih načina kako se riješiti krtica je ricinusovo ulje. Stručnjaci preporučuju korištenje repelenata na bazi ricinusovog ulja.

Tekući oblici repelenata tope se u tlu, nakon čega ispuštaju miris koji odbija krtice. Sve što trebate učiniti je dodati mješavinu ricinusovog ulja, tekućine za pranje posuđa i vode na mjesta gdje vidite rupe i tunele kako bi krtice pobjegle.

Također, ricinusovo ulje je najbolje ulje za suhu kosu

Ova mješavina neće naštetiti kućnim ljubimcima, a rezultati su vidljivi za nekoliko tjedana. Važno je napomenuti da ova metoda ne šteti krticama, već ih odbija.

Još jedna korisna metoda kako se riješiti krtica u dvorištu je posaditi određene biljke koje će ih lako otjerati svojim mirisom. Među najučinkovitijima su carska krunica, narcis, neven i pojedine vrste začina.

Također korištenje eteričnih ulja eukaliptusa može pomoći u odvraćanju. Od začinskog bilja i ulja napravite kuglice, pa ih stavite u tunele.

Eterična ulja koriste se u pravljenju efikasne zamke za ose

S obzirom na to da krtice žive pod zemljom, ponekad ih se teško riješiti pa je potrebno konzultirati se sa stručnjacima.

kako se rijesiti krtica
Šta privlači krtice u vaše dvorište?

Najbolji pokazatelji da postoji krtica u vašem dvorištu

Iako se šteta od krticaa može činiti sličnom šteti koju uzrokuju voluharice, miševi ili glodavci, postoje neke ključne razlike.

Evo 4 znaka na koje treba obratiti pažnju:

  1. Mrtva trava
    Kao što smo spomenuli mrlje mrtve trave dobar su pokazatelj da imate problema s karticama.

Dok krtice rade svoje tunele, one ometaju korijenski sustav obližnjih trava, ubijajući travu na površini i ostavljajući mrtve mrlje za sobom.

  1. Krtičnjaci
    Jeste li ikada čuli izreku “od krtičnjaka napraviti planinu?”

Kada krtice kopaju svoje tunele, ponašaju se poput mini bagera, prebacujući svu tu prljavštinu iz tunela na površinu, stvarajući izdajničku, nasipanu krtičnicu na ulazu u tunel.

  1. Humci koji su udaljeni
    Krtice nisu jedina stvorenja koja prave ulazne i izlazne humke.

Međutim, razlika je u tome što su humci gofa blizu jedan drugom, dok su krtičnjaci obično udaljeni oko šest stopa.

Šta privlači krtice?

Krtice jedu puno kukaca. Zapravo, NWF izvještava da mnoge vrste svaki dan pojedu kukce do 100% svoje tjelesne težine.

Njihova prehrana sastoji se od glista, bijelih ličinki, kornjaša i ličinki. Krtice će izgraditi složene jazbine u područjima gdje su ti insekti u izobilju.

Niske temperature

Suprotno poznatom mišljenju, krtice nisu slijepe niti su aktivni tokom noći. Aktivni su tijekom dana i preferiraju vlažno, hladno tlo koje im pomaže regulirati temperaturu.

Elementi krajobraznog uređenja

Glavne konstrukcije krtica za uzletno-sletne staze nastoje slijediti određene elemente krajolika, poput nizova ograda, staza ili drugih granica koje je napravio čovjek.

Također mogu iskočiti duž linije živice ili drugog zaštićenog područja. Krtice će se također zakopati ispod grmlja i drveća kako bi locirale insekte koji žive u njihovim korijenskim sustavima.

Hrana je primarni motivator – zbog toga je kontrola njihovih izvora hrane jedan od najučinkovitijih načina da se riješite krtica.

Krtice vole ličinke. Kada uklonite ličinke i druge insekte u svom dvorištu, krtice će se preseliti u potrazi za boljim izvorima hrane.

Preporučujemo kontrolu populacije ličinki korištenjem korisnih nematoda ili mliječnih spora za ubijanje ličinki. Ako želite brže rezultate, umjesto toga upotrijebite insekticid.

Preporučujemo da pročitate:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

NeznaSe.ba
NeznaSe.bahttps://neznase.ba
NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

━ drugi upravo čitaju

Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

Šta je to silikonska mušema? – Značenje riječi 2022.

Šta vam je prva asocijacija na silikonska mušema? Mnogi prvo pomisle na bake, jer one vole mušeme da drže na stolovima. No, ima onih koji...

Kako skinuti video sa Instagrama?

Ako vas zanima kako skinuti video sa Instagrama na pravom ste mjestu! Donosimo listu svih aplikacija koje će vam pomoći da sačuvate željeni video! Instagram...

Kako prepoznati masona? Najbolji znakovi!

Kako prepoznati masona u svakodnevnom životu Često možemo čuti o masoneriji, ali i o tome kako prepoznati masona. Iako postoje mnogi mitovi vezani uz masoneriju,...

Koristi koje klijentima pruža poznato kasko osiguranje

Kasko osiguranje kao i svaka vrsta osiguranja osmišljeno je da na brz, lak i efikasan način, uz neznatan novčani izdatak, pruži važne koristi klijentima. Bilo...

Tumačenje snova 2022. godine

Tumačenje snova ili oniromantija je, pored astrologije, jedna od tehnika kojom se ljudi bave već dugi niz godina. Iako to danas djeluje neobjektivno i nestručno,...