Bošnjaci ne odustaju od ravnatelja policije HNŽ

Klub Bošnjaka u Skupštini HNŽ-a danas će se na izvanrednoj sjednici konačno odrediti spram odluke Tužiteljstva HNŽ-a o odbijanju procesuiranja i pokretanju istrage protiv bivšeg premijera HNŽ-a Denisa Lasića, ministra unutarnjih poslova HNŽ-a Slađana Bevande i Ive Karačića, predsjednika Neovisnog odbora za izbor policijskog ravnatelja.


O zaključcima u Klubu nisu željeli unaprijed govoriti, no oni će biti na tragu toga da se riješi pitanje ravnatelja na zakonit način, a moguće je da se ponovno zatraži smjena Ilije Lasića s mjesta ravnatelja policije HNŽ-a.

Za provođenje ovakve odluke Bošnjacima treba potpora Hrvata u Skupštini koji su jasnog stava kako problem kod izbora ravnatelja policije ne postoji te kako se politika ne treba baviti ovim stvarima. Pokretanje priče o policijskom komesaru kao i u ranijim godinama dolazi u trenutku kada je situacija u županiji najosjetljivija, ovoga puta u trenutku kada HDZ i SDA pokušavaju sastaviti novu Vladu, a ova tema mogla bi dovesti do blokade u županiji.

Nezakonit izbor?

Klub Bošnjaka u Skupštini HNŽ-a, podsjetimo, u studenome prošle godine je podnio prijavu Tužiteljstvu HNŽ-a protiv Lasića, Bevande i Karačića zbog zloporabe položaja, nesavjesnog rada u službi i krivotvorenja službene isprave pri izboru Ilije Lasića za komesara policije HNŽ-a.

Problem oko izbora ravnatelja, inače kamena spoticanja između Bošnjaka i Hrvata u HNŽ-u, eskalirao je kada su četiri člana Neovisnog odbora, bez prisutnosti bošnjačkih članova, kao konačnu odluku potvrdili Lasićevo imenovanje i to bez, kako kažu iz Kluba Bošnjaka, obveznog prethodnog izjašnjavanja Vlade HNŽ-a o tom pitanju. Klub Bošnjaka žalio se na ovu odluku Tužiteljstva, no i po drugi put ista je odbijena, no ovoga puta iz Tužiteljstva su poslali obrazloženje koje raduje bošnjačke zastupnike u Skupštini s obzirom da, kako kažu, potvrđuje njihove tvrdnje o nezakonitom djelovanju pri izboru Lasića.

– Očitovanje Tužiteljstva izazvalo je nezadovoljstvo Kluba Bošnjaka jer se obrazloženjem potvrđuje da je odluka o imenovanju ravnatelja policije ništavna i pravno neodrživa te je samim tim kontradiktorna dispozitivu kojim se amnestiraju osobe koje su odgovorne za ove nezakonite radnje koje imaju štetne posljedice po HNŽ, sigurnost građana, pravnu državu i vladavinu prava, kazao je predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini Ajman Šoše te za danas najavio donošenje zaključaka o daljnjim aktivnostima u ovom postupku.

Lasić dobro radi

Ministar MUP-a Slađan Bevanda kazao nam je kako je zainteresiran jedino za to da ministarstvo radi u punom kapacitetu. Podsjeća kako HNŽ nije imao komesara godinu dana jer su određeni ministri i strukture bojkotirali taj izbor.

– Postoje nečije političke želje, ali i pravne procedure izbora ravnatelja policije i posve je jasno da su pravne procedure ispoštovane i ravnatelj policije izabran na jedan zakonit način u skladu s različitim procedurama, kaže Bevanda.

Ovo je, kako nastavlja, potvrdilo i Tužiteljstvo HNŽ-a time što je odbacilo kaznenu prijavu koju je podigao Klub Bošnjaka protiv njega, Lasića i Karačića. Bevanda priča kako ravnatelj policije radi odgovorno i korektno na dobrobit cijelog ministarstva i svih građana.

– Ja bih poručio onima koji se bave politikantstvom da pokušaju u svojim strankama izlobirati dopuštenje da se podrži osnivanje policijskog odbora HNŽ-a jer je to nužno da bi MUP funkcionirao u punom kapacitetu, poručio je Bevanda dodavši kako se opstruira i plaćanje naknada za ostala policijska tijela, čime se sigurnost dovodi na nisku razinu.

Danas će se na Klubu Bošnjaka znati kakva će biti bošnjačka politika po pitanju ravnatelja policije u idućem razdoblju, a već u četvrtak na sastanku političkih stranaka o formiranju nove vlasti bit će poznato hoće li pozicija komesara ponovno poslužiti za dnevno-politička odmjeravanja snaga.

Dnevni list

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here