HDZ-ovi fantomi kupili Zlatni rat

Na posljednjoj sjednici pred raspuštanje vijećnici Splitsko-dalmatinske županije ‘odradili su posao’ i dodijelili 15-godišnju koncesiju na najpoznatiju hrvatsku plažu Zlatni rat u Bolu na Braču tvrtki „Sport B“ iz Zagreba za koju nitko nije čuo, praktički ništa dosad nije radila, nema prihoda i nema zaposlenih.

Piše: Zdenko Duka

Učinili su to baš onako bahato kako se to već u Hrvatskoj radi. I uvijek se pokaže, pa će se pokazati i ovog puta, da je netko jako moćan iza toga. Tko bi uopće posumnjao u korupciju?

Bilo je nekima jako važno da se ne odugovlači, da se donese odluka baš na ovoj sjednici dok su tu još stari vijećnici od kojih ih većina neće više sjediti u skupštinskim klupama. Zastupnici iz HDZ-a i Kerumovog HGS-a znali su što im je činiti.

Posljednjih 12 godina koncesiju na Zlatni rat ima bolska komunalna tvrtka „Grabov rat“ koja zapošljava 30 ljudi i za koju nitko nikad nije ustvrdio da je loše obavljala taj posao. Ali, Županija je „Grabov rat“ eliminirala još u kvalifikacijama. Otpilili su ih jer nisu navodno dostavili cjelokupnu dokumentaciju. Kad su direktoru Periću kazali da nedostaju dokumenti o tome da tvrtka nije ni u stečaju ni u predstečajnoj nagodbi, pribavio je dokumente i u Fini i na Trgovačkom sudu i predao ih županijskoj administraciji, no svejedno su se papiri ‘zagubili’.

„Grabov rat“ ponudio je i veći fiksni dio naknade za koncesiju i veći varijabilni dio od tvrtke „Sport B“ koji je, istina, ponudio veća ulaganja. Ali, treba biti oprezan s ulaganjima kad je riječ o prirodnom rezervatu i u njemu plaži Zlatni rat koji Zakonom o zaštiti prirode danas ima status ‘značajnog krajobraza’.

Prošlog je mjeseca i druga hrvatska najčuvenija plaža novaljsko Zrće dobila nove privatne koncesionare na 20 godina. Koncesiju je dobio konzorcij „Cocomo“, ukomponiran od šest tvrtki među kojima je i tvrtka „Sigurnost“ idejnog organizatora zagrebačkog šatoraškog braniteljskog okupljanja Josipa Klemma. I HDZ-ovoj Skupštini Ličko-senjske županije jako se žurilo da dodijeli koncesiju prije lokalnih izbora, dok su svi još na okupu. Općinski načelnik Novalje Ante Dabo podnosi tužbu na odluku o koncesiji.

Boljani i njihov općinski načelnik Tihomir Marinković najavljuju da će se žaliti i „ići na Upravni sud do istrebljenja“. Ne postoji prostorni plan za plažu Zlatni rat. Unatoč traženjima i požurivanjima općine Bol, Županijska skupština nikad ga nije donijela. Nije na tom cjelokupnom području upisano pomorsko dobro i zbog svega toga nije napravljen Plan zaštite od požara. Zato bolski čelnici argumentiraju da nisu ispunjeni uvjeti za donošenje odluke o davanju koncesije na području plaže Zlatni rat i da je natječaj trebao biti odgođen dok se to ne riješi.

Najčešća parola koju su nosili brački prosvjednici pred zgradom Županijske skupštine u Splitu bila je: „Zlatni rat nije na prodaju“. Nije, dakle, da ide u privatne ruke, to je prvo. Ali, drugo – nije za posvemašnju komercijalizaciju koja po prirodi stvari lako može uništiti tu čudesnu prirodnu ljepotu.

O tome se radi – niti treba ulagati maksimalno, niti se smije dopustiti da se iz plaže izvlače enormni profiti. Plaža je pomorsko dobro u općoj uporabi i normalno je da Boljani Zlatni rat doživljavaju svojim, od njega oni žive i ne daju ga sad već tradicionalno omraženim tajkunima na pljačkašku eksploataciju.

Novi list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here