Herpes na oku – uzrok, simptomi i liječenje

  Što uzrokuje herpes na oku?

  Herpes je česta virusna infekcija koja miruje u tijelu i manifestira se kada je imunološki sustav oslabljen ili tijelo oslabi.

  Postoje dvije vrste ovog virusa, a to su herpes simplex i herpes zoster. Najčešći su herpes na usnama i genitalni herpes.

  No ono što malo tko zna je da postoji i herpes na oku koji u najtežim slučajevima uzrokuje sljepoću.

  Prema riječima oftalmologa, simptomi su vrlo slični konjunktivitisu. Herpes na oku vrlo često pogađa osobe koje imaju očne bolesti i alergije.

  Herpes simplex keratitis je češći, zahvaća jedno oko, ali se nakon adekvatnog liječenja sprječava daljnja infekcija.

  Ova virusna infekcija rijetko zahvaća mrežnicu. Baš kao i herpes, može se vratiti na isti način i uzrokovati novu infekciju.

  U liječenju se koriste lijekovi, masti i kreme. Kortikosteroidi su također potrebni za smanjenje upale. Herpes Zoster Ophthalmicus također može zahvatiti jedno oko, ali rijetko mrežnicu na stražnjoj strani oka.

  Nakon što infekcija prođe, osoba osjeća bol jer virus utječe na živac. Osim lijekova koji pomažu u liječenju, postoji i cjepivo za starije osobe koje smanjuje rizik od ove bolesti.

  herpes na oku
  Kako se liječi herpes na oku?

  Herpes na oku simptomi i karakteristike bolesti

  Kada je u pitanju herpes na oku, infekcija zahvaća rožnicu, mrežnicu i vidni živac. Ovaj se virus obično manifestira u području kapaka, gdje se pojavljuju male ranice sa simptomima sličnim onima kod konjuktivitisa.

  Može se prenijeti izravnim kontaktom s kapljicama sline ili nazalnim izlučevinama na licu zaražene osobe.

  Kako se simptomi običnog konjunktivitisa razlikuju od herpesa na oku? Kod klasičnog konjunktivitisa oko je crveno, vid je zamagljen, s jakim žarenjem i svrbežom te neugodnim osjećajem stranog tijela u oku.

  Ovi simptomi se javljaju na jednom oku, a nakon nekoliko dana infekcija se javlja i na drugom oku. Iako je ova herpes infekcija gotovo identična, uz gore navedene znakove, zahvaćenost je na jednom oku.

  Osim ovih znakova, kod nekih ljudi na rubovima u blizini očiju nastaju mjehurići. Prisutni su i slabost i povišena temperatura. Nakon izravnog kontakta s tekućinom nakupljenom u mjehurićima uzrokovanim herpesom, ako osoba ne pere dobro ruke i dodiruje oči, velika je šansa da će se bolest prenijeti.

  Na temelju oftalmološkog pregleda utvrđuje se radi li se o herpesu na oku. U tom slučaju herpes na oku zahtijeva specifično liječenje i prevenciju posljedica koje mogu dovesti do gubitka vida.

  Kod djece je česta pojava Strabizam koji se može javiti i kod starijih ljudi. herpes na oku

  Herpes na oku – simptomi i uzrok

  Liječenje herpesa na oku

  Pojavljuje li se herpes na oku više od jednom u životu? Kod osobe koja je jednom imala ovu infekciju oka, virus može ostati u stanju mirovanja godinama bez ikakvih manifestacija.

  Ali okidači kao što su slab imunitet, pretjerano izlaganje suncu, traume, fizički i emocionalni stres čine da se virus ponovno aktivira.

  Dakle, nakon primarne infekcije, herpes na oku može se ponoviti u bilo koje doba života, stvarajući nove infekcije na oku i očnom tkivu.

  Koji je način prevencije očnog herpesa? Jedan od najboljih načina je posjetiti oftalmologa i dobiti adekvatan tretman.

  Samoliječenje može imati velike posljedice za oko. Osobe s čestim herpes infekcijama obično imaju određeni poremećaj u imunološkom sustavu, što zahtijeva detaljnije preglede i primjenu lijekova koji će spriječiti ponovnu aktivaciju. Također treba poduzeti uobičajene mjere opreza.

  Liječenje uključuje izgled, mjesto i opseg infekcije oka. Korištenje antivirusnih lijekova i masti olakšat će stanje pacijenta tijekom infekcije.

  Budući da za virus herpesa nema lijeka, jer je njegova manifestacija povezana s promjenom imuniteta, važno je ojačati organizam.

  Evo šta liječnici preporučuju za herpes na oku!

  Dijagnoza herpes Simplex keratitisa

  Kako bi dijagnosticirao infekciju herpes simplexom, liječnik pregledava oko pomoću prorezne lampe (instrument koji liječnicima omogućuje pregled oka pod velikim povećanjem).

  Tijekom pregleda liječnik može staviti kapi u oči koje sadrže žuto-zelenu boju zvanu fluorescein.

  Fluoresceinska boja privremeno oboji oštećenje rožnice svijetlo zelenom bojom, što omogućuje liječniku da vidi oštećeno područje koje inače nije vidljivo.

  Ponekad liječnik može uzeti bris zaraženog područja kako bi identificirao virus (virusna kultura).

  herpes na oku
  Najbolji lijekovi protiv herpesa na oku.

  Liječenje herpes Simplex keratitisa

  • Antivirusne kapi za oči
  • Antivirusni lijekovi koji se uzimaju na usta ili venu
  • Kortikosteroidne kapi za oči i kapi koje šire zjenicu
  • Ponekad uklanjanje inficiranih i oštećenih stanica oka

  Liječenje herpes simplex keratitisa treba započeti što je prije moguće.

  Liječnik može propisati antivirusni lijek, kao što je trifluridin kapi za oči ili ganciklovir gel za oči.

  Aciklovir, drugi antivirusni lijek, može se uzimati na usta ili venom (intravenozno). Antivirusni lijek valaciklovir također se može uzimati na usta.

  Duboke infekcije koje uzrokuju veliku upalu mogu zahtijevati korištenje kortikosteroidnih kapi i kapi koje proširuju zjenicu, kao što su ciklopentolat, atropin ili skopolamin.

  Preporučujemo da pročitate:

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Šta je Platonska ljubav?

  Platonska ljubav se definiše kao aseksualni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi. Za platonsku ljubav čuli smo gotovo svi i vjerujem da je velika...

  Šta je ofsajd?

  Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre. Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng....

  Šta je to silikonska mušema? – Značenje riječi 2022.

  Šta vam je prva asocijacija na silikonska mušema? Mnogi prvo pomisle na bake, jer one vole mušeme da drže na stolovima. No, ima onih koji...

  Mapa sveta

  Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

  Šta znači Bajram Šerif Mubarek Olsun?

  Bajram Šerif Mubarek Olsun, tradicionalna je rečenica kojom se čestita najveći muslimanski praznik Bajram. Znate li šta znači ova čestitka? Riječ Bajram je perzijskog porijekla, a...

  Šta znači Virman? Saznaj uz No1 pojmovnik!

  Šta znači virman? Saznajte definiciju i porijeklo riječi uz pojmovnik!  Šta znači virman? Prema definiciji pojam virman vezan je  za ekonomsko financijski aspekt i odnosi...

  Šta je Centrifuga?

  Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku! Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u...

  Kako se proizvodi organska hrana

  Organska hrana i njena proizvodnja predstavlja sistem upravljanja farmom i proizvodnjom hrane koji kombinuje ekološke prakse, visok nivo biološke raznolikosti, primjenu visokih standarda i...