back to top

Zoltex tablete (20,40 mg) – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Zoltex tablete (20, 40 mg) pomažu kod žgaravice

Zoltex tablete koriste se za kratkotrajno liječenje simptoma refluksa (povrat kiseline iz želuca u jednjak) pomažu kod žgaravice, bolnog osjećaja pečenja u prsnom košu koji se uzdiže do grla, a izazvan je vraćanjem želučane kiseline.

Ako ste ikada imali probleme s povećanom količinom kiseline koju luči vaš želudac, od pomoći bi vam mogle biti Nexium tablete.

Zoltex tablete već nakon jednog dana liječenja mogu olakšati simptome refluksa kiseline odnosno žgaravice, ali za znatnije olakšanje simptoma potrebno je uzimati tablete 2-3 uzastopna dana, bez obzira i ako osjećamo olakšanje simptoma refluksa kiseline već nakon jedne primjene, ove tablete nisu namijenjene korištenju za trenutno jednokratno olakšanje.

Tablete se mogu primjenjivati kod odraslih za liječenje refluksnog ezofagitisa, za pomoć i liječenje pri Helicobacter pylori u kombinaciji s antibioticima, za liječenje želučanog ulkusa i Zollinger-Ellisonovog sindroma.

Ove želučanootporne tablete ne smiju se uzimati s drugim lijekovima koji ograničavaju količinu proizvodnje želučane kiseline.

Tablete ne smiju se uzimati kao preventivna mjera, a ako duže vrijeme patite od želučanih problema potrebno je obavezno posavjetovati se s liječnikom.

Želučani problemi mogu uzrokovati stalno podrigivanje. 

zoltex tablete
Zoltex tablete pomažu kod želučanih problema, posebno žgaravice.

Zoltex tablete i moguće nuspojave

Zoltex tablete odlična su pomoć kod žgaravice, izdaju se na liječnički recept, a možemo ih podići u ljekarni.

Prirodni lijek koji pomaže u liječenju žagarvice je tinktura od češnjaka

Prije nego započnemo s uzimanjem Zoltex tableta, potrebno je obratiti se svom liječniku te mu napomenuti ukoliko smo alergični na neke lijekove ili uzimamo neke druge lijekove, ukoliko se već liječimo protiv žgaravice illi loše probave, ako imamo čir na želucu, druge probleme s želucem ili jetrom i sl. te osobito ako smo stariji od 55 godina.

Ovaj lijek potrebno je uzimati točno onako kako je opisano u priloženoj uputi uz lijek odnosno onako kako je to preporučio Vaš liječnik ili ljekarnik. Preporučene doze ne smiju se prekoračiti.

U vremenu od 4 tjedna redovitog uzimanja lijeka stanje bi se trebalo sasvim popraviti, ukoliko smetnje ne prestanu potrebno je javiti se ponovo liječniku, a nakon 4 tjedna nemojte dalje uzimati lijek bez liječničkog savjetovanja.

O eventualnim nuspojavama koje ovaj lijek može izazvati, pročitajte u uputi o lijeku.

Ako imate Chronovu bolest, astmu ili neuritis vaš liječnik će vam prepisati medrol tablete

Medrol nam može pomoći ako prirodno ne proizvodimo dovoljno kortikosteroida radi određenih problema s nadbubrežnom žlijezdom.

Zoltex tablete cijena i iskustva

Zoltex tablete vrlo brzo nam mogu pomoći u liječenju žgaravice, vrlo neugodnog i relativno čestog zdravstvenog problema, čak i kod mladih osoba.

O iskustvima uzimanja ovih tableta i savjetima možete čitati na internet forumima, međutim prije početka uzimanja ovog lijeka kao i kod prestanka uzimanja lijeka potrebno je posavjetovati se sa specijalistom liječnikom ili ljekarnikom.

Cijene za zoltex tablete možete saznati u ljekarni ili na internet stranicama farmaceutskih tvrtki ili online ljekarnama.

