Q groznica – uzrok, simptomi, liječenje

Q groznica (Coxiella burnetti)

Q groznica je zoonoza uzrokovana bakterijom Coxiella burnetii. Na ljude se prenosi udisanjem kontaminiranih čestica mlijeka, kontaktom s izmetom ili urinom goveda, ovaca, koza i drugih domaćih životinja.

Također, bakterija se prenosi sa pasa i mačaka ako su zaražene. Zaražene životinje obično nemaju simptome. U posljednjih nekoliko godina bilježi se porast broja prijavljenih slučajeva povišene temperature.

Coxiella burnetii se dugo zadržava u izmetu i urinu zaraženih životinja. Infekcija se obično prenosi na ljude putem pluća nakon udisanja kontaminirane prašine.

Osim infekcije udisanjem kapljica u zraku gdje su prisutne bakterije, može se prenijeti konzumiranjem mlijeka koje nije pasterizirano.

Bolest ima simptome slične gripi, a kod malog broja ljudi infekcija se može ponoviti nakon nekoliko godina. Q groznica može oštetiti mozak, pluća, jetru i srce.

Najveći rizik su oni koji se bave stočarstvom, radnici u tvornici za preradu mesa i mlijeka te veterinari. 

Uz blagi oblik groznice, simptomi nestaju bez liječenja unutar nekoliko tjedana. Ali ako se infekcija vrati, potreban je liječnički pregled i uzimanje antibiotika.

q groznica
Q groznica je zoonoza uzrokovana bakterijom Coxiella burnetii.

Q groznica – simptomi

Coxiella burnetii spada u kategoriju visoko infektivnih bakterija i prisutna je u cijelom svijetu, posebice tamo gdje ima puno domaćih životinja.

Simptomi variraju između akutne infekcije i trajne infekcije. Q groznica može se manifestirati od blage do teške. Ako su prisutni simptomi bolesti, primjećuju se dva do tri tjedna nakon izlaganja bakteriji.

Znakovi i simptomi uključuju: jake glavobolje, opću slabost, bolove u trbuhu i mišićima, groznicu, suhi kašalj, umor, mučninu i proljev.

Grčevi i bolovi u trbuhu također su simptomi kod dizenterije

Liječenje ovisi o ozbiljnosti simptoma. Blagi ili asimptomatski slučajevi akutne Q groznice često se poboljšaju u otprilike dva tjedna bez liječenja.

Najmanje polovica bolesnika ima asimptomatsku infekciju, dok su ostali prisutni u dva oblika, akutnom ili kroničnom. Najčešće se javlja kod imunosupresivnih bolesnika, trudnica, osoba s prethodnim bolestima zalistaka.

Tijekom trudnoće Q groznica je agresivnija jer se razina bakterija značajno povećava, što može dovesti do pobačaja.

Uočite na vrijeme prve znakove trudnoće i simptome ove bolesti. 

Kod teške bolesti postoji visok rizik od smrtnosti. U kroničnom obliku groznice liječenje traje mjesecima ili čak godinama.

q groznica
Za liječenje groznice vaš liječnik će propisati odgovarajuće antibiotike.

Q groznica – liječenje

Dijagnoza Q groznice postavlja se otkrivanjem antitijela na Coxiella burnetii u krvi, a liječnik će provjeriti ima li oštećenja jetre.

Ako se Q groznica ne liječi u akutnoj fazi, postoji veliki rizik od progresije u kroničnu bolest, u obliku vaskularne infekcije.

Ako se sumnja na kroničnu groznicu, potrebno je napraviti ehokardiogram kako bi se provjerili problemi sa srčanim zaliscima.

Budući da Q groznica može uzrokovati upalu pluća kod nekih ljudi, neophodna je rendgenska slika prsnog koša.

Kada se manifestira kao upala pluća, prisutni su kašalj i bol. Najčešći oblik je endokarditis, koji čini 70% kronične Q groznice.

Ako se radi o endokarditisu s temperaturom, potrebna je operacija za zamjenu oštećenih srčanih zalistaka. Za teže simptome, liječnik će propisati antibiotike.

Osobe s kroničnim oblikom ove groznice trebale bi uzimati kombinaciju antibiotika najmanje 18 mjeseci.

Čak i nakon uspješnog liječenja, treba napraviti kontrolne pretrage u slučaju da se infekcija vrati. Cjepivo protiv groznice trenutno je dostupno samo u Australiji.

q groznica
Ako se Q groznica ne liječi u akutnoj fazi, postoji veliki rizik od progresije u kroničnu bolest.

Priprema za vaš pregled kod liječnika

Možda ćete prvo posjetiti svog liječnika zbog svojih simptoma. On ili ona vas mogu uputiti specijalistu za zarazne bolesti.

Evo nekoliko informacija koje će vam pomoći da se pripremite za pregled i što možete očekivati od svog liječnika.

  • Budite svjesni svih ograničenja prije termina. Prilikom zakazivanja termina svakako se raspitajte trebate li nešto učiniti unaprijed, primjerice ograničiti prehranu.
  • Zapišite sve simptome koje osjećate, uključujući i one koji se mogu činiti nepovezanim s razlogom zbog kojeg ste zakazali termin.
  • Zapišite ključne osobne podatke, uključujući sve veće stresove ili nedavne životne promjene.
  • Napravite popis svih lijekova, vitamina ili suplemenata poput omega 3 kapsule ili vitamina B6 koje uzimate.
  • Zapišite pitanja koja ćete postaviti svom liječniku.

Izdvajamo za vas:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

možda te zanima