Konačan pad “Glavnog Baje”?

U vrlo kratkom vremenu „glavni Baja u RS“ – Milorad Dodik, odustao je od čak dva gromoglasno najavljena refrenduma, na koja RS prema Ustavu BiH i odlukama Ustavnog suda nije niti imala pravo.

To su prvi ozbiljni pokazatelji da sa polugama vlasti Dodika i njegovog SNSD-a nešto opasno ne štima.

Odustajanje od tako važnih političkih inicijativa ili bolje reći provokacija na kojima je Dodik gradio svoj izmaštani lik „nepokolebljivog branitelja interesa RS“, svakako će naštetiti političkom intergitetu „glavnog Baje“, koji je upravo na tom upornom prkošenju svima sa kojima se nije slagao gradio svoju dugoročnu političku strategiju. Prijetnja referendumima se tako vraća kao bumerang – ravno u lice Dodiku. On sada mora svojim sljedbenicima pojasniti ovih par vrlo neugodnih koraka unazad.

Pozlata sa lika i djela Milorada Dodika je već u velikoj mjeri otpala i sada slijedi samo „tehničko“ provođenje njegovog neminovnog političkog pada! Dodiku je „zaigrala mečka“ i zbog opozicije koja je konačno izašla iz beskrvnih naklapanja i posegnula za modelima izvanparlamentarne borbe. Pravi izazovi po tom pitanju tek predstoje…

Nakon Dodikovog odustajanja od, ne jednog, već dva refrenduma, Čavić, Borenović i ekipa više nisu u defanzivi u odnosu na navodnu „odbranu interesa RS“, jer je postalo jasno da su Dodikove prijetenje referendumima – šuplja priča. Upravo suprotno, opozicija u RS je ovim dobila prijeko potrebni vjetar u leđa, pa se može očekivati nastavak pritisaka na vladajuću nomenklaturu u RS.

Dodiku nikako na ruku ne ide ni ekonomsko stanje u RS ili jasnije rečeno – alarmantni nedostatak novca u budžetu!

Ruski milioni keša nakon isplate klirinškog duga BiH, bili su samo kap u moru potreba. RS se dobrim dijelom nalazi u nekoj vrsti neproglašenih međunarodnih ekonomskih sankcija, jer novca iz međunarodnih fondova neće biti sve dok se “ne provedu reforme”. Slično stanje je i u Federaciji BiH, ali izvori portala StarMo tvrde, da to nije tako veliki problem kao u manjem entitetu.

Kombinacija očiglednog gubljenja političkog integriteta i sasvim izvjesne ekonomske krize u RS, mogla bi zato za Dodika biti vrlo pogubna. Posebno jer je Dodik izgubio i veliki dio razumijevanja unutar diplomatskih krugova, posebno na Zapadu, koji ga je svojevremeno doveo na vlast u RS i BiH.

Njegov politički pad je trenutno vrlo izvjestan i samo je pitanje kada će se i kako dogoditi!

Dodik se našao na „brisanom prostoru“ i trenuto ga u životu održava samo klimava podrška iz Rusije i Srbije. Poruka sa odustajanjem od referenduma, Dodikov je pokušaj da se opet pokuša nekako „dogovoriti“ sa Zapadom, ali čini se da je vrijeme za ovakve ponude odavno prošlo. Dodikov što tiši silazak sa vlasti bi za sve bio najbolje rješenje, čak i za Beograd i Moskvu, ukoliko se dogovori adekvatna “alternativa”.

Nešto snage još ima u Dodikovim rukama, ali pritisak sa više frontova postaje sve jači….

StarMo

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here