Gjenero kritizirao Čovića: On je prvorazredna štetočina, Amerikanci će ‘sažvakati i ispljunuti’ Čovića

Žestoku reakciju američkog veleposlanstva na najavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića kako nema uvjeta za formiranje vlasti u toj zemlji dok se ne provedu izmjene izbornog zakona komentirao je za Direktno politički analitičar Davor Gjenero.
U priopćenju veleposlanstva SAD-a u BiH navedeno je da ‘iako je nužno riješiti probleme u izbornom zakonu, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi, neodgovorno je i nepošteno prema građanima BiH, uključujući i Hrvate’.

Za Gjenera je reakcija američkog veleposlanstva potpuno očekivana jer, kako je istaknuo, ‘Dragan Čović već godinama vodi prorusku politiku u BiH’.

Čovićeva koalicija s Dodikom u kojoj najavljuje opstrukciju izgradnje institucija Federacije je katastrofalna jer time stvara uvjete u kojima bi dio BiH pod kontrolom Srbije bio funkcionalan, a Federacija disfunkcionalna ‘što je najgora moguća politika za Hrvate’

Čovićeva proruska i protueuropska politika

“Čović surađuje i sklapa koalicije s ruskim pijunom Miloradom Dodikom, a njegov ‘background’ je krajnje sumnjiv. Riječ je o čovjeku koji dolazi iz vojnih struktura JNA koje su bile vrlo bliske ruskim obavještajnim i mafijaškim kanalima i koji vodi sustavnu protueuropsku i prorusku politiku”, upozorava naš sugovornik.

Na žalost, ističe, Hrvati u BiH nisu još shvatili posljedice njegove politike i zbog toga još u velikoj većini glasuju za njega.

“Jedna je stvar što je izbor Željka Komšića nelegitiman i što je Čović legitimni pobjednik unutar hrvatskog biračkog tijela, a druga što je njegova politika za Hrvate u BiH štetočinska kao što je i štetno njegovo koaliranje s Dodikom”, pojašnjava Gjenero.

Smatra kako je Čovićeva koalicija s Dodikom u kojoj najavljuje opstrukciju izgradnje institucija Federacije katastrofalna jer time stvara uvjete u kojima bi dio BiH pod kontrolom Srbije bio funkcionalan, a Federacija disfunkcionalna ‘što je najgora moguća politika za Hrvate’. “To je politika koja prešućuje činjenicu da ista majorizacija koja se Hrvatima događa u Federaciji, događa i u Republici Srpskoj od Čovićeva prijatelja i poslovnog partnera Dodika”, oštar je naš sugovornik.

Dodaje kako je riječ o politici koja Hrvate u BiH ‘svodi na opstojnost samo u onim kantonima u kojima su većina, a istodobno se odriče Hrvata ne samo s područja Republike Srpske nego i od Hrvata u Srednjoj Bosni’.

Plenković nije imao izbora

Na naš upit zašto onda Plenković podržava takvog Čovića te pri tom ističe njegovu posvećenost ‘europskom putu’, a javnu mu je podršku dao i neposredno prije izbora pohodivši Mostar, Gjenero je rekao kako je hrvatski premijer ‘učinio jedino što je mogao učiniti’.

“Plenković je tom podrškom pokušao zaštititi legitiman izbor Hrvata u BiH i to nije bila podrška u pravom smislu riječi Draganu Čoviću. Pogledajte kakvu politiku vodi hrvatski premijer, a kakvu Čović i vidljivo je da oni nemaju ništa zajedničkog”, pojašnjava.

Napominje kako je od svih ljudi u HDZ-u, Tomislav Karamarko najbolje razumio BiH te se zalagao za ujedinjenje konzervativno-tradicionalističkih političkih opcija Hrvata u BiH, dakle prije svega HDZ-a BiH i HDZ-a 1990., a pri tom se očekivalo da se vodstva tih stranaka povuče i otvori prostor za novu političku generaciju.

“Tadašnji čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić vrlo je korektno ispunio obveze te se povukao zbog dogovora s Karamarkom dok je Čović izbjegao dogovor i do danas opstruira spajanje tih dviju stranaka. Nakon što se Ljubić povukao, vodstvo u HDZ-u 1990. preuzeo je Martin Raguž, što je i bila ideja da on kao euroatlantski čovjek preuzme vodstvo Hrvata u BiH. Na žalost, Čović je i to uspješno opstruirao i u pozadini jačao utjecaj ruske linije među Hrvatima u BiH, čime im, ali i Federaciji i Hrvatskoj čini ogromnu štetu”, rezimira Gjenero.

‘Europski put’ Čovića hrvatski premijer naglašava, smatra Gjenero, kako bi ga ‘gurnuo’ u tom smjeru i udaljio od koalicije s Rusima.

Hrvati u BiH moraju se što prije riješiti Čovića i njegovih ruskih veza jer je politički vođa Hrvata u BiH prvorazredna ‘štetočina’ čija politika prije svega koristi Srbima u BiH, Srbiji i Rusiji, a na štetu je tamošnjih Hrvata, ali i same Hrvatske.

Amerikanci će ‘sažvakati i ispljunuti’ Čovića

Podsjeća kako koalicija s Dodikom nije ništa novo te da ju je Čović najavljivao još prije izbora na ‘užas službenog Zagreba’. Ističe kako je s Dodikom surađivala i politika bivšeg predsjednika Ive Josipovića zbog čega je Čović opstruirao i izbore Kolinde Grabar-Kitarović za predsjednicu Hrvatske te do ‘zadnjeg trenutka kalkulirao s mogućnošću da svoje birače pozove da u u drugom krugu glasuju za Josipovića’.

Gjenero je uvjeren kako će Amerikanci na kraju ‘sažvakati i ispljunuti’ Čovića no da to nikome ne koristi jer ‘nema potrebe da se političko vodstvo Hrvata nađe na američkoj crnoj listi kao što se našao Čovićev prijatelj Dodik’. Napominje kako to nije dobro ni za odnose Hrvatske i SAD-a.

“Americi je Hrvatska prirodni saveznik, a ta američka odbojnost prema Čoviću i njegovoj politici odavno je poznata u diplomatskim krugovima”, otkriva Gjenero.

Prvorazredni ‘štetočina’

Uvjeren je kako se Hrvati u BiH moraju što prije riješiti Čovića i njegovih ruskih veza jer je politički vođa Hrvata u BiH prvorazredna ‘štetočina’ čija politika prije svega koristi Srbima u BiH, Srbiji i Rusiji, a na štetu je tamošnjih Hrvata, ali i same Hrvatske.

Na kraju zaključuje kako će Hrvati morati riješiti svoje odnose s Bošnjacima unutar Federacije i nakon toga zajedno s Bošnjacima urediti odnose u središnjoj državi kako bi se prevladala ‘nakarada’ od Republike Srpske.

“To je jedini ispravan put. Znam da je teško pregovarati s Bošnjacima, ali mi nemamo izbora. Nedvojbeno je i da je Komšić ‘enormna štetočina’ i to ‘štetočina recidivist’, ali uređenje odnosa između Hrvata i Bošnjaka unutar Doma naroda Federacije, a onda i središnje države je prioritet. To naravno nije moguće bez uređenja izbornog zakonodavstva na što je službeni Zagreb cijelo vrijeme i usmjeravao Čovića, ali on, na žalost, ni u tom segmentu nije učinio gotovo ništa”, zaključuje Gjenero.

direktno.hr

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here