Što je sarkoidoza?

Sarkoidoza ili Besnier-Boeck-Schaumannova bolest je nepoznatog podrijetla koja uzrokuje upalu različitih organa u tijelu.

S medicinskog stajališta, radi se o glaulomatoznoj bolesti, odnosno o vrsti kronične upale koju tijelo razvija kao odgovor na različite agense.

Naime, smatra se da se radi o pretjeranom odgovoru imunološkog sustava na gljivice, bakterije i viruse. Najčešće zahvaća pluća, oči, kožu, limfne čvorove i jetru.

Ova bolest je rjeđa u srcu, bubrezima, središnjem živčanom sustavu i zglobovima.

Kod sarkoidoze se javlja posebna vrsta upale koja rezultira malim čvorićima poznatim kao granulomi, koji nastaju kada se stanice u imunološkom sustavu skupljaju.

Genetika također igra ulogu u sarkoidozi. Istraživači vjeruju da određeni geni povećavaju rizik od razvoja ove bolesti.

Primjerice, određeni geni mogu utjecati na to koji će organi biti zahvaćeni bolešću, kao i na težinu simptoma.

Treba napomenuti da su obiteljski slučajevi sarkoidoze vrlo rijetki. Iako se bolest može manifestirati u bilo kojoj dobi, rijetka je u djetinjstvu, a u najvećem su riziku žene u dobi od 20 do 40 godina. Sarkoidoza može biti akutna ili kronična.

Sarkoidoza
Sarkoidoza boleest je nepoznatog podrijetla koja uzrokuje upalu različitih organa u tijelu.

Sarkoidoza – simptomi

Kod sarkoidoze simptomi variraju, ovisno o ozbiljnosti fenomena i zahvaćenim tkivima. Naime, mogu se pojaviti odjednom i trajati kraće ili polako dulje.

Među najčešćim simptomima koji se javljaju su umor, groznica, nedostatak apetita, gubitak težine, noćno znojenje, poremećaji pluća i povećani limfni čvorovi. Kao što je već spomenuto, pluća su često organ koji je najviše zahvaćen ovom bolešću.

U plućima, sarkoidoza uzrokuje male kvržice i povećane limfne čvorove između. Mogući simptomi su uporni suhi kašalj, nedostatak zraka i bol u prsima.

Izgled kožnih lezija može uvelike varirati. Na nogama i gležnjevima postoje crveni, bolni, čvorići. Ljubičasti plakovi i čvorići smješteni u području nosa, lica i ušiju među najčešćim su oblicima kožne sarkoidoze i povezani su sa zahvaćenošću gornjih dišnih putova.

U slučaju da je zhavaćeno zdravlje oka, simptomi se očituju kroz zamagljen vid i suzenje očiju. Budući da se suzni kanal s vremenom može začepiti, može doći do suhoće očiju.

Sarkoidoza također uzrokuje nakupljanje kalcija u krvi i urinu, a znakovi poremećaja uključuju žeđ, bubrežne kamence i zatajenje bubrega.

Sarkoidoza
Sarkoidoza također uzrokuje nakupljanje kalcija u krvi i urinu.

Sarkoidoza – dijagnoza i liječenje

Kako se dijagnosticira sarkoidoza? Ova bolest uzrokuje malo znakova i simptoma u svojim ranim fazama. Ali kada se simptomi pojave, razlikuju se ovisno o zahvaćenom organu. Liječnik će obaviti fizikalni pregled kože, oka i dišnih lezija.

Određeni testovi pomažu isključiti druge potencijalne uzroke. U nekim slučajevima potrebno je napraviti biopsiju i druge pretrage, nakon čega se procjenjuje zahvaćenost organa.

Ako je bolest blaga, liječenje ponekad nije potrebno. Vaš liječnik će odrediti vrstu liječenja ako sarkoidoza zahvaća oči, srce ili živčani sustav.

U liječenju se koriste lijekovi koji sadrže kortikosteroide. Trajanje liječenja ovisi o težini bolesti i odgovoru tijela na propisani lijek.

U kortikosteroide spadaju zoltex tablete. 

Povišene razine kalcija mogu se pojaviti u bolesnika sa sarkoidozom, pa se suplementacija vitaminom D smije uzimati samo po savjetu liječnika.

Kada je u tijelu prisutna povišena razina vitamina D, treba izbjegavati hranu bogatu tim vitaminima, poput lososa, mediteranske ishrane i mliječnih proizvoda.

Iako ova bolest nije uvijek ozbiljan zdravstveni problem, ipak može uzrokovati velika oštećenja organa.

Pogledajte koji simptomi ukazuju na perikarditis.

Sarkoidoza
Suplementacija vitaminom D smije uzimati samo po savjetu liječnika.

Uzroci sarkoidoze

Imunološki sustav tijela normalno se bori protiv infekcija oslobađanjem bijelih krvnih stanica u krv kako bi izolirao i uništio klice. To rezultira upalom (oteklina i crvenilo) tjelesnih tkiva u tom području.

Imunološki sustav ovako reagira na sve što u krvi ne prepozna i umire kada se infekcija očisti.

Smatra se da se sarkoidoza događa jer je imunološki sustav otišao u “preopterećenje”, gdje tijelo počinje napadati vlastita tkiva i organe.

Nastala upala tada uzrokuje nastanak granuloma u organima.

Postoje mnoga slična stanja, kao što su reumatoidni artritis i lupus, koja su uzrokovana napadom tijela na vlastita tkiva. To su zajednički poznati kao autoimune bolesti.

Preporučujemo da pročitate sljedeće članke:

drugi upravo čitaju

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

Bedrenica – uzrok, simptomi, liječenje

Bedrenica – antraks Bedrenica ili antraks je zarazna bolest uzrokovana bacilom Bacillus anthracis. Štapić antraksa proizvodi vrlo jak toksin koji je odgovoran za pojavu bolesti...

Morbili (Ospice) – uzrok, simptomi, liječenje

Morbili (Ospice) – uzrok Morbili, odnosno ospice ili rubeola, visoko su zarazna bolest koja se se javlja u dječjoj dobi a uzrokuje ju virus. Prije otkrića...

možda te zanima