Šta uzrokuje Pandas sindrom?

Što je Pandas sindrom?

Pandas sindrom (Pediatric Autoinmune Neurosychiatric Disorder Associated with Streptococcus) odnosi se na poremećaj povezan sa streptokoknom infekcijom.

U djece se grlobolja može ponoviti, ali u manjem broju dolazi do promjena poznatih kao Pandas sindrom.

Spada u pedijatrijski poremećaj, jer se najčešće javlja u djece od 3 do 12 godina. Reakcije na streptokokne infekcije nisu česte u starijih osoba, ali je moguće da adolescenti mogu razviti ovaj sindrom.

Što uzrokuje ovo stanje? To je autoimuni poremećaj uzrokovan infekcijom nakon napada na imunološki sustav, odnosno zdrave stanice u tijelu.

Bakterija Streptococcus se maskira i izgleda kao zdrava stanica u tijelu. Djeca koja ga imaju mogu pokazivati znakove opsesivno-kompulzivnog poremećaja, a te su promjene ponašanja obično brze.

Postoji želja da se određene radnje ponavljaju uvijek iznova, tikovi i zvukovi se ne mogu kontrolirati. To može biti tresenje glavom ili puno treptanja, stalna želja za ponavljanjem istih riječi.

No, ako dijete već ima tikove ili opsesivno kompulzivni poremećaj, ovaj poremećaj može značajno pogoršati njegovo stanje.

Također postoji i poremećaj prilagodbe kojeg uzrokuju mnogi drugi vanjski faktori. 

pandas sindrom
Pandas sindrom odnosi se na poremećaj povezan sa streptokoknom infekcijom.

Pandas sindrom – uzrok, simptomi

Kako Pandas sindrom utječe na tijelo? Komplikacije streptokokne infekcije povezane su s imunološkim odgovorom tijela na infekciju.

Downow sindrom ili trisomija 21 može se otkriti još u 10. tjednu trudnoće.

Ovaj poremećaj utječe na raspoloženje djeteta koje postaje neraspoloženo i tjeskobno, a javljaju se i tikovi koje ne može kontrolirati.

Iako ovo stanje može biti zastrašujuće, uz pravilnu dijagnozu i liječenje dolazi do potpunog oporavka.

Uzrok Pandas sindroma nalazi se u ponašanju streptokokne bakterije. Skrivajući se u tijelu domaćina, postavili su molekule slične onima koje se nalaze u zdravom ljudskom tijelu.

Na taj način streptokok izbjegava otkrivanje na određeno vrijeme. Kada imunološki sustav postane svjestan prisutnosti bakterije, prepoznaje je kao stranog napadača, stvarajući antitijela protiv streptokoka.

pandas sindrom
Pandas sindrom simptomi

Neke od stanica mogu biti u mozgu, a kada su napadnute, javljaju se neuropsihijatrijski simptomi.

Pandas sindrom uključuje sljedeće simptome: nagle i nekontrolirane pokrete, bolove u zglobovima, depresivno raspoloženje, napad tjeskobe, strah od roditeljske odsutnosti, razdražljivost, povećanu osjetljivost na svjetlost, probleme sa spavanjem, učestalo mokrenje tijekom dana, dijete može vidjeti ili čuti stvari koje nepostoje.

Pandas sindrom liječenje

Simptomi Pandas sindroma se s vremenom poboljšavaju. Međutim, stanje se može pogoršati ako se streptokokne infekcije ponove.

Kako se dijagnosticira Pandas sindrom? Test na streptokok i krvne pretrage pokazat će je li dijete imalo infekciju.

Ako dijete nema infekciju, onda to nije Pandas sindrom. Naime, simptomi mogu biti dio reakcije imunološkog sustava na druge komplikacije u tijelu.

Dostupni tretmani za liječenje Pandas sindroma uključuju kognitivno-bihevioralnu terapiju, protuupalne lijekove i antibiotike.

Liječenje također može uključivati imunološku terapiju kao što je modifikacija plazme i prirodni tretmani. Nekoliko dodataka prehrani može pomoći kod ovog sindroma.

Vitamin D i vitamin B6 imaju protuupalna svojstva i djeluju na imunološki sustav, zbog čega se koristi za liječenje Panadas sindroma.

Probiotici koji imaju pozitivan učinak na zdravlje probave također mogu biti korisni. Omega 3 masne kiseline se nalaze u mnogim namirnicama koje koristimo, kao i u morskim plodovima i općenito mediteranskoj ishrani imaju važan učinak na tkiva u tijelu, a time i na mozak, zbog čega je dio liječenja.

pandas sindrom
Simptomi Pandas sindroma se s vremenom poboljšavaju.

Kako se Pandas sindrom dijagnosticira ?

Neophodan je test na strep bakterije ili anamneza bakterija kako bi se potvrdilo da vaše dijete ima sindrom koji može oponašati druge poremećaje.

Ako se ne pojavi nakon brisa grla ili testa na antitijela, liječnik bi trebao provjeriti druga mjesta koja streptokok ima tendenciju skrivanja, poput sinusa ili dna i genitalija vašeg djeteta.

Krvni test može pokazati je li vaše dijete nedavno imalo strep infekciju čak i ako se oporavilo.

Ako vaše dijete nema ili nije imalo strep, ono nema pandas sindrom. Ali njihovi simptomi i dalje mogu biti dio pogrešne reakcije imunološkog sustava.

Pandas sindrom je dio veće skupine autoimunih bolesti koje zahvaćaju mozak zvanih dječji neuropsihijatrijski sindrom s akutnim početkom (PANS). Simptomi su slični, ali ih može potaknuti nešto drugo osim strep.

Liječnik vašeg djeteta može naručiti krvne pretrage ili skeniranje mozga kako bi vidio izaziva li simptome druga infekcija ili nešto sasvim drugo.

Nemaju svi liječnici iskustva s dijagnosticiranjem PANDAS-a. Vaše dijete će možda morati posjetiti reumatologa ili imunologa ili nekoga tko je specijaliziran za infekcije streptokokcima.

Uputnica psihijatru ili psihologu vjerojatno će biti dio plana liječenja.

Još zanimljivih članaka:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

možda te zanima