Safet Zec: “Pisao sam papi Franji da me pozove kada doputuje u Sarajevo, ovi koji su na vlasti neće sigurno”

Sa Safetom Zecom, slavnim bosanskohercegovačkim slikarom i grafičarem razgovarali smo u njegovoj kući u Počitelju. Njegovo djelo Skidanje Isusa s križa, podsjećamo, rađeno za centralnu rimsku Isusovačku crkvu u kapeli Della Passione, otkriveno je 27. septembra prošle godine, povodom dvjestote godišnjice Isusovačkog reda. Tada se i upoznao s papom Franjom. Na naše pitanje da li će se susresti s papom 6. juna ove godine, za vrijeme njegove posjete Sarajevu, Safet Zec je odgovorio:

«Pisao sam papi Franji da me pozove, jer ovi koji su na vlasti neće sigurno.

Prije posljednjih izbora u BiH prošle godine, Mustafa ef. Cerić me hvalio i hvalio. Pričao je o mom ugledu, veličini, značaju. Mislim se – pa efendija, zašto me nikada nisi pozvao ni na jedan bajramski prijem. Bili su, doduše, i božićni prijemi, a ja nikada nisam dobio poziv da dođem. Nama, ili njima, Dino Merlin je na vrhu kulturne piramide. Pjevači su postali prestižna društvena kategorija. A, mi smo religije pretvorili u nacionalnu pripadnost. Mene užasno vrijeđa podatak da sam ostali. Odnosno… Ja sam, eto, nekakav musliman.

Otac moje supruge je katolik, a majka je pravoslavne vjere. Šta su naša djeca Gorčin i Hana? U tom kratkom razgovoru s papom potcrtali smo da smo mi jedna ekumenska, bosanska porodica. A, sve se čini da se eliminiše kategorija Bosanac! ” (D.Bajramović)

Slobodna Bosna

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here