Kako spriječiti iseljavanje Hrvata katolika iz BiH

Vatikan je i službeno iz prve ruke upoznat o dramatičnom stanju s brojem Hrvata katolika u BiH i njihovom višegodišnjem iseljavanju koje pogađa sve dijelove BiH, odnosno prostore sve četiri biskupije, a posebno one župe u kojima su Hrvati u manjini.

Piše: Dario Pušić

Naime, biskupi Biskupske konferencije BiH tijekom pohoda Svetome Ocu i tijelima Rimske kurije u Vatikanu poznatom pod nazivom Ad limina Apostolorum, a koji traje do 17. ožujka, u više odvojenih susreta upozorili su na negativne trendovi koji se tiču broja katolika u našoj zemlji, a koji su nedavno objavljeni i u analizi pod nazivom “Demografsko stanje i procesi katolika u BiH od 1996. do 2014. godine”, koju je priredio vojni biskup u BiH mons. dr. Tomo Vukšić.

Opstanak katolika

Banjolučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica je izrazio zabrinutost biskupa iz BiH tijekom dužeg razgovora sa zamjenikom državnog tajnika u prvome odjelu Državnog tajništva Svete Stolice, nadbiskupom Angelom Becciuom, zbog stanja katolika u Republici Srpskoj gdje ih je ostalo samo oko 5 posto od predratnog broja, a također je upozorio i na stalni trend smanjenja broja katolika u Federaciji BiH.
Biskupi su pohodili i drugi odjel Državnog tajništva gdje ih je primio nadbiskup Paul Gallagher, tajnik Svete Stolice za odnose s državama, i njegov suradnik mons. Henryk Mieczyslaw Jagodzinski, a u srdačnom razgovoru razmišljalo se o načinima da se poradi na opstanku katolika Hrvata u BiH i izgradnji trajnog i pravednog mira.

Negativni trendovi

Spomenuta analiza koja je jedan od rijetkih dokumenata koji tretira ovako bitno pitanje donosi niz zabrinjavajućih pokazatelja o smanjenju broja Hrvata i demografskom padu koji je upravo prošle godine bio i rekordan budući da je na kraju 2014.“nestalo” njih 12 tisuća u odnosu na godinu prije. Podsjetimo, od 2003., od kada se bilježi trend smanjenja broja pučanstva na prostoru svih pet biskupija u BiH, ovo je i najveći broj na godišnjoj razini budući da su se brojke prije toga kretale uglavnom od dvije do osam tisuća. Razlozi ovakvog stanja su mnogobrojni, no uglavnom se svode na nesređeno političko i gospodarsko uređenje BiH, zbog čega se cijele obitelji odlučuju na napuštanje svojih ognjišta u potrazi za boljim životom na Zapadu.

Na udaru sve biskupije

Dodatnu zabrinutost biskupi vide i u činjenici da je broj Hrvata katolika prošle godine pao ispod razine koja je zabilježena 1996. godine kada povratak na prijeratna ognjišta u mnogim sredinama još nije niti počeo. Tako su na kraju 2014. godine zabilježena 420.294 katolika, dok ih je godinu ranije bilo 432.177, a vratimo li se u 1996. godinu, crkveni uredi raspolagali su podacima od 424.915 vjernika. Analiza koju je priredio vojni biskup u BiH mons. dr. Tomo Vukšić pokazuje negativne trendove na prostoru svih biskupija, pri čemu je najveći pad zabilježen na teritoriju Sarajevske nadbiskupije gdje je
na kraju protekle godine Crkva zabilježila 182.843 vjernika. Godinu prije taj broj je iznosio 190.003. Banjolučka biskupija također trpi i dalje, pa je tako na kraju 2014. godine Crkva zabilježila 34.361 katolika, a usporedbe radi, godinu ranije taj je broj iznosio 35.590. Ni Mostarsko-duvanjska biskupija nije pošteđena ovih trendova, a da je tomu tako, svjedoči i činjenica da je na kraju prošle godine ubilježeno 182.918 vjernika, dok je samo godinu ranije taj broj iznosio 186.005 katolika. Trebinjska biskupija pak duže se vrijeme nalazi na udaru te broj vjernika posljednjih godina teško da prelazi 20 tisuća.

Svi biskupi

U pohodu sudjeluju svi biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine: predsjednik mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, nadbiskup metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, mons. dr. Ratko Perić, vojni biskup u BiH, mons. dr. Tomo Vukšić, pomoćni biskup vrhbosanski, mons. dr. Pero Sudar, i pomoćni biskup banjolučki, mons. dr. Marko Semren. U njihovoj pratnji je glavni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević.

Dnevni list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here