back to top

Grčevi kod bebe – kad počinju, koliko traju i kako prepoznati

Grčevi kod bebe (dojenačke ili novorođenačke kolike) kada se počnu javljati, koji su simptomi

Grčevi kod bebe, koje još nazivamo dojenačke ili novorođenačke kolike, najčešće se pojavljuju od drugog tjedna djetetovog života i obično prestaju nakon navršenog trećeg mjeseca života.

U tom vremenu mogu se pojaviti vrlo neugodni grčevi i intenzivni plač kod beba, a u medicini se nazivaju još i tzv. trimenonski grčevi.

Uglavnom se pojava grčeva događa u popodnevnim satima, navečer ili noću, obično iza obroka, a beba se teško umiruje. Najučestalije i najizraženije se pojavljuju oko šestog tjedna bebinog života.

Kako ćemo prepoznati novorođenačke kolike kod beba? Prije svega radi se o učestalom i dugotrajnom plaču i uznemirenosti.

Plač se javlja naglo, kao ničim izazvan, čini nam se bez ikakvog vidljivog razloga. Epizode takvog plača traju 3 ili više sati na dan, pojavljuju se 3 dana ili više u tjednu, i traju najmanje po tjedan dana.

Beba u vrijeme kolika intenzivno plače (višim tonom nego inače), zacrveni se u licu, zgrči se, stišće šake, privlači nogice prema trbuhu, trbuščić može biti malo napuhnutiji ali mekan, može biti prisutno i podrigivanje, vjetrovi, pretakanje u trbuhu, prisutan je osjećaj da bebu nešto jako boli.

Grčevi kod bebe podjednako se pojavljuju i kod djevojčica i kod dječaka, te isto kod dojenih i nedojenih novorođenčadi.

grcevi kod bebe
Grčevi kod bebe - kad počinju, koliko traju i kako prepoznati

Grčevi kod bebe – uzroci

Točni uzroci grčeva kod beba, odnosno novorođenačkih kolika nisu do danas u potpunosti razjašnjeni.

U tako ranoj životnoj dobi, prvih nekoliko mjeseci, bebe nemaju u potpunosti razvijen probavni sustav, prilagođavaju se novom načinu probavljanja hrane.

Za to vrijeme dok probavni sustav ne ojača, kod beba se vrlo često javljaju uz učestali i dugotrajni plač i uznemirenost, grčevi kod bebe.

Dojenačke ili novorođenačke kolike jesu normalni uobičajeni grčevi kod beba, no nije lako slušati kako beba grčevito plače.

Ipak, posebno je važno ponašanje odraslih u djetetovoj blizini, da ostanemo smireni kako bebu još i svojim nervoznim ponašanjem ne bismo dodatno uznemirili.

Smatra se da su takvi grčevi benigni, a nastaju uslijed više značajnih faktora kao što je npr. nakupljanje suviška zraka u probavnom sustavu.

Moguće su češće pojave kolika kod bebica koje halapljivo sisaju, također ako im je otvor na bočici za hranjenje prevelik pa uzmu uz obrok i previše zraka.

Grčevi kod bebe mogu biti povezani uz refluks kiseline, ponekad bolesti probavnog sustava kao što je intolerancija laktoze i alergije na proteine kravljeg mlijeka, a potrebno je isključiti postojanje eventualne urinarne infekcije ili možda upale uha, koje tegobe mogu kod bebica izazvati slična ponašanja kao da se radi o kolikama.

grcevi kod bebe
Grčevi kod bebe - kad počinju, koliko traju i kako prepoznati

Grčevi kod bebe pomoć i prevencija

Grčevi kod bebe kako se iznenada pojave, tako iznenada spontano jednostavno i prestaju. Najvažnije je da budete smireni i strpljivi, da se što više odmarate i beba i majka, roditelji, da s bebom uskladite ritam spavanja i budnosti kako bi bili uz dijete kada se grčevi pojave.

U slučaju novorođenačkih grčeva kod beba, važno je pružiti podršku roditeljima, ohrabrivati ih, osobito mlade roditelje, pomoći im da ovo prolazno stanje koje ne ostavlja posljedice na zdravlje djeteta što lakše prođe.

Majkama koje doje posebno treba pomoći da se dovoljno odmaraju zajedno s bebama, i naravno da smireno i dalje nastave i ustraju s dojenjem svojih novorođenčadi.

Važno je kod liječnika utvrditi da ne postoje znakovi zaostajanja u razvoju bebe, odnosno da simptomi ne upućuju na neku drugu bolest.

Ukoliko pored kolika postoje dodatni znaci npr. neke druge bolesti, osobito pojava povišene temperature, povraćanja, krvi u stolici, potrebno je obavezno javiti se liječniku.

Prema dijagnozi liječnika pedijatra neke izrazito intenzivne kolike mogu se liječiti lijekovima za olakšavanje simptoma, ali što se tiče terapijskih mjera uglavnom imaju vrlo malu znanstveno dokazanu terapijsku učinkovitost.

Kao prevencija dobro je da se bebica nakon obroka drži uspravno u naručju, kako bi podrigivanjem barem djelomično izbacila višak zraka ako je progutala prilikom hranjenja.

Dobro je napraviti pravilan raspored i način hranjenja da beba ne bude previše gladna i onda preintenzivno sisa.

Kod beba koje se doje važno je da pravilno ustima prihvaća dojku kako bi što manje posisala zraka. Može pomoći i nježno kružno masiranje bebinog trbuščića, u smjeru kretanja kazaljke na satu. Nakon što beba ima stolicu, često se i grčevi smire.

Čajevi se ne savjetuju jer oni dodatno opterećuju bebin probavni trakt kojemu je najidealnije majčino mlijeko.

grcevi kod bebe
Grčevi kod bebe - kad počinju, koliko traju i kako prepoznati

Kapi ili sirupi, kao i adaptirane mliječne formule, probiotici za bebe, namijenjeni grčevima kod beba nekim bebama pomažu, a nekima ne.

Kod nekih beba pomažu dude varalice kako bi se lakše umirile, a kod vrlo aktivnih i nemirnih beba dobro može doći čvrsto povijanje.

Nekim bebama za smirivanje pomažu glazbene igračke, glazba, zvukovi različitih aparata kao što su zvuk sušila za kosu, zvuk motora automobila, vožnja u automobilu i sl.

Najvažnije je da su roditelji smireni, da svoju bebu pokušaju umiriti maženjem, pjevušenjem, tihim govorom, opuštajućom glazbom, ljuljuškanjem.

Važno je da iz okruženja pokušate eliminirati stres, buku, previše ljudi oko bebe, intenzivno svjetlo i sl. a dobro je ponavljati iste postupke i rituale kod spavanja.

Kada se pojave grčevi kod bebe svakako će pomoći puno vaše ljubavi, nježnih zagrljaja i pažnje.

Još zanimljivih članaka:

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima