back to top

Perikarditis: što je to i kako utječe na život pojedinca?

Perikarditis je upala perikarda, vrećice ili membrane koja okružuje i štiti srce. Perikard je vrsta sakularne strukture koja se sastoji od fibroznog perikarda i seroznog perikarda.

Unutarnji sloj ima dvije funkcije održavati srce u svom fiziološkom položaju i spriječiti širenje krvotoka izvan svojih kapaciteta.

Koji su glavni uzroci perikarditisa? Među uzrocima perikarditisa su: virusne, bakterijske i gljivične infekcije, autoimune bolesti, hipotireoza, reumatska groznica, traume prsnog koša, kronično zatajenje bubrega, nuspojave uzrokovane primjenom određenih lijekova.

On može biti akutan, liječi se za nekoliko dana ili kroničan kada je potrebno nekoliko tjedana da se izliječi.

Ova vrsta upale često se javlja nakon kardiokirurgije, ili kao uzrok postoperativne boli u prsima. Njegova kontrola je liječenje protuupalnim lijekovima. Ostali uzroci perikarditisa dijele se na infektivne i neinfektivne.

Među infekcijama perikarda najčešća je virusna, čiji je upalni proces posljedica djelovanja virusa ili imunološkog odgovora. Najčešći virusi koji zahvaćaju perikard su: Epstein barr, herpes simplex, citomegalovirus.

Perikarditis
Njegova kontrola je liječenje protuupalnim lijekovima.

Perikarditis – simptomi

Koji su simptomi prisutni u bolesnika s perikarditisom? Perikardna vrećica sadrži malu količinu tekućine koja okružuje srce.

Kada se akumulira značajna količina tekućine i premašuje kapacitet distenzije tkiva, tada dolazi do progresivne kompresije svih srčanih komora.

Perikarditis može biti akutni ili kronični, ovisno o simptomima osobe. Kod akutnog perikarditisa dolazi do iznenadne upale perikarda, koja u prosjeku traje oko dva tjedna. Kronični oblik ove bolesti razvija se postupno i traje dulje.

Znakovi bolesti obično podsjećaju na virus, uz znakove groznice, bolova u mišićima i infekcija gornjih dišnih puteva.

Među glavnim simptomima su: slabost i umor, trajna bol u prsima, neugodno peckanje u prsima, koji se pogoršava dubokim disanjem, otežano disanje osobito u ležećem položaju, suhi kašalj, kratkoća daha, tjeskoba, nadutost.

Bol prisutna u sredini prsnog koša može se osjetiti u lijevoj strani vrata i ramena. Kada je  u ozbiljnijem stadiju, može doći do oticanja nogu i niskog krvnog pritiska.

Bol u prsima može biti jedan od simptoma postcovid sindroma.

Ostali znakovi i simptomi mogu uključivati:

  • Kašalj
  • Umor ili opći osjećaj slabosti ili mučnine
  • Oticanje nogu
  • Niska temperatura
  • Lupanje ili ubrzani rad srca (lupanje srca)
  • Kratkoća daha ili nedostatak zraka kada ležite
  • Oticanje stomaka (abdomena)
Perikarditis
Koji su simptomi?

Kako liječiti perikarditis?

Kako bi utvrdio dijagnozu, liječnik će obaviti fizički pregled, pažljivo slušajući zvuk srca i pluća.

Testovi koji se koriste za dijagnosticiranje su: MRI prsnog koša, CT, ehokardiogram, elektrokardiogram i kompletna krvna slika. Koje su komplikacije perikarditisa? Ozbiljnost ovisi o uzroku perikarditisa.

On se može zgušnjavati ili nakupljati tekućinu u perikardijalnoj vrećici što dovodi do zatajenja srca. Kada je perikard ispunjen tekućinom, sprječava srce da primi krv iz tijela.

U blagim slučajevima liječi se protuupalnim i analgetskim lijekovima koji pomažu u ublažavanju boli. Ako su upalni proces izazvale bakterije, pacijent također treba uzimati antibiotike.

Kada osoba nema komplikacija, tada je liječenje kod kuće, ali treba izbjegavati fizičke napore.

Perikarditis
Kako se liječi?

Bolesnici s najtežim oblikom hospitaliziraju se radi nastavka liječenja. Ako osoba primijeti bilo koji od simptoma, treba odmah posjetiti kardiologa.

Unatoč činjenici da se  može lako izliječiti, s vremenom se može pogoršati, uzrokujući ozbiljnije komplikacije.

Uz pravilno liječenje, pacijent će biti potpuno izliječen. No, važno je pratiti tijek bolesti kako se nakon nekog vremena ne bi vratila.

Od autoimuni bolesti sve češće je prisutna sarkoidoza.

Oblici perikarditisa

Specifični simptomi ovise o vrsti perikarditisa. On je grupiran u različite kategorije, prema obrascu simptoma i koliko dugo simptomi traju.

Akutni perikarditis počinje iznenada, ali ne traje dulje od tri tjedna. Mogu se pojaviti buduće epizode. Možda će biti teško razlikovati akutni perikarditis i bol zbog srčanog udara.

Ponavljajući javlja se oko četiri do šest tjedana nakon epizode akutnog perikarditisa bez simptoma između.

Neprekidni  traje oko četiri do šest tjedana, ali manje od tri mjeseca. Simptomi su kontinuirani.

Kronični konstriktivni  obično se razvija sporo i traje dulje od tri mjeseca.

Potražite hitnu liječničku pomoć ako osjetite neke od navedenih simptoma.

Mnogi simptomi slični su simptomima drugih bolesti srca i pluća. Važno je da vas doktor temeljito pregleda ako imate bilo kakvu vrstu boli u prsima.

Važnu ulogu igra i ishrana. Mnogi preporučuju čaj od majčine dušice koji se smatra lijekom za razne bolesti. 

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima