Perikarditis – uzrok, simptomi, liječenje

  Perikarditis: što je to i kako utječe na život pojedinca?

  Perikarditis je upala perikarda, vrećice ili membrane koja okružuje i štiti srce. Perikard je vrsta sakularne strukture koja se sastoji od fibroznog perikarda i seroznog perikarda.

  Unutarnji sloj ima dvije funkcije održavati srce u svom fiziološkom položaju i spriječiti širenje krvotoka izvan svojih kapaciteta.

  Koji su glavni uzroci perikarditisa? Među uzrocima perikarditisa su: virusne, bakterijske i gljivične infekcije, autoimune bolesti, hipotireoza, reumatska groznica, traume prsnog koša, kronično zatajenje bubrega, nuspojave uzrokovane primjenom određenih lijekova.

  On može biti akutan, liječi se za nekoliko dana ili kroničan kada je potrebno nekoliko tjedana da se izliječi.

  Ova vrsta upale često se javlja nakon kardiokirurgije, ili kao uzrok postoperativne boli u prsima. Njegova kontrola je liječenje protuupalnim lijekovima. Ostali uzroci perikarditisa dijele se na infektivne i neinfektivne.

  Među infekcijama perikarda najčešća je virusna, čiji je upalni proces posljedica djelovanja virusa ili imunološkog odgovora. Najčešći virusi koji zahvaćaju perikard su: Epstein barr, herpes simplex, citomegalovirus.

  Perikarditis
  Njegova kontrola je liječenje protuupalnim lijekovima.

  Perikarditis – simptomi

  Koji su simptomi prisutni u bolesnika s perikarditisom? Perikardna vrećica sadrži malu količinu tekućine koja okružuje srce.

  Kada se akumulira značajna količina tekućine i premašuje kapacitet distenzije tkiva, tada dolazi do progresivne kompresije svih srčanih komora.

  Perikarditis može biti akutni ili kronični, ovisno o simptomima osobe. Kod akutnog perikarditisa dolazi do iznenadne upale perikarda, koja u prosjeku traje oko dva tjedna. Kronični oblik ove bolesti razvija se postupno i traje dulje.

  Znakovi bolesti obično podsjećaju na virus, uz znakove groznice, bolova u mišićima i infekcija gornjih dišnih puteva.

  Među glavnim simptomima su: slabost i umor, trajna bol u prsima, neugodno peckanje u prsima, koji se pogoršava dubokim disanjem, otežano disanje osobito u ležećem položaju, suhi kašalj, kratkoća daha, tjeskoba, nadutost.

  Bol prisutna u sredini prsnog koša može se osjetiti u lijevoj strani vrata i ramena. Kada je  u ozbiljnijem stadiju, može doći do oticanja nogu i niskog krvnog pritiska.

  Bol u prsima može biti jedan od simptoma postcovid sindroma.

  Ostali znakovi i simptomi mogu uključivati:

  • Kašalj
  • Umor ili opći osjećaj slabosti ili mučnine
  • Oticanje nogu
  • Niska temperatura
  • Lupanje ili ubrzani rad srca (lupanje srca)
  • Kratkoća daha ili nedostatak zraka kada ležite
  • Oticanje stomaka (abdomena)
  Perikarditis
  Koji su simptomi?

  Kako liječiti perikarditis?

  Kako bi utvrdio dijagnozu, liječnik će obaviti fizički pregled, pažljivo slušajući zvuk srca i pluća.

  Testovi koji se koriste za dijagnosticiranje su: MRI prsnog koša, CT, ehokardiogram, elektrokardiogram i kompletna krvna slika. Koje su komplikacije perikarditisa? Ozbiljnost ovisi o uzroku perikarditisa.

  On se može zgušnjavati ili nakupljati tekućinu u perikardijalnoj vrećici što dovodi do zatajenja srca. Kada je perikard ispunjen tekućinom, sprječava srce da primi krv iz tijela.

  U blagim slučajevima liječi se protuupalnim i analgetskim lijekovima koji pomažu u ublažavanju boli. Ako su upalni proces izazvale bakterije, pacijent također treba uzimati antibiotike.

  Kada osoba nema komplikacija, tada je liječenje kod kuće, ali treba izbjegavati fizičke napore.

  Perikarditis
  Kako se liječi?

  Bolesnici s najtežim oblikom hospitaliziraju se radi nastavka liječenja. Ako osoba primijeti bilo koji od simptoma, treba odmah posjetiti kardiologa.

  Unatoč činjenici da se  može lako izliječiti, s vremenom se može pogoršati, uzrokujući ozbiljnije komplikacije.

  Uz pravilno liječenje, pacijent će biti potpuno izliječen. No, važno je pratiti tijek bolesti kako se nakon nekog vremena ne bi vratila.

  Od autoimuni bolesti sve češće je prisutna sarkoidoza.

  Oblici perikarditisa

  Specifični simptomi ovise o vrsti perikarditisa. On je grupiran u različite kategorije, prema obrascu simptoma i koliko dugo simptomi traju.

  Akutni perikarditis počinje iznenada, ali ne traje dulje od tri tjedna. Mogu se pojaviti buduće epizode. Možda će biti teško razlikovati akutni perikarditis i bol zbog srčanog udara.

  Ponavljajući javlja se oko četiri do šest tjedana nakon epizode akutnog perikarditisa bez simptoma između.

  Neprekidni  traje oko četiri do šest tjedana, ali manje od tri mjeseca. Simptomi su kontinuirani.

  Kronični konstriktivni  obično se razvija sporo i traje dulje od tri mjeseca.

  Potražite hitnu liječničku pomoć ako osjetite neke od navedenih simptoma.

  Mnogi simptomi slični su simptomima drugih bolesti srca i pluća. Važno je da vas doktor temeljito pregleda ako imate bilo kakvu vrstu boli u prsima.

  Važnu ulogu igra i ishrana. Mnogi preporučuju čaj od majčine dušice koji se smatra lijekom za razne bolesti. 

  Preporučujemo da pročitate:

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Šta je Platonska ljubav?

  Platonska ljubav se definiše kao aseksualni odnos ljubavi i privrženosti prema nekoj osobi. Za platonsku ljubav čuli smo gotovo svi i vjerujem da je velika...

  Šta je ofsajd?

  Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre. Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng....

  Šta je to silikonska mušema? – Značenje riječi 2022.

  Šta vam je prva asocijacija na silikonska mušema? Mnogi prvo pomisle na bake, jer one vole mušeme da drže na stolovima. No, ima onih koji...

  Mapa sveta

  Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

  Šta znači Bajram Šerif Mubarek Olsun?

  Bajram Šerif Mubarek Olsun, tradicionalna je rečenica kojom se čestita najveći muslimanski praznik Bajram. Znate li šta znači ova čestitka? Riječ Bajram je perzijskog porijekla, a...

  Šta znači Virman? Saznaj uz No1 pojmovnik!

  Šta znači virman? Saznajte definiciju i porijeklo riječi uz pojmovnik!  Šta znači virman? Prema definiciji pojam virman vezan je  za ekonomsko financijski aspekt i odnosi...

  Šta je Centrifuga?

  Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku! Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u...

  Kako se proizvodi organska hrana

  Organska hrana i njena proizvodnja predstavlja sistem upravljanja farmom i proizvodnjom hrane koji kombinuje ekološke prakse, visok nivo biološke raznolikosti, primjenu visokih standarda i...