Što je karcinom jajnika

Karcinom jajnika je među najčešćim zloćudnim bolestima u žena s visokom stopom smrtnosti. U više od 70% slučajeva dijagnoza je u poodmakloj fazi.

Bolest se može manifestirati u bilo kojoj dobi, ali najviše pogađa žene između 40. i 60. godine života. Ovu bolest karakterizira razvoj bolesnog tkiva u jednom ili oba jajnika.

Što uzrokuje rak jajnika? Karcinom jajnika je bolest u kojoj vrsta početnih stanica raka određuje kategoriju bolesti. Svaka vrsta stanica može se razviti u drugu vrstu tumora.

Epitelni tumori počinju od stanica koje prekrivaju vanjsku površinu jajnika.

Tumori zametnih stanica počinju od stanica koje stvaraju jajašca, dok stromalni tumori počinju od stanica koje čine jajnik i proizvode ženske hormone.

Neki od ovih tumora su benigni ili nekancerogeni i nikada se ne šire izvan jajnika. Maligni ili kancerozni tumori jajnika mogu se proširiti i metastazirati u druge dijelove tijela.

Uzroci raka jajnika još nisu u potpunosti razjašnjeni, ali poznato je da dolazi od genetske mutacije koja mijenja karakteristike stanica, uzrokujući njihovo razmnožavanje.

karcinom jajnika
Karcinom jajnika - uzrok, simptomi, liječenje

Karcinom jajnika – simptomi

Čimbenici rizika koji povećavaju šanse za obolijevanje od raka jajnika su: obiteljska anamneza, rani početak menstruacije, prije 12 godina, korištenje hormonskih lijekova, trudnoća nakon 35 godina, menopauza nakon 50 godina.

Karcinom jajnika obično nema simptoma u ranim fazama. No, kao i kod drugih bolesti, postoje znakovi koji mogu ukazivati da nešto nije u redu sa zdravljem osobe.

Među najčešćim su bolovi u trbuhu, osjećaj punoće, povećanje volumena trbuha, zatvor ili proljev, problemi s mokrenjem, krvarenja izvan menstruacije, neredovite mjesečnice.

Iako se neki od ovih simptoma mogu javiti i zbog drugih bolesti, redoviti pregledi kod ginekologa od velike su važnosti.

Otkrivanje bolesti može se obaviti laboratorijskim ili kliničkim pretragama kada postoje određeni pokazatelji bolesti, kao što su gubitak apetita, oticanje trbuha, gubitak tjelesne težine, promjene navika vezanih uz mokrenje.

Opipljiva masa u zdjelici je najkarakterističniji znak koji postoji tijekom fizikalnog pregleda. Ostali simptomi koji ukazuju da žena ima karcinom jajnika su: bol u leđima, umor, probavne smetnje, promjene u menstrualnom ciklusu.

karcinom jajnika
Karcinom jajnika - uzrok, simptomi, liječenje

Kako se liječi karcinom jajnika?

U slučaju da osoba ima znakove i simptome koji upućuju na ovu vrstu raka, otkrivanje bolesti može se obaviti kliničkim i laboratorijskim pretragama.

Test krvi može otkriti nalazi li se protein na površini stanica raka jajnika. Biopsija se izvodi kako bi se analiziralo tkivo jajnika i tražile stanice raka.

Određivanje stadija raka jajnika temelji se na rezultatima biopsije. Kako se liječi karcinom jajnika?

Žene s dijagnozom raka jajnika podvrgavaju se drugačijem planu liječenja, koji ovisi o histološkom tipu tumora, stadiju bolesti, stanju i dobi. Općenito, najvažniji korak je operacija uklanjanja malignog tumora.

karcinom jajnika
Karcinom jajnika - uzrok, simptomi, liječenje

Budući da se karcinom jajnika kasno manifestira, liječenje se često započinje u već uznapredovalom stadiju bolesti i mogućem zahvaćanju drugih organa. Cilj operacije je ukloniti sve vidljive tumorske stanice.

Osim kirurškog zahvata, uz kemoterapiju se u većini slučajeva koriste različiti lijekovi.

Kad je riječ o prevenciji i ranom otkrivanju, svaka žena treba voditi računa o čimbenicima rizika, kao što su izbjegavanje prekomjerne tjelesne težine i redoviti pregledi kod ginekologa.

Simptomi i znakovi

Rani rak je obično bez simptoma; adneksalna masa, često solidna, nepravilna i fiksirana se može otkriti slučajno.

Ginekološki i rektovaginalni pregled tipično otkrivaju difuznu čvorovitost. Rijetke žene se javljaju zbog jake boli izazvane torzijom masa u jajniku.

Većina žena s uznapredovalim rakom se javlja s nespecifičnim simptomima (npr. dispepsijom, napuhnutošću, ranim zasićenjem gladi, vjetrovima, boli, križoboljom).

Kasnije se obično razvijaju bol u zdjelici, anemija, kaheksija i oticanje trbuha ili ascites. Tumori zametnih stanica ili strome mogu imati funkcionalne učinke (npr. hipertireozu, feminizaciju, virilizaciju).

Preporuka

drugi upravo čitaju

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

Bedrenica – uzrok, simptomi, liječenje

Bedrenica – antraks Bedrenica ili antraks je zarazna bolest uzrokovana bacilom Bacillus anthracis. Štapić antraksa proizvodi vrlo jak toksin koji je odgovoran za pojavu bolesti...

Morbili (Ospice) – uzrok, simptomi, liječenje

Morbili (Ospice) – uzrok Morbili, odnosno ospice ili rubeola, visoko su zarazna bolest koja se se javlja u dječjoj dobi a uzrokuje ju virus. Prije otkrića...

možda te zanima