Gigantizam: uzrok, simptomi i liječenje

  Što je gigantizam?

  Što je gigantizam i kako se razvija? Naše tijelo proizvodi hormon rasta koji se zove somatotropin. Sintetizira ga hipofiza, što je od velike važnosti. Hipofiza je mala žlijezda, veličine zrna graška.

  Ne samo da utječe na fizički rast osobe, već ima i jedinstvenu ulogu u reguliranju metabolizma. Vrlo je važan za endokrini sustav, kontrolu rada štitnjače, nadbubrežne žlijezde, rast i reproduktivni sustav.

  U djece je hormon rasta neophodan za fizički razvoj tijela i njegovo funkcioniranje.

  Utječe na ljudski organizam tijekom cijelog života i važno je biti u ravnoteži. Kada dođe do prekomjerne proizvodnje ovog hormona rasta, javlja se poremećaj poznat kao gigantizam.

  Pojam dolazi od grčke riječi gigantos, što figurativno znači divovski, nesrazmjeran rast.

  Povećana proizvodnja hormona rasta u gotovo 100% slučajeva posljedica je tumora hipofize.

  Ako se hormon rasta proizvodi s većim intenzitetom kod odraslih, tada dolazi do akromegalije, stanja u kojem su kosti deformirane jer više ne mogu rasti. Ove promjene mogu potrajati godinama.

  gigantizam
  Saznajte više na temu šta je gigantizam!

  Gigantizam uzrok i simptomi

  Gigantizam je vrlo rijetko stanje koje uzrokuje abnormalan rast kod djece. Osim na visinu, ovaj poremećaj utječe i na opseg tijela. Uzrokuje ga promjena hipofize, a u većini slučajeva razlog je dobroćudni tumor.

  Godišnje pogađa 8 do 10 ljudi na milijun. To je endokrini poremećaj koji se javlja u djetinjstvu i adolescenciji.

  Kada se ne liječi, pojedinac doseže visinu mnogo veću od ostalih, koja može biti i više od 2,40 metara.

  Koji su znakovi gigantizma kod djece? Ovaj poremećaj se uočava jer je dijete starije od druge djece iste dobi.

  Pritom neki dijelovi tijela postaju nesrazmjerni drugima, na primjer stopala, ruke, prsti, dok su crte lica grublje.

  Također, hipoglikemija je još jedna bolest koja se pojavljuje kod djece i odraslih.

  gigantizam
  Ovo je vrlo rijetko stanje koje uzrokuje abnormalan rast kod djece.

  Simptomi gigantizma uključuju abnormalno visok rast, nepravilne menstrualne cikluse, dvostruki vid, slab sluh, odgođeni pubertet, pretjerano znojenje uz laganu tjelesnu aktivnost.

  Treba reći da postojeći simptomi ovise o veličini tumora hipofize. S rastom tumora javljaju se problemi kao što su česte glavobolje, mučnina i slabost.

  Kako se liječi gigantizam?

  Kako se liječi i dijagnosticira? Ako postoji sumnja da postoje znakovi ovog poremećaja, poput razvoja akni, obilnog znojenja, promjena na srcu i metaboličkom sustavu, tada se rade pregledi kod specijaliste, krvne pretrage i magnetska rezonancija.

  Rana dijagnoza tumora hipofize ključna je kako bi se pristupilo liječenju i tako zaustavile promjene u smislu abnormalnog rasta.

  Liječenje gigantizma ima za cilj zaustaviti ili usporiti djetetov hormon rasta. U gotovo 80% slučajeva kirurški zahvat se radi ako je tumor uzrok, dok u ostalim slučajevima liječnik može preporučiti određene lijekove.

  Iako je uzrok ovog poremećaja tumor hipofize, mogu ga uzrokovati i drugi poremećaji, kao što su McCune-Albrightov sindrom (MAS) i neurofibromatoza.

  Liječenje koje je propisao liječnik koristi se ako se ne preporučuje operacija djeteta.

  Osobe s gigantizmom imaju veći rizik od raka i dijabetesa. Kako se gigantizam može spriječiti? Ovaj se poremećaj može spriječiti ako se liječi na vrijeme i na odgovarajući način.

   

  Saznajte više o gigantizmu i njegovim simptomima.

