back to top

Vježbe za ispravljanje leđa – 100% efikasne

Vježbe za ispravljanje leđa i zašto bi ih trebali prakticirati?

Ukoliko radite uredski posao ili često sjedite, tada se položaj vašeg tijela svodi na prekrižene noge, pogrbljena leđa i nagnuta glava. Moderni način života nas sili da smo više u poslu i da se sve manje krećemo, a upravo to je razlog zašto nam mišići slabe i zašto osjetimo određene bolove. Bolovi mogu dovesti do nepravilnog držanja tijela, a nepravilno držanje dovodi do raznih zdravstvenih stanja koje traže korekciju. Deformacija kralježnice, ukočenost, bolovi u zglobovima, problemi s disanjem i cirkulacijom, ispupčani trbuh, sve su ovo uzroci nepravilnog držanja.

Vježbe za ispravljanje leđa se najčešće rade kada smo tijelo doveli do lošeg držanja i kada smo ga navikli na isto. Kako primijetiti loše držanje? Stanite ispred ogledala i proučite svoje držanje. Da li vam je vrat ravan, da li su vam ramena u istoj razini, da li su ispod ramena odmah kukovi? Ako ne, probajte se izravnati i dobiti ravan oblik. Opustite svoja ramena, otvorite prsni koš, izravnajte donji dio leđa. Vježbe za ispravljanje leđa mogu krenuti od vašeg ogledala koje će vam dati realan prikaz vašeg držanja.

Vježbe za ispravljanje leđa
Bolovi mogu dovesti do nepravilnog držanja tijela

Vježbe za ispravljanje leđa i kada krenuti s njihovim prakticiranjem?

Glavna potpora našem tijelu je naša kralježnica čije pravilno držanje omogućuje normalno funkcioniranje našeg organizma. Ako se nosite pogrbljeno, i ramena su vam zatvorena i ukočena – možete primijetiti kako imate problema s jednostavnim stvarima poput dubokog udaha i izdaha jer vam je prsni koš više zatvoren. Osim navedenog, nepravilno držanje će donijeti i nepravilno kretanje tijela što će se odraziti na opterećenju zglobova i mišića. Ispravljanje je potrebno kako bi izbjegli bol, napetost i razne deformacije.

Za uspravniji stan i ravnu kičmu potrebno je ojačati naše leđne i trbušne mišiće koji su glavni u nošenju našeg tijela. Vježbe za ispravljanje leđa traju svega par minuta i važno ih je prakticirati svaki dan kako bi vidjeli značajan pomak. Važno je naglasiti da su vježbe za ispravljanje leđa lagane i kako one ne smjele uzrokovati bol u leđima ili bilo kojem drugom djelu tijela. Ukoliko primijetite bol obratite pozornost na to da li pravilno izvodite vježbu ili prestanite s njenim prakticiranjem.

Vježbe za ispravljanje leđa
Vježbe za ispravljanje leđa traju svega par minuta

Najjednostavnije vježbe za ispravljanje leđa

I dok ćete internet pretraživanjem naići na stotine vježbi za ispravljanje leđa, dovoljno je izvoditi dvije osnovne vježbe koje će vam pružiti potrebno olakšanje. U najjednostavnije vježbe za ispravljanje leđa ubrajamo: Leđnjaci – Riječ je o vježbi koju svi pamtimo iz školskih dana i sata tjelesne kulture. Za njeno izvođenje potrebno je leći na trbuh, spojiti vaše noge, ruke postaviti uz tijelo i dlanove okrenuti prema dolje. Lagano podižite vratni dio vaše kralježnice s ramenima dok ne krenete osjećati blago zatezanje. U završnom položaju zadržite svoj vrat i ramena u zraku nekoliko sekundi, te ih lagano vratite u ležeći položaj.

Ruke i stopala se ne smiju odvajati od poda. Veoma slična vježba se može izvoditi i sa ispruženim rukama ispred vaše glave, sa strane tijela ili dok su vam dlanovi spojeni iznad leđa. Druga vježba se naziva Mačka – Spustite se u četveronožni položaj na način da se oslanjate na koljena i dlanove koji moraju biti razmaknuti u jednakom omjeru. Uz duboki udah spuštajte donji dio vaše kičme prema podu dok istovremeno podižete glavu prema stropu. Uz izdah podignite i donji dio vaše kralježnice prema gore i spustite glavu prema vašim prsima. Vježbe za ispravljanje leđa se ponavljaju svaki dan nakon radnog dana.

Pročitajte i ovo

drugi upravo čitaju

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova javlja se najčešće kao potreba za dijagnostičkom procjenom. Jedna od vodećih indikacija za pregled trbuha ultrazvukom jest potreba...

Psorijatični artritis – uzrok, simptomi i liječenje

Što je psorijatični artritis Psorijatični artritis je oblik artritisa koji pogađa osobe s psorijazom i karakterizira ga pojava sivkastih, ljuskavih lezija. Procjenjuje se da oko 8% ljudi s psorijazom...

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

možda te zanima