Sarkoidoza – uzrok, simptomi, liječenje

Što je sarkoidoza?

Sarkoidoza ili Besnier-Boeck-Schaumannova bolest je nepoznatog podrijetla koja uzrokuje upalu različitih organa u tijelu.

S medicinskog stajališta, radi se o glaulomatoznoj bolesti, odnosno o vrsti kronične upale koju tijelo razvija kao odgovor na različite agense.

Naime, smatra se da se radi o pretjeranom odgovoru imunološkog sustava na gljivice, bakterije i viruse. Najčešće zahvaća pluća, oči, kožu, limfne čvorove i jetru.

Ova bolest je rjeđa u srcu, bubrezima, središnjem živčanom sustavu i zglobovima.

Kod sarkoidoze se javlja posebna vrsta upale koja rezultira malim čvorićima poznatim kao granulomi, koji nastaju kada se stanice u imunološkom sustavu skupljaju.

Genetika također igra ulogu u sarkoidozi. Istraživači vjeruju da određeni geni povećavaju rizik od razvoja ove bolesti.

Primjerice, određeni geni mogu utjecati na to koji će organi biti zahvaćeni bolešću, kao i na težinu simptoma.

Treba napomenuti da su obiteljski slučajevi sarkoidoze vrlo rijetki. Iako se bolest može manifestirati u bilo kojoj dobi, rijetka je u djetinjstvu, a u najvećem su riziku žene u dobi od 20 do 40 godina. Sarkoidoza može biti akutna ili kronična.

Sarkoidoza
Sarkoidoza boleest je nepoznatog podrijetla koja uzrokuje upalu različitih organa u tijelu.

Sarkoidoza – simptomi

Kod sarkoidoze simptomi variraju, ovisno o ozbiljnosti fenomena i zahvaćenim tkivima. Naime, mogu se pojaviti odjednom i trajati kraće ili polako dulje.

Među najčešćim simptomima koji se javljaju su umor, groznica, nedostatak apetita, gubitak težine, noćno znojenje, poremećaji pluća i povećani limfni čvorovi. Kao što je već spomenuto, pluća su često organ koji je najviše zahvaćen ovom bolešću.

U plućima, sarkoidoza uzrokuje male kvržice i povećane limfne čvorove između. Mogući simptomi su uporni suhi kašalj, nedostatak zraka i bol u prsima.

Izgled kožnih lezija može uvelike varirati. Na nogama i gležnjevima postoje crveni, bolni, čvorići. Ljubičasti plakovi i čvorići smješteni u području nosa, lica i ušiju među najčešćim su oblicima kožne sarkoidoze i povezani su sa zahvaćenošću gornjih dišnih putova.

U slučaju da je zhavaćeno zdravlje oka, simptomi se očituju kroz zamagljen vid i suzenje očiju. Budući da se suzni kanal s vremenom može začepiti, može doći do suhoće očiju.

Sarkoidoza također uzrokuje nakupljanje kalcija u krvi i urinu, a znakovi poremećaja uključuju žeđ, bubrežne kamence i zatajenje bubrega.

Sarkoidoza
Sarkoidoza također uzrokuje nakupljanje kalcija u krvi i urinu.

Sarkoidoza – dijagnoza i liječenje

Kako se dijagnosticira sarkoidoza? Ova bolest uzrokuje malo znakova i simptoma u svojim ranim fazama. Ali kada se simptomi pojave, razlikuju se ovisno o zahvaćenom organu. Liječnik će obaviti fizikalni pregled kože, oka i dišnih lezija.

Određeni testovi pomažu isključiti druge potencijalne uzroke. U nekim slučajevima potrebno je napraviti biopsiju i druge pretrage, nakon čega se procjenjuje zahvaćenost organa.

Ako je bolest blaga, liječenje ponekad nije potrebno. Vaš liječnik će odrediti vrstu liječenja ako sarkoidoza zahvaća oči, srce ili živčani sustav.

U liječenju se koriste lijekovi koji sadrže kortikosteroide. Trajanje liječenja ovisi o težini bolesti i odgovoru tijela na propisani lijek.

U kortikosteroide spadaju zoltex tablete. 

Povišene razine kalcija mogu se pojaviti u bolesnika sa sarkoidozom, pa se suplementacija vitaminom D smije uzimati samo po savjetu liječnika.

Kada je u tijelu prisutna povišena razina vitamina D, treba izbjegavati hranu bogatu tim vitaminima, poput lososa, mediteranske ishrane i mliječnih proizvoda.

Iako ova bolest nije uvijek ozbiljan zdravstveni problem, ipak može uzrokovati velika oštećenja organa.

Pogledajte koji simptomi ukazuju na perikarditis.

Sarkoidoza
Suplementacija vitaminom D smije uzimati samo po savjetu liječnika.

Uzroci sarkoidoze

Imunološki sustav tijela normalno se bori protiv infekcija oslobađanjem bijelih krvnih stanica u krv kako bi izolirao i uništio klice. To rezultira upalom (oteklina i crvenilo) tjelesnih tkiva u tom području.

Imunološki sustav ovako reagira na sve što u krvi ne prepozna i umire kada se infekcija očisti.

Smatra se da se sarkoidoza događa jer je imunološki sustav otišao u “preopterećenje”, gdje tijelo počinje napadati vlastita tkiva i organe.

Nastala upala tada uzrokuje nastanak granuloma u organima.

Postoje mnoga slična stanja, kao što su reumatoidni artritis i lupus, koja su uzrokovana napadom tijela na vlastita tkiva. To su zajednički poznati kao autoimune bolesti.

Preporučujemo da pročitate sljedeće članke:

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

Riješavati ili rješavati

Kako je pravilno pisati: riješavati ili rješavati? Dvojbe u pisanju između glasovnih skupina /ije/ i /je/ veoma su česte u hrvatskom jeziku. Nekim govornicima takve...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

možda te zanima