Tireotropni hormon (TSH) povišen ili snižen – uzrok, simptomi, liječenje

Contents

Tireotropni hormon – TSH

Tireotropni hormon (TSH) je hormon koji izlučuje žlijezda hipofiza, to je hormon koji je jako važan za rad štitnjače i potiče štitnjaču na proizvodnju hormona i rast, regulira proizvodnju dva osnovna hormona štitnjače (tiroksin T4 i trijodtironin T3).

Hipofiza ima izuzetno važnu ulogu u ljudskom zdravlju, uz hormon TSH ima mogućnost signaliziranja prema štitnjači koliko hormona treba lučiti u krv.

Štitnjača utječe na funkcioniranje svake stanice u našem tijelu.

Što je viša vrijednost TSH znači da postoji manjak T3 i T4 u krvi, dok niži TSH obično znači da postoji višak T3 i T4 u krvi.

Hormoni T3 i T4 utječu na organske sustave u tijelu, potiču rast i sazrijevanje kostiju, kao i sazrijevanje središnjeg živčanog sustava, ubrzavaju bazalni metabolizam, potrošnju kisika i povećavaju proizvodnju topline.

Ako je TSH povišen to upućuje na usporen rad štitnjače tzv. hipotireozu. Nekoliko je mogućih uzroka kada je tireotropni hormon povišen a jedan je problem sa štitnjačom.

Kada štitnjača ne funkcionira normalno, hipofiza će proizvoditi više TSH i djelovati će tako da štitnjaču stimulira na više proizvodnje hormona T3 i T4. Može se dogoditi i je hipofiza u bolesnom stanju.

tireotropni hormon
Šta je tireotropni hormon?

Kada je tireotropni hormon povišen ili snižen

Tireotropni hormon TSH proizvodi hipofiza, te ukoliko je smanjena produkcija hormona T3 ili T4, hipofiza će proizvoditi veću količinu TSH.

Ako je povišen TSH u krvi, to je znak da postoji manjak T3 i T3 hormona i obrnuto. Više razine TSH mogu značiti da se pojavila hipotireoza, a niže upućuju na hipertireozu.

Povišene vrijednosti TSH upućuju na hipertiroidizam odnosno povećanu razinu fT4 i TSH, neliječeni hipotireoidizam, Hashimotovu bolest, subakutni tireoiditis, hiperkolesterolemiju, gušu, amiloidozu, depresiju, alkoholnu cirozu, preeklampsiju i hirzutizam.

Ako je tireotropni hormon snižen povezuje se s infekcijama, toksičnom gušom, toksičnom nodularnom gušom, Gravesovom bolesti, subakutnim tireoiditisom, akromegalijom, hipofunkcijom hipofize.

U današnje vrijeme uspješno se vrše pregledi štitnjače, ultrazvuk štitnjače ili scintigrafija štitnjače a koji nalazi mogu pokazivati normalnu, uvećanu ili smanjenu štitnjaču te eventualno prisutne tvorbe unutar štitnjače.

Da bi saznali uzroke simptoma hipertireoze ili hipotireoze potrebno je odrediti hormone štitnjače iz krvi a najbolji način je otkrivanje razine TSH ukoliko se radi o otkrivanju disfunkcije žlijezde štitnjače.

Hormoni štitnjače važni su za reguliranje vitalnih funkcija tijela: otkucaja srca, disanja, za mišiće, tjelesnu masu, menstrualni ciklus kod žena, tjelesnu temperaturu, pokretljivost crijeva, kolesterol, te središnji i periferni živčani sustav, dakle gotovo na sve organe u tijelu.

tireotropni hormon
Hormoni štitnjače važni su za reguliranje vitalnih funkcija tijela..

Kada je tireotropni hormon (TSH) povišen ili snižen

Ako je tireotropni hormon ili povišen ili snižen, uz pomoć liječnika svakako je potrebno napraviti laboratorijske pretrage odnosno izmjeriti hormone štitnjače u krvi.

Hipoglikemija kod djece i odraslih – uzrok, simptomi i liječenje

Povišen tireotropni hormon znak je da je štitnjača funkcije oslabljena. Kod hipotireoze prema uputi liječnika endokrinologa uzima se dodatak hormona koji nedostaje u organizmu, prema određenoj dozi.

Kod hipertireoze uzima se nadomjesno hormon koji nedostaje u organizmu te se na taj način može smanjiti proizvodnja hormona štitnjače. Loš utjecaj na štitnjaču svakako ima stres.

Osobe koje imaju bolesnu štitnjaču osjećaju umor, nedostatak energije, poteškoće kod koncentracije, malaksalost, loše raspoloženje. Simptomi stresa i hipotireoze često se isprepliću.

S obzirom na činjenicu da hormoni štitnjače utječu na rad brojnih funkcija našeg tijela važno je obratiti se liječniku svakako i ako osjećamo sljedeće simptome:

 • da lako dobivamo na težini,
 • imamo nesanicu ili nekvalitetan san,
 • kosa nam spada više nego ranije,
 • primijetili smo prorjeđivanje vanjskog ruba obrve,
 • konstipaciju,
 • slabo probavljanje hrane,
 • naticanje lica,
 • osobito oko očiju,
 • otečenost potkoljenica,
 • hrkanje,
 • česte upale nosa, grla illi uha,
 • pospanost tijekom dana,
 • krhke i lomljive nokte,
 • neredovit ciklus,
 • lošu cirkulaciju.
Sve o TSH testu!

Šta uzrokuje povišen TSH?

Povišen tireotropni hormon uzrokuju stanja poput:

 • hiperkolesterolemija,
 • subakutni tireoiditis,
 • hipertireoza s povećanom razinom fT4 i TSH,
 • amiloidoza,
 • depresija,
 • alkoholna ciroza jetre,
 • pre – eklampsija,
 • guša,
 • hirzutizam.

Hipotireoza je poremećaj metabolizma uzrokovan smanjenjem količine hormona štitnjače u tijelu, koji se očituje s brojnim simptomima.

Hipotireoza

Jako rijetko vrijednosti hormona T3 i T4 mogu biti u granicama normale, ili čak povišene, a greška je na stanicama tkiva koje nemaju receptore za hormone štitnjače te njihov učinak izostaje.

tireotropni hormon
Tireotropni hormon (TSH) povišen ili snižen - uzrok, simptomi, liječenje

Uzroci i učestalost Hipotireoze

Najčešći uzrok hipotireoze je Hashimotov tiroiditis, kronična upala štitnjače. To je autoimuna bolest kod koje, zbog greške u prepoznavanju, organizam stvara protutijela na različite sastavne dijelove štitnjače.

Ta protutijela postepeno dovode do nepovratnog oštećenja štitnjače i polaganog slabljenja njene funkcije.

Općenito su autoimune bolesti oko sedam puta češće u žena, nego u muškaraca pa je tako i s ovom bolešću.

Mogu biti zahvaćene sve dobne skupine, a vrlo često postoji i obiteljska predispozicija. Zahvaća nekoliko postotaka pučanstva, nešto češće žene od 40-60 godina.

Preporučujemo da pročitate

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Gdje boli žuć?

Gdje boli žuć i što su žučni kamenci saznat ćete u ovom poučnom tekstu koji će vam zasigurno pomoći da ustanovite svoje probleme. Što su...

Kako skinuti video sa Instagrama?

Ako vas zanima kako skinuti video sa Instagrama na pravom ste mjestu! Donosimo listu svih aplikacija koje će vam pomoći da sačuvate željeni video! Instagram...

možda te zanima