back to top

Saznajte sve o Vitamin B6 (piridoksin)

Vitamin B6 igra važnu ulogu u našem zdravlju. Ukupno je osam vitamina koji čine ovaj kompleks, a to su: B1 ili tiamin, B2 riboflavin, zatim B3 niacin, B5 ili pantotenska kiselina, B6 piridoksin, B7 biotin, B9 folna kiselina i B12 ili kobalamin.

Vitamini iz ove skupine su topljivi u vodi i vrlo važni za zdravlje, jer sudjeluju u raznim kemijskim reakcijama, osiguravajući bolju energiju, metabolizam i tonus mišića.

Među najvažnijim ulogama koje B6 ima je poticanje funkcije mozga i smanjenje starenja. Dnevna potreba za ovim vitaminom kod odraslih je 2 mg za muškarce, odnosno 1 mg za žene.

Vitamin B6 piridoksin spada u vodotopive komplekse vitamina B. Obavlja osnovne funkcije u tijelu, utječe na proizvodnju crvenih krvnih stanica, a neophodan je pravilan rad imunološkog i živčanog sustava.

Među raznim funkcijama koje ima, doprinosi metabolizmu aminokiselina, djelovanju steroidnih hormona, kao i oslobađanju glukoze iz glikogena.

Inače, naše tijelo pohranjuje vrlo male doze ovog vitamina, zbog čega se preporučuje dnevni unos za održavanje uravnotežene prehrane.

vitamin b6
Vitamin B6 piridoksin spada u vodotopive komplekse vitamina B.

Čemu služi vitamin B6 i koje su njegove prednosti?

U praksi vitamin B6 pomaže u smanjenju simptoma PMS-a, sprječava anksioznost i depresiju.

Apsorbira se u tankom crijevu, ali se, za razliku od ostalih u ovom kompleksu, ne izlučuje u potpunosti preko bubrega, već se više zadržava u mišićima. Nedostatak ovog vitamina vrlo je rijedak.

Konzumacija određenih lijekova smanjuje njegovu koncentraciju u plazmi. Manjak vitamina B6 javlja se kod trudnica s preeklampsijom.

Obično se povezuje s niskim razinama drugih vitamina. Kada se pojavi, posljedica je smanjenog unosa hrane, interakcija lijekova ili nekih bolesti, poput reumatoidnog artritisa i poremećene funkcije bubrega.

Ljudi koji zloupotrebljavaju alkohol imaju manjak vitamina B6. Simptomi nedostatka uključuju opću slabost, nesanicu, razdražljivost, lošu koncentraciju, depresiju, upalu usne šupljine i promjene u imunološkom sustavu.

vitamin b6
Vitamin možete kupiti u svim ljekarnama.

Ozbiljniji nedostatak uzrokuje živčane smetnje i probleme s kožom. U situaciji kada dnevna prehrana ne osigurava vitamin B6, važno je uključiti suplemente.

U ljekarnama i online trgovinama možete pronaći široku ponudu preparata s vitaminom B6, po najpovoljnijim cijenama.

Koja hrana sadrži vitamin B6

Koja hrana sadrži vitamin B6? Uglavnom se nalazi u hrani biljnog i životinjskog podrijetla, kao i u cjelovitim žitaricama i orašastim plodovima.

Također, određena hrana pomaže u izgradnji mišića.

Kako biste u svoju prehranu uvrstili namirnice bogate ovim vitaminom, važno je da se jelovnik bazira na što više povrća, uljarica, ribe, morskih plodova, mediteranske ishrane i goveđe jetre.

Da biste to učinili na najbolji način, trebali biste se posavjetovati s nutricionistom. Orašasti plodovi sadrže vitamin B6 i antioksidanse, poboljšavaju rad srca i mozga, jačaju imunitet i pomažu u regulaciji holesterola. Općenito su izvor fosfora, magnezija, dobrih masti, ali i drugih važnih nutrijenata.

Lješnjaci, koji spadaju u vrstu uljarica, bogati su dobrim mastima, magnezijem, vitaminom B6 koji osigurava dobro kardiovaskularno zdravlje.

Kada je voće u pitanju, banane su vrlo važan izbor kalija, vlakana, antioksidansa i vitamina B6 koji popravljaju probavni i krvožilni sustav.

Škampi i plodovi mora bogati su omega 3 masnim kiselinama, selenom, proteinima i vitaminom B6, što ih čini savršenim saveznikom za zdravlje živčanog sustava.

Piletina sadrži proteine, ali je bogata i vitaminima B3 i B6, cinkom, kao i drugim mineralima važnim za zdravlje cijelog organizma.

Povrće poput crvenog kupusa, špinata, rajčice, češnjaka važan je izvor ovog vitamina. Integralna riža je važan antioksidans i pomaže u prevenciji bolesti. Bogata je vitaminima B1 i B6.

Osim što je češnjak bogat vitaminom B6, on se koristi u prirodnoj medicini. Mnogi koriste tinkturu od češnjaka za liječenje mnogih bolesti.

Vitamin B6 poboljšava funkciju mozga

Vitamin B6 može igrati ulogu u poboljšanju funkcije mozga i prevenciji Alzheimerove bolesti, no istraživanja su proturječna.

Vitamin B6 pomaže održati mozak mladim.

S jedne strane, B6 može smanjiti visoku razinu homocisteina u krvi što može povećati rizik od Alzheimerove bolesti.

Jedna studija na 156 odraslih osoba s visokom razinom homocisteina i blagim kognitivnim oštećenjem pokazala je da uzimanje visokih doza B6, B12 i folata (B9) smanjuje homocistein i smanjuje gubitak u nekim regijama mozga koje su osjetljive na Alzheimerovu bolest.

Međutim, nejasno je znači li smanjenje homocisteina poboljšanje funkcije mozga ili sporiju stopu kognitivnog oštećenja.

vitamin b6
Vitamin B6 pozitivno djeluje na funkcije mozga.

Kontrolirano ispitivanje na više od 400 odraslih osoba s blagom do umjerenom Alzheimerovom bolešću pokazalo je da visoke doze B6, B12 i folata smanjuju razinu homocisteina, ali ne usporavaju pad funkcije mozga u usporedbi s placebom.

Osim toga, pregled 19 studija zaključio je da suplementacija s B6, B12 i folatom sama ili u kombinaciji nije poboljšala funkciju mozga niti smanjila rizik od Alzheimerove bolesti.

Potrebno je više istraživanja koja se bave učinkom samog vitamina B6 na razinu homocisteina i funkciju mozga kako bi se bolje razumjela uloga ovog vitamina u poboljšanju zdravlja mozga.

Preporučujemo još zanimljivih članaka:

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima