Što uzrokuje herpes na oku?

Herpes je česta virusna infekcija koja miruje u tijelu i manifestira se kada je imunološki sustav oslabljen ili tijelo oslabi.

Postoje dvije vrste ovog virusa, a to su herpes simplex i herpes zoster. Najčešći su herpes na usnama i genitalni herpes.

No ono što malo tko zna je da postoji i herpes na oku koji u najtežim slučajevima uzrokuje sljepoću.

Prema riječima oftalmologa, simptomi su vrlo slični konjunktivitisu. Herpes na oku vrlo često pogađa osobe koje imaju očne bolesti i alergije.

Herpes simplex keratitis je češći, zahvaća jedno oko, ali se nakon adekvatnog liječenja sprječava daljnja infekcija.

Ova virusna infekcija rijetko zahvaća mrežnicu. Baš kao i herpes, može se vratiti na isti način i uzrokovati novu infekciju.

U liječenju se koriste lijekovi, masti i kreme. Kortikosteroidi su također potrebni za smanjenje upale. Herpes Zoster Ophthalmicus također može zahvatiti jedno oko, ali rijetko mrežnicu na stražnjoj strani oka.

Nakon što infekcija prođe, osoba osjeća bol jer virus utječe na živac. Osim lijekova koji pomažu u liječenju, postoji i cjepivo za starije osobe koje smanjuje rizik od ove bolesti.

herpes na oku
Kako se liječi herpes na oku?

Herpes na oku simptomi i karakteristike bolesti

Kada je u pitanju herpes na oku, infekcija zahvaća rožnicu, mrežnicu i vidni živac. Ovaj se virus obično manifestira u području kapaka, gdje se pojavljuju male ranice sa simptomima sličnim onima kod konjuktivitisa.

Može se prenijeti izravnim kontaktom s kapljicama sline ili nazalnim izlučevinama na licu zaražene osobe.

Kako se simptomi običnog konjunktivitisa razlikuju od herpesa na oku? Kod klasičnog konjunktivitisa oko je crveno, vid je zamagljen, s jakim žarenjem i svrbežom te neugodnim osjećajem stranog tijela u oku.

Ovi simptomi se javljaju na jednom oku, a nakon nekoliko dana infekcija se javlja i na drugom oku. Iako je ova herpes infekcija gotovo identična, uz gore navedene znakove, zahvaćenost je na jednom oku.

Osim ovih znakova, kod nekih ljudi na rubovima u blizini očiju nastaju mjehurići. Prisutni su i slabost i povišena temperatura. Nakon izravnog kontakta s tekućinom nakupljenom u mjehurićima uzrokovanim herpesom, ako osoba ne pere dobro ruke i dodiruje oči, velika je šansa da će se bolest prenijeti.

Na temelju oftalmološkog pregleda utvrđuje se radi li se o herpesu na oku. U tom slučaju herpes na oku zahtijeva specifično liječenje i prevenciju posljedica koje mogu dovesti do gubitka vida.

Kod djece je česta pojava Strabizam koji se može javiti i kod starijih ljudi. herpes na oku

Herpes na oku – simptomi i uzrok

Liječenje herpesa na oku

Pojavljuje li se herpes na oku više od jednom u životu? Kod osobe koja je jednom imala ovu infekciju oka, virus može ostati u stanju mirovanja godinama bez ikakvih manifestacija.

Ali okidači kao što su slab imunitet, pretjerano izlaganje suncu, traume, fizički i emocionalni stres čine da se virus ponovno aktivira.

Dakle, nakon primarne infekcije, herpes na oku može se ponoviti u bilo koje doba života, stvarajući nove infekcije na oku i očnom tkivu.

Koji je način prevencije očnog herpesa? Jedan od najboljih načina je posjetiti oftalmologa i dobiti adekvatan tretman.

Samoliječenje može imati velike posljedice za oko. Osobe s čestim herpes infekcijama obično imaju određeni poremećaj u imunološkom sustavu, što zahtijeva detaljnije preglede i primjenu lijekova koji će spriječiti ponovnu aktivaciju. Također treba poduzeti uobičajene mjere opreza.

Liječenje uključuje izgled, mjesto i opseg infekcije oka. Korištenje antivirusnih lijekova i masti olakšat će stanje pacijenta tijekom infekcije.

Budući da za virus herpesa nema lijeka, jer je njegova manifestacija povezana s promjenom imuniteta, važno je ojačati organizam.

Evo šta liječnici preporučuju za herpes na oku!

Dijagnoza herpes Simplex keratitisa

Kako bi dijagnosticirao infekciju herpes simplexom, liječnik pregledava oko pomoću prorezne lampe (instrument koji liječnicima omogućuje pregled oka pod velikim povećanjem).

Tijekom pregleda liječnik može staviti kapi u oči koje sadrže žuto-zelenu boju zvanu fluorescein.

Fluoresceinska boja privremeno oboji oštećenje rožnice svijetlo zelenom bojom, što omogućuje liječniku da vidi oštećeno područje koje inače nije vidljivo.

Ponekad liječnik može uzeti bris zaraženog područja kako bi identificirao virus (virusna kultura).

herpes na oku
Najbolji lijekovi protiv herpesa na oku.

Liječenje herpes Simplex keratitisa

  • Antivirusne kapi za oči
  • Antivirusni lijekovi koji se uzimaju na usta ili venu
  • Kortikosteroidne kapi za oči i kapi koje šire zjenicu
  • Ponekad uklanjanje inficiranih i oštećenih stanica oka

Liječenje herpes simplex keratitisa treba započeti što je prije moguće.

Liječnik može propisati antivirusni lijek, kao što je trifluridin kapi za oči ili ganciklovir gel za oči.

Aciklovir, drugi antivirusni lijek, može se uzimati na usta ili venom (intravenozno). Antivirusni lijek valaciklovir također se može uzimati na usta.

Duboke infekcije koje uzrokuju veliku upalu mogu zahtijevati korištenje kortikosteroidnih kapi i kapi koje proširuju zjenicu, kao što su ciklopentolat, atropin ili skopolamin.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

Bedrenica – uzrok, simptomi, liječenje

Bedrenica – antraks Bedrenica ili antraks je zarazna bolest uzrokovana bacilom Bacillus anthracis. Štapić antraksa proizvodi vrlo jak toksin koji je odgovoran za pojavu bolesti...

Morbili (Ospice) – uzrok, simptomi, liječenje

Morbili (Ospice) – uzrok Morbili, odnosno ospice ili rubeola, visoko su zarazna bolest koja se se javlja u dječjoj dobi a uzrokuje ju virus. Prije otkrića...

možda te zanima