Šta je inozitol?

Šta je Inozitol? To je supstanca koja je slična vitaminu, deo kompleksa B vitamina, iako nije klasičan vitamin.

Zapravo, od izomera inozitola, vitaminska svojstva ima samo Mioinozitol. Skoro sasvim je bez ukusa i lako rastvoriv u vodi. Sam naziv potiče od grčke reči „ inosit“, što znači mišić.

Inozitol je pronašao Šerer, tako što ga je izolovao iz mišića, otuda i sam naziv. Ljudski organizam ne proizvodi potrebne količineovog elementa, ali je dosta zastupljen u namirnicama biljnog i životinjskog porekla.

Nabogatiji izvori su žitarice  (naročito pšenične klice), kikiriki, pasulj, grašak, smeđi pirinač, orasi, lešnici, bademi, dinje, zeleno lisnato povrće, sojino brašno, citrusno voće, goveđe srce i mozak i pivski kvasac.

šta je inozitol
mio inozitol formula

Gdje sve možemo pronaći Inozitol

U ljudskom i životinjskom organizmu, nalazi se ili u slobodnom stanju ( osnovni oblik Inozitola u mozgu i bubrezima) ili u obliku fosfatida- lecitina, čija je odlika da se brzo apsorbuje i pretežni je oblik u srcu, jetri, skeletnim mišićima i gušterači.

U biljkama prisutan kao smesa kalcijumovih i magnezijumovih soli ( u obliku fitinske kiseline, koja je slab izvor Inozitola jer veže minerale koji onemogućavaju njegovu apsorpciju – drugim rečima, Inozitol iz fitinske kiseline nije svarljiv).

šta je inozitol
Šta je inozitol?

Ima izuzetan značaj po zdravlje ljudi, pre svega za ishranjivanje moždanih ćelija, zbog svojstva da pomaže razgradnju masti odnosno učestvuje u metabolizmu masti i holesterola,  koncentraciju kalcijuma u unutar ćelija.

Koristi se kao pomoćno sredstvo u lečenju odnosno tretiranju oštećenja perifernih nerava kod dijabetičara, nesanice, paničnih poremećaja, opsesivno – kompulzivnih poremećaja, autizma, šizofrenije, Alchajmerove bolesti…

Šta je Inozitol i zašto često nedostaje u organizmu

Nije uobičajena pojava deficita Inozitola u ljudskom organizmu, što nije slučaj sa organizmom životinja gde, usled nedostatka ovog elementa u prehrani može doći do alopecije, zastoja u razvoju, opadanja dlake, a može uzrokovati i smrtni ishod.

Ukoliko, pak, dodje do pojave deficita , vrlo često se javljaju ekcemi, kao tipičan simptom. S’ druge strane, nisu dokazana ni štetna dejstva Inozitola ( potpuno je netoksičan), niti zabeleženi slučajevi predoziranja. ( eventualna nuspojava može biti blaži oblik dijareje).

Lekovito dejstvo Inozitola povezano je sa transportom masti u ljudskom organizmu.

Naime, zabeleženo je da oboleli od dijabetesa ( šećerne bolesti) imaju smanjen iznos Inozitola, upravo zbog poremećaja u njegovom transportu i činjenice da se kod takvih bolesnika. Inozitol mnogo više izlučuje iz organizma, putem urina, nego što je to slučaj sa zdravim ljudima.

Šta je inozitol?
utiče na smanjenje nivoa masti

Konzumiranje velikih količina kafe, čaja odnosno proizvoda koji sadrže kofein, alkohola,  kao i nekih lekova( na bazi sulfonamida i estrogena), anulira dejstva Inozitola koji se prirodno unosi u organizam, te je potrebno u tom slučaju unositi više Inozitola.

Često se savetuje uzimanje Inozitola uz Holin, odnosno B vitamine- u kombinaciji sa Holinom. Preporučena standardna dnevna doza je oko 900 mg. Danas imamo Inozitol tablete i Inozitol gel što dosta pomaže ljudima kojima fali ovaj zdravi element. inozitol cena nije velika i uglavnom je dostupan u apotekama.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

možda te zanima