Ovaj lijek ne smiju koristiti djeca i mladi u dobi do 18 godina, niti trudnice ili bez savjeta s liječnikom.

Za otapanje žučnog kamenca preporučuju se Ursofalk kapsule 250 mg.

zoltex tablete
Zoltex tablete ne preporučuju se trudnicima i dojiljama.

Za trudnice je važno da sve simptome prijavljuju svom liječniku. Mučnine su česta pojava, posebno u jedanaestom tjednu trudnoće.  

Osobe koje upravljaju vozilima i strojevima, ako im se pojave nuspojave poput omaglice i poremećaja vida, ne smiju upravljati vozilima niti raditi sa strojevima.

Ako imate stomačne probleme postoji 10 načina da smanjite nadutost u stomaku!

Oprez je potreban kod bolesnika s oštećenom jetrom, i oštećenom funkcijom bubrega, prema nekim podacima postoji umjereno povećan rizik od frakture kuka, zapešća i kralježnice uslijed dužeg korištenja ovog lijeka, o čemu se treba posavjetovati s liječnikom i ljekarnikom.

Osobe sa oštećenom jetrom pitaju se Gdje boli jetra i zašto? S obzirom da je riječ o jednom od najvažnijih organa. 

Kako uzimati Zoltex?

Uvijek uzmite ovaj lijek točno onako kako Vam je rekao Vaš liječnik ili ljekarnik. Provjerite s Vašim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni.

Uzmite tabletu jedan sat prije obroka i progutajte je cijelu s malo vode. Tablete se ne smiju gristi niti lomiti.

Odrasli i djeca od 12 i više godina

Za liječenje simptoma (kao što su žgaravica, vraćanje kiselog sadržaja iz želuca u usta, bol pri gutanju) povezanih s gastroezofagealnom refluksnom bolešću:

zoltex tablete
Kako uzimati Zoltex?
 • Uobičajena doza je jedna tableta od 20 mg jedanput na dan.
 • Olakšanje simptoma s ovom dozom najčešće nastaje za dva do četiri tjedna, a najviše za još sljedeća
  četiri tjedna. Liječnik će odlučiti koliko dugo trebate uzimati terapiju.
 • Nakon toga se povrat simptoma može kontrolirati uzimanjem jedne tablete na dan po potrebi.
  Za dugotrajno liječenje refluksnog ezofagitisa i sprječavanje povrata refluksnog ezofagitisa
 • Uobičajena doza je jedna tableta od 20 mg na dan.
 • Ako se bolest vrati, liječnik može udvostručiti dozu. Za takve slučajeve postoje i ZOLTEX 40 mg
  želučanootporne tablete.
 • Nakon izlječenja doza se ponovno može smanjiti na jednu tabletu od 20 mg na dan.

Odrasli

Za prevenciju čireva želuca i početnog dijela tankog crijeva (dvanaesnika) u bolesnika koji trebaju kontinuiranu terapiju s nesteroidnim antireumaticima (NSAR)

Uobičajena doza je jedna tableta od 20 mg na dan.

Posebne skupine bolesnika:

 • Ako patite od teških jetrenih tegoba, ne smijete uzeti više od jedne tablete od 20 mg na dan.
 • Ne preporučuje se primjena ovih tableta u djece mlađe od 12 godina.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova

Ultrazvuk u bolestima žučnjaka i žučnih vodova javlja se najčešće kao potreba za dijagnostičkom procjenom. Jedna od vodećih indikacija za pregled trbuha ultrazvukom jest potreba...

Psorijatični artritis – uzrok, simptomi i liječenje

Što je psorijatični artritis Psorijatični artritis je oblik artritisa koji pogađa osobe s psorijazom i karakterizira ga pojava sivkastih, ljuskavih lezija. Procjenjuje se da oko 8% ljudi s psorijazom...

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

možda te zanima