Grčevi kod bebe – kad počinju, koliko traju i kako prepoznati

Contents

Grčevi kod bebe (dojenačke ili novorođenačke kolike) kada se počnu javljati, koji su simptomi

Grčevi kod bebe, koje još nazivamo dojenačke ili novorođenačke kolike, najčešće se pojavljuju od drugog tjedna djetetovog života i obično prestaju nakon navršenog trećeg mjeseca života.

U tom vremenu mogu se pojaviti vrlo neugodni grčevi i intenzivni plač kod beba, a u medicini se nazivaju još i tzv. trimenonski grčevi.

Uglavnom se pojava grčeva događa u popodnevnim satima, navečer ili noću, obično iza obroka, a beba se teško umiruje. Najučestalije i najizraženije se pojavljuju oko šestog tjedna bebinog života.

Kako ćemo prepoznati novorođenačke kolike kod beba? Prije svega radi se o učestalom i dugotrajnom plaču i uznemirenosti.

Plač se javlja naglo, kao ničim izazvan, čini nam se bez ikakvog vidljivog razloga. Epizode takvog plača traju 3 ili više sati na dan, pojavljuju se 3 dana ili više u tjednu, i traju najmanje po tjedan dana.

Beba u vrijeme kolika intenzivno plače (višim tonom nego inače), zacrveni se u licu, zgrči se, stišće šake, privlači nogice prema trbuhu, trbuščić može biti malo napuhnutiji ali mekan, može biti prisutno i podrigivanje, vjetrovi, pretakanje u trbuhu, prisutan je osjećaj da bebu nešto jako boli.

Grčevi kod bebe podjednako se pojavljuju i kod djevojčica i kod dječaka, te isto kod dojenih i nedojenih novorođenčadi.

grcevi kod bebe
Grčevi kod bebe - kad počinju, koliko traju i kako prepoznati

Grčevi kod bebe – uzroci

Točni uzroci grčeva kod beba, odnosno novorođenačkih kolika nisu do danas u potpunosti razjašnjeni.

U tako ranoj životnoj dobi, prvih nekoliko mjeseci, bebe nemaju u potpunosti razvijen probavni sustav, prilagođavaju se novom načinu probavljanja hrane.

Za to vrijeme dok probavni sustav ne ojača, kod beba se vrlo često javljaju uz učestali i dugotrajni plač i uznemirenost, grčevi kod bebe.

Dojenačke ili novorođenačke kolike jesu normalni uobičajeni grčevi kod beba, no nije lako slušati kako beba grčevito plače.

Ipak, posebno je važno ponašanje odraslih u djetetovoj blizini, da ostanemo smireni kako bebu još i svojim nervoznim ponašanjem ne bismo dodatno uznemirili.

Smatra se da su takvi grčevi benigni, a nastaju uslijed više značajnih faktora kao što je npr. nakupljanje suviška zraka u probavnom sustavu.

Moguće su češće pojave kolika kod bebica koje halapljivo sisaju, također ako im je otvor na bočici za hranjenje prevelik pa uzmu uz obrok i previše zraka.

Grčevi kod bebe mogu biti povezani uz refluks kiseline, ponekad bolesti probavnog sustava kao što je intolerancija laktoze i alergije na proteine kravljeg mlijeka, a potrebno je isključiti postojanje eventualne urinarne infekcije ili možda upale uha, koje tegobe mogu kod bebica izazvati slična ponašanja kao da se radi o kolikama.

grcevi kod bebe
Grčevi kod bebe - kad počinju, koliko traju i kako prepoznati

Grčevi kod bebe pomoć i prevencija

Grčevi kod bebe kako se iznenada pojave, tako iznenada spontano jednostavno i prestaju. Najvažnije je da budete smireni i strpljivi, da se što više odmarate i beba i majka, roditelji, da s bebom uskladite ritam spavanja i budnosti kako bi bili uz dijete kada se grčevi pojave.

U slučaju novorođenačkih grčeva kod beba, važno je pružiti podršku roditeljima, ohrabrivati ih, osobito mlade roditelje, pomoći im da ovo prolazno stanje koje ne ostavlja posljedice na zdravlje djeteta što lakše prođe.

Majkama koje doje posebno treba pomoći da se dovoljno odmaraju zajedno s bebama, i naravno da smireno i dalje nastave i ustraju s dojenjem svojih novorođenčadi.

Važno je kod liječnika utvrditi da ne postoje znakovi zaostajanja u razvoju bebe, odnosno da simptomi ne upućuju na neku drugu bolest.

Ukoliko pored kolika postoje dodatni znaci npr. neke druge bolesti, osobito pojava povišene temperature, povraćanja, krvi u stolici, potrebno je obavezno javiti se liječniku.

Prema dijagnozi liječnika pedijatra neke izrazito intenzivne kolike mogu se liječiti lijekovima za olakšavanje simptoma, ali što se tiče terapijskih mjera uglavnom imaju vrlo malu znanstveno dokazanu terapijsku učinkovitost.

Kao prevencija dobro je da se bebica nakon obroka drži uspravno u naručju, kako bi podrigivanjem barem djelomično izbacila višak zraka ako je progutala prilikom hranjenja.

Dobro je napraviti pravilan raspored i način hranjenja da beba ne bude previše gladna i onda preintenzivno sisa.

Kod beba koje se doje važno je da pravilno ustima prihvaća dojku kako bi što manje posisala zraka. Može pomoći i nježno kružno masiranje bebinog trbuščića, u smjeru kretanja kazaljke na satu. Nakon što beba ima stolicu, često se i grčevi smire.

Čajevi se ne savjetuju jer oni dodatno opterećuju bebin probavni trakt kojemu je najidealnije majčino mlijeko.

grcevi kod bebe
Grčevi kod bebe - kad počinju, koliko traju i kako prepoznati

Kapi ili sirupi, kao i adaptirane mliječne formule, probiotici za bebe, namijenjeni grčevima kod beba nekim bebama pomažu, a nekima ne.

Kod nekih beba pomažu dude varalice kako bi se lakše umirile, a kod vrlo aktivnih i nemirnih beba dobro može doći čvrsto povijanje.

Nekim bebama za smirivanje pomažu glazbene igračke, glazba, zvukovi različitih aparata kao što su zvuk sušila za kosu, zvuk motora automobila, vožnja u automobilu i sl.

Najvažnije je da su roditelji smireni, da svoju bebu pokušaju umiriti maženjem, pjevušenjem, tihim govorom, opuštajućom glazbom, ljuljuškanjem.

Važno je da iz okruženja pokušate eliminirati stres, buku, previše ljudi oko bebe, intenzivno svjetlo i sl. a dobro je ponavljati iste postupke i rituale kod spavanja.

Kada se pojave grčevi kod bebe svakako će pomoći puno vaše ljubavi, nježnih zagrljaja i pažnje.

Još zanimljivih članaka:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Šta znači Neimar?

Neimar je pojam arapskog porekla, nastao od arapske reči mi’mār, koja u prevodu znači – graditelj, a sam pojam predstavlja raniji naziv za arhitektu. Prije...

možda te zanima