back to top

Acipan tablete (20,40 mg) – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Acipan tablete – djelovanje i primjena

Kako ovaj lijek djeluje? Acipan tablete sadrže djelatnu tvar pantoprazol iz skupine inhibitora protonske pumpe.

Ova tvar blokira enzim, protonsku pumpu u parijetalnim stanicama želučane sluznice, čime se inhibira lučenje klorovodične kiseline od strane tih stanica.

Time se smanjuje želučana kiselost. Pripravak je indiciran za Helicobacter pylori za smanjenje rizika od ponovne pojave čira na želucu ili dvanaesniku, za umjereni refluksni ezofagitis, Zollinger-Ellisonov sindrom i druga stanja povezana s prekomjernom proizvodnjom klorovodične kiseline.

Lijek se brzo apsorbira nakon oralne primjene, a maksimalna koncentracija u krvi postiže se oko 2,5 sata nakon primjene. Pripravak je namijenjen za oralnu primjenu.

Acipan tabletu treba uzeti 1 sat prije doručka. U kombiniranoj terapiji drugu tabletu treba uzeti 1 sat prije večernjeg obroka. Ova doza lijeka daje se samo na preporuku liječnika.

Tabletu progutajte cijelu s vodom, bez drobljenja ili žvakanja. Simptomi bi se trebali povući otprilike 2 do 3 tjedna nakon uzimanja lijeka.

acipan tablete
Acipan tabletu treba uzeti 1 sat prije doručka.

Acipan tablete – nuspojave

Inhibitori protonske pumpe općenito se dobro podnose. Lijek obično uzrokuje vrlo malo nuspojava, a stupanj ozbiljnosti je sličan za primjenu lijekova iz ove skupine. Najčešće nuspojave su gastrointestinalni poremećaji i bolesti.

Može postojati problem u probavnom sustavu, što uključuje bol i nelagodu u gornjem dijelu trbuha, nadutost, mučninu, proljev, povraćanje.

Zatim opći poremećaji kao što su glavobolja, vrtoglavica, zamagljen vid, svrbež i kožni osip. Konfuzija i preosjetljivost su rijetki. Vrlo su rijetki bolovi u zglobovima i mišićima, suha usta, preosjetljivost.

Zbog nedostatka dovoljno kliničkih podataka, Acipan tablete se ne preporučuju za primjenu u djece. Preparat se ne smije koristiti tijekom trudnoće i dojenja.

Inhibitori protonske pumpe ne smiju se koristiti dulje od 4 tjedna bez savjetovanja s liječnikom. Ako se nakon tjedan dana ne primijeti poboljšanje, potrebno je konzultirati se s liječnikom, jer nesmanjenje simptoma u tom razdoblju može ukazivati ​​na ozbiljniji problem.

Dugotrajna primjena Acipan tableta također zahtijeva liječnički nadzor.

acipan tablete
Acipan tablete – nuspojave

Acipan – cijena, iskustvo

Acipan je dostupan u ljekarnama. Cijena ovisi od ljekarne do ljekarne u kojoj se kupuje. Prije uporabe pročitajte uputu o lijeku koja sadrži indikacije, kontraindikacije, podatke o nuspojavama, doziranju, podatke o primjeni i čuvanju lijeka.

Posavjetujte se sa svojim liječnikom jer bilo koji lijek koji se koristi nepropisno predstavlja prijetnju zdravlju.

Nemojte koristiti nikakve lijekove tijekom trudnoće bez savjetovanja s liječnikom. Također treba pratiti razinu vitamina B12 jer Acipan može smanjiti njegovu apsorpciju.

Ako liječnik smatra da je uporaba pripravka apsolutno neophodna, preporučit će odgovarajuće mjere opreza i potrebne pretrage.

Istraživanja pokazuju da pacijenti s disfunkcijom jetre trebaju biti oprezni pri prvom propisivanju.

Prema statistikama, mali broj pacijenata doživljava neku vrstu nuspojave lijeka, a kako bi se to spriječilo prije početka liječenja potrebno je konzultirati se sa specijalistom, ako imate kroničnu bolest ili alergiju, obavijestite svog liječnika, nemojte prekoračiti preporučene doze.

Ako simptomi potraju unatoč liječenju, liječnik može preporučiti dodatne pretrage i pregled gornjeg gastrointestinalnog trakta.

Oštećenje funkcije jetre

U bolesnika s teškim oštećenjem funkcije jetre, tijekom liječenja pantoprazolom, potrebno je redovito pratiti razinu jetrenih enzima, osobito pri dugotrajnoj primjeni. U slučaju porasta razine jetrenih enzima, liječenje se mora prekinuti (vidjeti dio 4.2).

Kombinirano liječenje

U slučaju kombiniranog liječenja, potrebno je pridržavati se sažetka opisa svojstava lijeka odgovarajućih lijekova.

Acipan tablete
Acipan tablete (20,40 mg) - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Istodobna primjena sa NSAR

Primjenu tableta Acipan 20 mg za prevenciju gastroduodenalnih ulkusa izazvanih neselektivnim nesteroidnim antireumaticima (NSAR) se mora ograničiti samo na bolesnike kojima je potrebno kontinuirano liječenje s NSAR i imaju povećani rizik razvoja gastrointestinalnih komplikacija.

Povećani rizik treba procijeniti na temelju individualnih čimbenika rizika, poput starije životne dobi (>65 godina), anamneze želučanog ili duodenalnog ulkusa ili krvarenja iz gornjeg dijela gastrointestinalnog trakta.

Maligniteti želuca

Simptomatski odgovor na pantoprazol može prikriti simptome raka želuca i može odgoditi postavljanje dijagnoze.

U prisutnosti bilo kojeg alarmantnog simptoma (npr. značajni nenamjerni gubitak težine, opetovano povraćanje, disfagija, hematemeza, anemija ili melena) i kod sumnje ili postojanja želučanog ulkusa mora se isključiti moguća malignost.

Ako simptomi potraju unatoč primjerenom liječenju, bolesnika treba uputiti na daljnje pretrage.

Istodobna primjena s inhibitorima HIV proteaze

Istodobna primjena pantoprazola s inhibitorima HIV proteaze poput atazanavira ili nelfinavira čija je apsorpcija ovisna o pH se ne preporučuje, zbog značajnog smanjenja bioraspoloživosti tih lijekova (vidjeti dio 4.5).

Ukoliko se procijeni da je istodobna primjena neizbježna, preporučuje se pažljivo kliničko praćenje (npr. količina virusa). Ne smije se prekoračiti doza od 20 mg pantoprazola dnevno. Možda je potrebno prilagoditi dozu inhibitora HIV proteaze.

Preporuka

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima