back to top

Bolovi u zatiljku glave i vratu – uzrok, simptomi, liječenje

Bolovi u zatiljku glave i vratu, uzroci

Bolovi u zatiljku glave i vratu nastaju radi napetosti koja je uzrokovana kontrakcijom vratnih mišića.

Bolovi u stražnjem dijelu naše glave ili zatiljku su veoma česti, a pripadaju različitim vrstama glavobolja koje su tenzijske prirode.

Bol je često tupe prirode i dolazi do osjećaja pritiska u području vrata. Koji su uzroci navedene boli? Bolovi u zatiljku glave i vratu mogu nastati radi sljedećih razloga:

Neprirodno držanje glave – Dolazi do umaranje mišića koje se manifestira u boli. Navedeno se često događa osobama koje drže glavu u fiksnom položaju prilikom posla (Vozači, radnici za strojem, knjigovođe itd).

Stres – Psihička napetost povećava glavobolje i napetost u mišićima. Zategnuti vratni mišić – Javlja se radi nepravilnog držanja tijela, čestog opterećenja ili anomalije kod vratnog dijela kralježnice.

U ostale uzroke možemo navesti: Nedostatak sna, disfunkciju vratnih kralježaka ili poveznice leđne moždine s mozgom, oštećeni živci potiljka, mijenjanje životnih navika, jako naprezanje očiju, zdravstvena stanja kao tumor, meningitis, moždani udar.

Bolovi u zatiljku glave i vratu
Bolovi u stražnjem dijelu naše glave ili zatiljku su veoma česti, a pripadaju različitim vrstama glavobolja koje su tenzijske prirode.

Bolovi u zatiljku glave i vratu simptomi

Bolovi u zatiljku glave i vratu mogu trajati od pola sata pa sve do tjedan i više dana. Uz navedenu bol mogu se pojaviti i sljedeći simptomi: Bolovi u stražnjem dijelu glave koji variraju u osjetu.

Bolovi mogu biti blagi, neudobni ili izrazito jaki. Pritisak i osjećaj grčenja na potiljku, blagi osjećaj mučnine, osjećaj punoće u trbuhu, pojačano lupanje srca, promjene u ponašanju poput razdražljivosti, pojavljuje se dekoncentracija – stanje kada nemate osjetljivost na svjetlo ili zvuk.

Bolovi u zatiljku glave i vratu nerijetko je i simptom drugih zdravstvenih stanja i tegoba. Uz navedeno stanje mnogi će osjetiti i blagu vrtoglavicu.

Važno je naglasiti da navedeni simptom nije nužno znak da postoji teže stanje, ali treba obratiti pažnju na njegovo pojavljivanje i vrijeme trajanja.

Glavobolje koje su praćene vrtoglavicama su često simptom moždanog udara ili znaka da nešto nije u redu s našom cirkulacijom.

Vrtoglavica će se pojaviti kada postoji slaba cirkulacija u našem vratu.

Bolovi u zatiljku glave i vratu
Bolovi u zatiljku glave i vratu mogu trajati od pola sata pa sve do tjedan i više dana.

Bolovi u zatiljku glave i vratu – liječenje

Iako bolovi u zatiljku glave i vratu mogu biti neugodni i često uporni, oni nisu uvijek opasni. Bol se najčešće liječi analgeticima, ali i uzimanjem lijekova protiv bolova.

U nešto težim slučajevima, pacijenti zaprimaju injekcije za blokadu živaca u navedenom području.

Ako se bolovi u zatiljku glave i vratu pojavljuju redovito, tada je potrebno obratiti se liječniku kako bi se vidjelo da li je došlo do određenih promjena na vašim kosima glave i vratnoj kralježnici.

Pacijent se često upućuje na RTG vratne kralježnice i kraniocervikalnog prijelaza, kao i standardne i funkcijske snimke s EEG nalazom. Liječenje se često provodi prepisanom terapijom.

bolovi u zatiljku glave
Iako bolovi u zatiljku glave i vratu mogu biti neugodni i često uporni, oni nisu uvijek opasni.

Sljedeći korak je kontrola kod neurologa i specijalista za fizikalnu medicinu. U slučaju da se ustanovi da bolovi nastaju radi određenog psihičkog stanja, tada je važno zatražiti psihoterapijski pristup u liječenju.

Navedeni bolovi se mogu liječiti i prirodnim putem: Pravilno držanje tijela, oblozima, jakom kavom, eteričnim uljem paprene metvice ili lavande, čajem od đumbira ili ružmarina, konzumacijom 2 l vode, aerobnim vježbama, dovoljnom količinom odmora i sna.

Preporuka

drugi upravo čitaju

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova javlja se najčešće kao potreba za dijagnostičkom procjenom. Jedna od vodećih indikacija za pregled trbuha ultrazvukom jest potreba...

Psorijatični artritis – uzrok, simptomi i liječenje

Što je psorijatični artritis Psorijatični artritis je oblik artritisa koji pogađa osobe s psorijazom i karakterizira ga pojava sivkastih, ljuskavih lezija. Procjenjuje se da oko 8% ljudi s psorijazom...

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

možda te zanima