  Koja je razlika između gigantizma i akromegalije?

  Gigantizam i akromegalija su stanja koja su posljedica viška hormona rasta (GH).

  Razlika je u tome na koga uvjeti utječu – odrasli razvijaju akromegaliju, dok djeca i tinejdžeri koji još rastu razvijaju gigantizam.

  Kod djece, gigantizam se javlja kada iskuse višak GH prije nego što se ploče rasta u njihovim kostima spoje (prije kraja puberteta).

  Nakon što se vaše ploče rasta spoje, višak GH uzrokuje akromegaliju. U ovom slučaju ne rastete u visinu, ali višak GH utječe na oblik vaših kostiju i veličinu organa, kao i na druge zdravstvene čimbenike.

  Pratite razvoj vašeg djeteta uz tablu rasta za djecu!

  gigantizam
  Gigantizam je rjeđi od akromegalije.

  Kako se dijagnosticira gigantizam?

  Gigantizam može biti teško dijagnosticirati zbog toga što je rijedak i zbog toga što stope rasta mogu uveliko varirati od djeteta do djeteta zbog genetike i okolišnih čimbenika.

  Općenito, zdravstveni radnici sumnjaju na gigantizam kada je visina djeteta tri standardne devijacije iznad normalne prosječne visine za njihov spol i dob ili dvije standardne devijacije iznad prilagođenog prosjeka na temelju visine njihovih bioloških roditelja.

  gigantizam
  Gigantizam može biti teško dijagnosticirati zbog toga što je rijedak..

  Ako zdravstveni djelatnik vašeg djeteta misli da može imati gigantizam, vjerovatno će vam preporučiti da posjetite endokrinologa, liječnika koji je specijaliziran za stanja povezana s hormonima.

  Postavit će dijagnozu na temelju medicinske i obiteljske povijesti vašeg djeteta, temeljitog kliničkog pregleda i specijaliziranih testova kao što su krvne pretrage.

  Liječenje gigantizma

  Ciljevi liječenja uključuju:

  1. Sigurno kontroliranje razinu hormona rasta (GH) i inzulinu sličnog faktora rasta 1 (IGF1).
  2. Kontrola rasta tumora hipofize.
  3. Smanjenje učinaka tumora hipofize na obližnje strukture, kao što su moždano tkivo i optički živac.
  4. Liječenje ili smanjenje učinaka GH na druge tjelesne sustave.

  Zdravstveni radnici obično koriste kombinaciju tretmana, posebno operacije i terapije zračenjem, za gigantizam.

  Lijekovi su dostupni i učinkoviti u liječenju akromegalije (višak GH kod odraslih), ali učinci ovih lijekova na djecu nisu adekvatno proučeni.

  Preporučujemo da pročitate:

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Zaštita od velikih vrućina – NAJBOLJI SAVJETI

  Za vas smo pripremili najbolje savjete koji će pomoći da se pripremite za vruće dane! Promjene godišnjih doba itekako utječu na osjetljivu ravnotežu unutar našeg...

  Mapa sveta

  Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

  Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

  Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

  Zadruga 5

  Zadruga 5 reality show na televiziji Pink, televizijska emisija koja je zaludjela region. Zadruga 5 je rijaliti program srpske televizije Pink koji traje već nekoliko...

  Platna lista: Da li je poslodavac dužan dati?

  Što je platna lista? Vijest o puštanju plaće je zasigurno mnogima najljepša vijest u mjesecu na poslu. Kod obračuna plaće, nadoknade plaće i otpremnine, svaki...

  Šta je to silikonska mušema? – Značenje riječi 2022.

  Šta vam je prva asocijacija na silikonska mušema? Mnogi prvo pomisle na bake, jer one vole mušeme da drže na stolovima. No, ima onih koji...

  Hrana za izgradnju mišića: TOP 10 namirnica za mišiće

  Hrana za izgradnju mišića je raznolika ali koja je najbolja hrana za izgradnju mišića na prirodan i zdrav način saznali smo u razgovoru s...

  Kako napraviti barske stolice od paleta

  U ovom članku pišemo o tome kako napraviti barske stolice od paleta. Kao i kod ostalog namještaja ni ovdje ne robujemo dimenzijama. Jednostavno svako...