Šta je sperma i da li je sperma zdrava – 7 BOJA SPERME

Šta je sperma – Zdrava sperma ili sjemena tekućina obično je bjelkasto sivkaste boje i sluzave teksture. U nastavku teksta otkrivamo da li je sperma zdrava i koje boje može da bude.

Međutim, boja sperme može varirati s obzirom na gene, prehranu i općenitu sliku našeg zdravlja. Privremene promjene u boji sperme obično nisu alarmantne, ali savjetujemo da se svejedno informirate o tome što one indiciraju i treba li to biti razlog za brigu!

Od čega se sastoji sperma

Sperma se sastoji od mnoštva minerala, proteina, hormona i enzima koji utječu na samu boju sperme. Supstance koje su primarno zaslužne za boju sperme proizvodi prostata, a one su između ostalih kalcij, natrij, cink, kalij…

Šta je sperma i da li je sperma zdrava - 7 BOJA SPERME
Šta je sperma i da li je sperma zdrava - 7 BOJA SPERME

Zdrava sperma je prozirna bijela ili siva

Gore navedene supstance najčešće su odgovorne za ovakvu boju sperme koja se obično smatra normalnom i indikator je zdravlja. Žuta ili zelena sperma obično se povezuje s urinom u krvi, žuticom, Leukocytospermijom, infekcijom prostate i loošim načinom života.

Urin u spermi nije opasan

Može se dogoditi da tragovi urina ostanu u uretri (cijevi kroz koju mokraća putuje van), što se zove urinarna retencija.

Prostamid - Za zdravu prostatu

Kada sperma prolazi kroz uretru, ona se može pomiješati s tragovima urina što pak može rezultirati u promjeni boje sperme u žućkasto. Ova pojava česta je kada se ejakulacija događa neposredno nakon uriniranja, i inače nije razlog za brigu.

No, ako su posrijedi stanja poput upale mjehura, povećane prostate ili infekcije prostate, tada bi bilo poželjno posjetiti liječnika.

Žutica je često uzrok žute sperme

Žutica se događa kada se spoj bilirubin nakuplja u tijelu, a on je žućkasti pigment koji je produkt razgradnje crvenih krvnih stanica.

Česta nuspojava žutice su kožno žutilo i žutilo bjeloočnica, te se može dogoditi i pigmentacija sperme u žuto!

Žuta sperma može biti znak viška bijelih krvih zrnaca

Ona se događa kada je previše bijelih krvnih zrnca prisutno u spermi, što može spermu pobojati u žutom, medicinski naziv za ovo je Leukocytospermija.

Česti uzroci su spolno prenosive bolesti, infekcija prostate ili autoimuni poremećaji, te je dobar razlog za posjetiti liječnika!

sta je sperma
Šta je sperma i da li je sperma zdrava - 7 BOJA SPERME

Infekcija prostate je česta kod starijih muškaraca

Žuta ili žuto zelena sperma može biti znak infekcije prostate. Ona se događa kada bakterije iz urinarnog trakta dospiju do prostate.

Popratni simptomi su i poteškoće i bol pri mokrenju, česta potreba za uriniranjem, bol u donjem dijelu abdomena i blizu rektuma, temperatura i slično. Ako sumnjate na infekciju prostate, posjetite liječnika kako bi vam propisao odgovarajuću terapiju!

Loša ishrana i konzumiranje marihuane može biti uzrok žute sperme

Ponekad je stvar vrlo jednostavna: neke namirnice koje sadrže žutu boju mogu pobojati spermu u žuto! Isto tako, konzumacija alkohola i/ili marihuane može imati taj efekt.

Ružičasta, crvena, smeđa i narančasta boja sperme

Ružičasta ili crvena sperma obično su znak prisutnosti svježe krvi, a smeđa ili narančasta boja tipično su znak nekog starijeg krvarenja (kada je krv izložena kisiku nakon nekog vremena može poprimiti ovakvu boju).

Pojava krvi u spermi još se naziva hematospermija povezana sa:

  • biopsijom ili operacijom prostate
  • spolnim bolestima poput herpesa, klamidije, ili gonoreje
  • infekcijom prostate
  • silovitim seksom ili masturbacijom (česta, vrlo rijetka ejakulacija ili zaustavljanje netom prije ejakulacije može uzrokovati pojavu krvi u spermi)
  • rak prostate, testisa ili uretre

Crna sperma je znak da odmah posjetite doktora

Crna boja sperme obično je znak hematospermije, a crna krv je krv koja je bila u tijelu dugo vremena. Ona može biti poveza s ozljedama kralježnice ili pak izloženosti teškim metalima (u kontaminiranoj hrani, vodi ili okolišu).

sta je sperma i kako izgleda zdrava sperma
Šta je sperma i da li je sperma zdrava - 7 BOJA SPERME

Šta kada se tekstura sperme promijeni

Zdrava sperma obično je viskozna i želeaste teksture. Općenito govoreći, gusta sperma može biti znak dehidriranosti, hormonalnog disbalansa ili infekcije, dok vodenasta pak može biti znak nedostatka vitamina ili neplodnosti.

Ako primijetite bol, nelagodu ili umor uz drastičnu promjenu teksture sperme vrijeme je za posjetu liječnika!

Kada posjetiti doktora

Da ponovimo, i kada ste posve zdravi sperma može promijeniti boju tako da nema razloga za pretjeranu paniku i googlanje što vas može dovesti do ludila!

Ako primijetite neke neobične simptome, poput nemogućnosti ili otežanog uriniranja, otečenost genitalija, osip ili iritaciju penisa, neobičan iscjedak, simptome poput prehlade ili gripe posjetite liječnika kako biste na vrijeme reagirali!

da li je sperma zdrava
Doctor hands in latex rubber gloves holding a plastic container and a lubricant of liquids on blue background with place for text

Preporučujemo i ove članke

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Gdje boli jetra i zašto?

Gdje boli jetra može da ovisi od nekoliko važnih stvari na koje morate da obratite pažnju. Znate li znakove koji pokazuju da vam je jetra...

Autofagija iskustva kod 16/8 unosa hrane

Autofagija iskustva 16/8 dijete Vanjski izgled je mnogima od nas bitan te želimo najbolje što možemo. Jedno od čestih stvari na koje se ljudi fokusiraju...

Povišen kreatinin – uzrok, simptomi i liječenje

Povišen kreatinin što je i koji su uzroci Kreatinin, urati i urea sudjeluju u radu bubrega i njegovoj mogućnosti da filtrira otpadne tvari kroz mokraću,...

Kako trenirati kao američki specijalci

Članovi „Mornaričkih Foka“ su među najelitnijim sportistima u specijalnim snagama Sjedinjenih Država. Poznati su po svojim neverovatnim atletskim sposobnostima, mentalnoj snazi volje i čvrstini. Ovaj članak...

možda te zanima