Namirnice koje se ne zamrzavaju

Namirnice koje se ne zamrzavaju

Kuhani krompir, ali ne i pire od krompira tokom zamrzavanja postaje žilav, zbog čega je jasno da ga u takvom obliku ne treba staviti u zamrzivač.

Sva jela u kojima ima barem malo češnjaka zamrzavanjem poprime čudan okus kao da su popljesnivila, a ako to želite izbjeći, prije spremanja u zamrzivač potrebno je iz jela ukloniti češnjak.

Namirnice koje imaju visok postotak vode nisu dobre za zamrzavanje, pa na nisku temperaturu ne treba spremati namirnice poput paradajza, celera ili zelene salate.

Namirnice koje se ne zamrzavaju  Namirnice koje se ne zamrzavaju Namirnice koje se ne zamrzavaju
Namirnice koje se ne zamrzavaju

Zamrznuta tvrdo kuhana jaja postaju žilava, a svježa lako pucaju. Majonezu također ne treba stavljati na nisku temperaturu jer će se zgrušati i izgubiti homogenost.

Puding i sva jela koja sadrže želatinu te jela u kojima ima žumanjka i vrhnja, zamrzavanjem gube suhoću i zbog toga ih ne treba izlagati niskoj temperaturi.

Jogurt ili vrhnje u kojem nema puno masnoće, odmrzavanjem može izgubiti homogenost baš kao i majoneza. To se ne odnosi na vrhnje za šlag i na punomasno vrhnje.

Patlidžan i avokado zamrzavanjem gube ne samo boju nego i strukturu. Povrće kao što je patlidžan bolje je prvo skuhati i tek onda izložiti niskoj temperaturi.

Zašto nije dobro piti vodu tokom jela

Kako spriječiti trovanje hranom

Zamrznute namirnice bi se trebale skuhati nakon što se odmrznu. Svježe bi trebalo zamrznuti, odmrznuti te potom skuhati, dok za kuhana ili gotova jela vrijedi pravilo da ih treba zamrznuti, odmrznuti i zagrijati dok ne smjesa ne proključa.

Ako ste zamrznuli meso njega treba polako otapati na hladnom mjestu ili u frižideru. Kada se meso počne otapati, bakterije postanu aktivne i sve se brže krenu razmnožavati.

  Kako očistiti kuhalo na prirodan način

Zamrznutu perad je najbolje staviti u zdjelu kako bi se mogli sačuvati sokovi koji inače iscure prilikom odmrzavanja. Tek što se perad otopi do kraja, isperite ju i pripremite za kuhanje ili pečenje.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Slabokrvnost – uzrok, simptomi, liječenje

Šta je slabokrvnost – anemija? Anemija ili slabokrvnost je stanje koje karakterizira nedostatak hemoglobina, odnosno nedostatak crvenih krvnih stanica koje prenose kisik iz pluća do svake stanice...

Tinktura od sikavice – recept, cijena, nuspojave, gdje kupiti

Tinktura od sikavice - biljke za zdravlje jetre Biljka sikavica danas se zbog svog blagotvornog djelovanja uzgaja u cijelom svijetu, a u medicini se koristi...

Vitamin B5 – cijena, nuspojave, gdje kupiti

Vitamin B5 – pantotenska kiselina Poznato je koliko su vitamini važni za organizam, a njihov višak ili manjak dovodi do neravnoteže metabolizma i bolesti. Iako su...

Autofagija dijeta – prehrana i jelovnik po danima

Što je autofagija dijeta? Autofagija ili autofagocitoza su riječi koje dolaze iz grčkog jezika i u slobodnom prijevodu znače “jesti sam sebe”. Što je autofagija dijeta? Autofagija...

možda te zanima