Bill Gates: Bogatstvo ne ostavljam djeci, to bi ih uništilo

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, osnivač Microsofta Bill Gates, čija se imovina procjenjuje na 74 milijarde dolara, izjavio je da gotovo ništa od tog novca neće ostaviti svojoj djeci.

“Moja djeca su ponosna na činjenicu da od našeg bogatstva neće naslijediti gotovo ništa”, rekao je Gates gostujući na televiziji ITV, i objelodanio da će sav kapital koji je stekao biti doniran njegovoj humanitarnoj organizaciji, čiji je cilj iskorjenjivanje siromaštva i bolesti, prenio je Index.

“Moja djeca će steći obrazovanje i moraće sami sebi da izgrade karijere i životni put. Toliko novca bi im uništilo živote. U nasljedstvo će dobiti minimalni dio, koliko da ne budu siromašni, a za sve ostalo moraće da se izbore sami”, rekao je Gates, koji je sa suprugom Melindom u humanitarne svrhe do sada dao više od 30 milijardi dolara.

Gates ima troje djece – dvadesetogodišnju Jennifer, sedamnaestogodišnjeg Roryja i Phoebe koja ima 14 godina.

Gates je rekao da njegova djeca poslije njegove smrti neće upravljati humanitarnom organizacijom, već će sav novac biti doniran ljudima kojima je potreban u svrhu iskorjenjivanja bolesti i siromaštva u svijetu.

“Taj novac ne pripada njima. Novac pripada siromašnima i bolesnima”, zaključio je Gates.

Agencije

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here