back to top

Kako sačuvati zdravlje oka

Zdrav način života kao preduslov za očuvanje zdravlja oka

 

Briga o zdravlju oka je od izuzetne važnosti. Redovnim odlaskom ljekaru i zdrave životne navike su preduslov za očuvanje zdravlja. Postoji više načina kako sačuvati zdravlje oka. Jedan od njih je zdrava ishrana, prestanak konzumiranja cigareta, često nošenje sunčanih naočala i mnogi drugi.

Pojedine bolesti oka dovode do sljepoće, tako da je najbolja opcija na vrijeme spriječiti bolesti koje imaju negativne posljedice na vas. Najbolje rješenje je da konzumirate hranu koja je bogata hranjivim materijama poput omega 3 masnih kiselina.

Također, važno je da prilikom svake aktivnosti ili obavljanja aktivnosti oko kuće nosite zaštitne naočale. Kako bi sačuvali zdravlje oka važno je i održavati zdravu tjelesnu težinu.

Zdrava tjelesna težina pomoći će vam da izbjegnete dijabetis koji je jedan od uzroka dijabetičke retinopatije koja dovodi do gubitka vida. Također, dijabetička retinopatija jedan je od vodećih uzroka gubitka vida kod mladih osoba.

Iako je uz starost povezan i slabiji vid to ne znači da se on ne treba njegovati i u zrelijoj dobi. Čak bi trebali pogotovo u ovoj dobi često posjećivati oftamologa i unositi hranu bogatu vitaminima koji su pogodni za zdravlje vida.

kako sacuvati zdravlje oka
Kako sačuvati zdravlje oka

Najbolji vitamini za oči

 

Najjednostavnije rješenje za očuvanje zdravlja oka je pravilna ishrana. Unošenjem hrane koja je pogodna za vid omogućit će vam da održite zdravu tjelesnu težinu i tako ćete izbjeći potencijalne bolesti. Uz zdravu ishranu ne samo da ćete izbjeće razna oštećenja vida, već ćete još više ojačati ovo čulo.

Vitamini koji su se pokazali pogodni za zdravlje očiju su: Vitamin C, vitamin E, lutein, zeaksantin, vitamin A, cink i omega 3 masne kiseline.

 

Vitamin A je antioksidans koji usporava razvoj oštećenja živaca, kao i dijabetičku retinopatiju. Više studija je pokazalo da je ovo vitamin jedan od glavnih čimbenika u sprječavanju noćnog sljepila i sindroma suhog oka.

 Cink  igra veoma važnu ulogu u očuvanju tkiva oka, te u kombinaciji sa drugim vitaminima smanjuje rizik pojave makularne degeneracije. Cin osigurava stabilnu cirkulaciju i istovremeno balansira hormone koji sprječavaju autoimune reakcije.

Vitamini C i E  jačaju vid i održavaju tkivo i stanice, što spriječava uzrok bilo kakvih infekcija i bolesti. Zajedno sa vitaminom A grade veliku zaštitu oka, te jačaju njegovo zdravlje. Jedna studija je pokazala da je kod osoba sa velikim količinama luteina i vitaminom E ustanovljen manji rizik od katarakte/ sive mrene.

Lutein  često nazivaju i očni vitamin zbog njegovo jakog djelovanja na zdravlje očiju i kože. Nalazi se u citrusnom voću, zelenom povrću i u žumanjku jajeta.

Omega 3 masne kiseline su jedan od najvažnijih sastojaka za zdravlje oka. U više istraživanja je dokazano da usporavaju pojavu prvih znakova starenja. Imaju veoma važnu ulogu u očuvanju tkiva i kontrolisanju količine šećera u krvi.

Kontorlisanje šećera u krvi je posebno važna za osobe koje imaju dijabetis. Omega 3 masne kiseline pomažu u sprječavanju negativnih posljedica na oko koje dijabetis uzroku. Također, one jačaju cirkulaciju i sprječavaju mutaciju stanica.

Svi navedeni vitamini su odlični za vaše zdravlje oka ali i za cjelokupno zdravlje. Zbog toga zdrava ishrana je jedan od najboljih načina da spriječite pojavu bilo kakvih neželjnih bolesti.

Kako sačuvati zdravlje oka
Kako sačuvati zdravlje oka

Hrana koja je pogoda za zdravlje očiju

 

U hranu koja je odlična za zdravlje očiju je: zeleno povrće( brokula, kelj, kupus, špinat); citrusno voće ( limun, limeta, narandža i grejp); crvene paprike, kukuruz, grašak, mrkva i mrkvin sok, grah, morski plodovi i orašasti plodovi.

Redovan odlazak oftamologu

 

Prestanak konzumiranja cigareta, zdrav način života mogu ojačati zdravlje očiju ali to ne isključuje opciju pojavu određenih bolesti. Otkrivanje na vrijeme očnih bolesti može spriječiti negativne posljedice i njihov razvoj. Zbog toga redovan odlazak oftamolog Banja Luka je neophodan u očuvanju zdravlja vašeg vida.

drugi upravo čitaju

Knjiga o načinu borbe

Evo o čemu govori Knjiga o načinu borbe! Razlog za pisanje ove knjige "The Way To Fight" ili u prevodu Knjiga o načinu borbe je...

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova javlja se najčešće kao potreba za dijagnostičkom procjenom. Jedna od vodećih indikacija za pregled trbuha ultrazvukom jest potreba...

Psorijatični artritis – uzrok, simptomi i liječenje

Što je psorijatični artritis Psorijatični artritis je oblik artritisa koji pogađa osobe s psorijazom i karakterizira ga pojava sivkastih, ljuskavih lezija. Procjenjuje se da oko 8% ljudi s psorijazom...

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

možda te zanima