Dodik plaća 80.000 KM za prevođenje presude Karadžiću

Potpredsjednik Vlade RS, Anton Kasipović rekao je da će iz budžeta predsjednika Republike biti plaćen prevod presude prvom predsjedniku Srpske, Radovanu Karadžiću.

Kasipović smatra da nije dobro razmišljanje da treba primorati Filološki fakultet da preda prevod presude, već da će to ovoj ustanovi biti plaćeno.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS, Sonja Karadžić Jovičević rekla je da je Filološki fakultet preveo oko 2.600 strana presude, ali da prevod ne da nikome dok se ne plati više od 80.000 KM.

– Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica preduzeo je sve korake da nakon izricanja prvostepene presude Radovanu Karadžiću tu presudu da na prevođenje da bi sve relevantne institucije u Srpskoj mogle da rade na prevedenoj presudi u smislu pripremanja žalbe, koja je i predata 5. decembra – rekla je Jovičevićeva.

Kasipović je istakao da pitanje procesuiranja u Haškom tribunalu nije srpsko pitanje, već pitanje Republike Srpske i svih njenih građana i naroda.

– Neki sudski procesi i presude mogu bitno uticati na politička pitanja i ukupan status Republike Srpske ili BiH – rekao je Kasipović u Narodnoj skupštini tokom rasprave o Izvještaju o saradnji institucija Srpske sa Haškim tribunalom za prošlu godinu.

On je naglasio da o ovim pitanjima nije dobro raspravljati u smislu dnevne politike, jer je to štetno i nikome ništa dobro neće donijeti.

Posebno u tom smislu je naveo pitanja Srebrenice, gdje bi trebalo utvrditi istinu, ali i pitanja Jasenovca i Donje Gradine, podsjećajući da je godinama poznat odnos Vlade Srpske prema ovom pitanju.

Kasipović je zadovoljan što poslanici ne osporavaju pitanje izvršenja pravde u slučaju stvarne krivice, te da postoje ljudska prava koja moraju biti zaštićena.

Agencije

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here