Bolovi u zatiljku glave i vratu – uzrok, simptomi, liječenje

Bolovi u zatiljku glave i vratu, uzroci

Bolovi u zatiljku glave i vratu nastaju radi napetosti koja je uzrokovana kontrakcijom vratnih mišića.

Bolovi u stražnjem dijelu naše glave ili zatiljku su veoma česti, a pripadaju različitim vrstama glavobolja koje su tenzijske prirode.

Bol je često tupe prirode i dolazi do osjećaja pritiska u području vrata. Koji su uzroci navedene boli? Bolovi u zatiljku glave i vratu mogu nastati radi sljedećih razloga:

Neprirodno držanje glave – Dolazi do umaranje mišića koje se manifestira u boli. Navedeno se često događa osobama koje drže glavu u fiksnom položaju prilikom posla (Vozači, radnici za strojem, knjigovođe itd).

Stres – Psihička napetost povećava glavobolje i napetost u mišićima. Zategnuti vratni mišić – Javlja se radi nepravilnog držanja tijela, čestog opterećenja ili anomalije kod vratnog dijela kralježnice.

U ostale uzroke možemo navesti: Nedostatak sna, disfunkciju vratnih kralježaka ili poveznice leđne moždine s mozgom, oštećeni živci potiljka, mijenjanje životnih navika, jako naprezanje očiju, zdravstvena stanja kao tumor, meningitis, moždani udar.

Bolovi u zatiljku glave i vratu
Bolovi u stražnjem dijelu naše glave ili zatiljku su veoma česti, a pripadaju različitim vrstama glavobolja koje su tenzijske prirode.

Bolovi u zatiljku glave i vratu simptomi

Bolovi u zatiljku glave i vratu mogu trajati od pola sata pa sve do tjedan i više dana. Uz navedenu bol mogu se pojaviti i sljedeći simptomi: Bolovi u stražnjem dijelu glave koji variraju u osjetu.

Bolovi mogu biti blagi, neudobni ili izrazito jaki. Pritisak i osjećaj grčenja na potiljku, blagi osjećaj mučnine, osjećaj punoće u trbuhu, pojačano lupanje srca, promjene u ponašanju poput razdražljivosti, pojavljuje se dekoncentracija – stanje kada nemate osjetljivost na svjetlo ili zvuk.

Bolovi u zatiljku glave i vratu nerijetko je i simptom drugih zdravstvenih stanja i tegoba. Uz navedeno stanje mnogi će osjetiti i blagu vrtoglavicu.

Važno je naglasiti da navedeni simptom nije nužno znak da postoji teže stanje, ali treba obratiti pažnju na njegovo pojavljivanje i vrijeme trajanja.

Glavobolje koje su praćene vrtoglavicama su često simptom moždanog udara ili znaka da nešto nije u redu s našom cirkulacijom.

Vrtoglavica će se pojaviti kada postoji slaba cirkulacija u našem vratu.

Bolovi u zatiljku glave i vratu
Bolovi u zatiljku glave i vratu mogu trajati od pola sata pa sve do tjedan i više dana.

Bolovi u zatiljku glave i vratu – liječenje

Iako bolovi u zatiljku glave i vratu mogu biti neugodni i često uporni, oni nisu uvijek opasni. Bol se najčešće liječi analgeticima, ali i uzimanjem lijekova protiv bolova.

U nešto težim slučajevima, pacijenti zaprimaju injekcije za blokadu živaca u navedenom području.

Ako se bolovi u zatiljku glave i vratu pojavljuju redovito, tada je potrebno obratiti se liječniku kako bi se vidjelo da li je došlo do određenih promjena na vašim kosima glave i vratnoj kralježnici.

Pacijent se često upućuje na RTG vratne kralježnice i kraniocervikalnog prijelaza, kao i standardne i funkcijske snimke s EEG nalazom. Liječenje se često provodi prepisanom terapijom.

bolovi u zatiljku glave
Iako bolovi u zatiljku glave i vratu mogu biti neugodni i često uporni, oni nisu uvijek opasni.

Sljedeći korak je kontrola kod neurologa i specijalista za fizikalnu medicinu. U slučaju da se ustanovi da bolovi nastaju radi određenog psihičkog stanja, tada je važno zatražiti psihoterapijski pristup u liječenju.

Navedeni bolovi se mogu liječiti i prirodnim putem: Pravilno držanje tijela, oblozima, jakom kavom, eteričnim uljem paprene metvice ili lavande, čajem od đumbira ili ružmarina, konzumacijom 2 l vode, aerobnim vježbama, dovoljnom količinom odmora i sna.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

možda te zanima