Vježbe za ispravljanje leđa i zašto bi ih trebali prakticirati?

Ukoliko radite uredski posao ili često sjedite, tada se položaj vašeg tijela svodi na prekrižene noge, pogrbljena leđa i nagnuta glava. Moderni način života nas sili da smo više u poslu i da se sve manje krećemo, a upravo to je razlog zašto nam mišići slabe i zašto osjetimo određene bolove. Bolovi mogu dovesti do nepravilnog držanja tijela, a nepravilno držanje dovodi do raznih zdravstvenih stanja koje traže korekciju. Deformacija kralježnice, ukočenost, bolovi u zglobovima, problemi s disanjem i cirkulacijom, ispupčani trbuh, sve su ovo uzroci nepravilnog držanja.

Vježbe za ispravljanje leđa se najčešće rade kada smo tijelo doveli do lošeg držanja i kada smo ga navikli na isto. Kako primijetiti loše držanje? Stanite ispred ogledala i proučite svoje držanje. Da li vam je vrat ravan, da li su vam ramena u istoj razini, da li su ispod ramena odmah kukovi? Ako ne, probajte se izravnati i dobiti ravan oblik. Opustite svoja ramena, otvorite prsni koš, izravnajte donji dio leđa. Vježbe za ispravljanje leđa mogu krenuti od vašeg ogledala koje će vam dati realan prikaz vašeg držanja.

Vježbe za ispravljanje leđa
Bolovi mogu dovesti do nepravilnog držanja tijela

Vježbe za ispravljanje leđa i kada krenuti s njihovim prakticiranjem?

Glavna potpora našem tijelu je naša kralježnica čije pravilno držanje omogućuje normalno funkcioniranje našeg organizma. Ako se nosite pogrbljeno, i ramena su vam zatvorena i ukočena – možete primijetiti kako imate problema s jednostavnim stvarima poput dubokog udaha i izdaha jer vam je prsni koš više zatvoren. Osim navedenog, nepravilno držanje će donijeti i nepravilno kretanje tijela što će se odraziti na opterećenju zglobova i mišića. Ispravljanje je potrebno kako bi izbjegli bol, napetost i razne deformacije.

Za uspravniji stan i ravnu kičmu potrebno je ojačati naše leđne i trbušne mišiće koji su glavni u nošenju našeg tijela. Vježbe za ispravljanje leđa traju svega par minuta i važno ih je prakticirati svaki dan kako bi vidjeli značajan pomak. Važno je naglasiti da su vježbe za ispravljanje leđa lagane i kako one ne smjele uzrokovati bol u leđima ili bilo kojem drugom djelu tijela. Ukoliko primijetite bol obratite pozornost na to da li pravilno izvodite vježbu ili prestanite s njenim prakticiranjem.

GoSlim - smršaj zdravo

Vježbe za ispravljanje leđa
Vježbe za ispravljanje leđa traju svega par minuta

Najjednostavnije vježbe za ispravljanje leđa

I dok ćete internet pretraživanjem naići na stotine vježbi za ispravljanje leđa, dovoljno je izvoditi dvije osnovne vježbe koje će vam pružiti potrebno olakšanje. U najjednostavnije vježbe za ispravljanje leđa ubrajamo: Leđnjaci – Riječ je o vježbi koju svi pamtimo iz školskih dana i sata tjelesne kulture. Za njeno izvođenje potrebno je leći na trbuh, spojiti vaše noge, ruke postaviti uz tijelo i dlanove okrenuti prema dolje. Lagano podižite vratni dio vaše kralježnice s ramenima dok ne krenete osjećati blago zatezanje. U završnom položaju zadržite svoj vrat i ramena u zraku nekoliko sekundi, te ih lagano vratite u ležeći položaj.

Ruke i stopala se ne smiju odvajati od poda. Veoma slična vježba se može izvoditi i sa ispruženim rukama ispred vaše glave, sa strane tijela ili dok su vam dlanovi spojeni iznad leđa. Druga vježba se naziva Mačka – Spustite se u četveronožni položaj na način da se oslanjate na koljena i dlanove koji moraju biti razmaknuti u jednakom omjeru. Uz duboki udah spuštajte donji dio vaše kičme prema podu dok istovremeno podižete glavu prema stropu. Uz izdah podignite i donji dio vaše kralježnice prema gore i spustite glavu prema vašim prsima. Vježbe za ispravljanje leđa se ponavljaju svaki dan nakon radnog dana.

Pročitajte i ovo

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

Gdje boli jetra i zašto?

Gdje boli jetra može da ovisi od nekoliko važnih stvari na koje morate da obratite pažnju. Znate li znakove koji pokazuju da vam je jetra...

Autofagija iskustva kod 16/8 unosa hrane

Autofagija iskustva 16/8 dijete Vanjski izgled je mnogima od nas bitan te želimo najbolje što možemo. Jedno od čestih stvari na koje se ljudi fokusiraju...

Povišen kreatinin – uzrok, simptomi i liječenje

Povišen kreatinin što je i koji su uzroci Kreatinin, urati i urea sudjeluju u radu bubrega i njegovoj mogućnosti da filtrira otpadne tvari kroz mokraću,...

4 jednostavne joga vežbe za ublažavanje menstrualnih bolova

Joga vežbe mogu ublažiti menstrualne grčeve i sve su popularnije među devojkama Bolni grčevi pre i tokom menstruacije se sasvim sigurno ne mogu podvesti pod...

možda te zanima