back to top

Nifty test – iskustva, rezultati, cijena, forum

Nifty test utvrđuje moguće anomalije ploda

Mnoge žene se vesele trudnoći i jedva čekaju taj trenutak kako bi se mogle ostvariti kao majke.

Svaka majka bi bila najsretnija kad bi imala zdravo dijete te stoga mnoge žene žele znati postoje li moguće anomalije kod ploda kako bi znale kako se najbolje pripremiti za dolazak djeteta na svijet.

Ukoliko u obiteljskoj anamnezi postoje određene bolesti ili anomalije, doktori znaju preporučiti određene pretrage kako bi se potvrdilo prisustvo ili odsustvo određenog problema.

Tokom trudnoće postoji mogućnost od pojave gestacijskog dijabetesa. Zbog toga je važno da održavate normalnu razinu šećera u krvi kako bi izbjegli ovu vrstu šećerne bolesti. 

Ako imate dijabetes melitius onda uz pomoć našeg kalkulatoram ožete izračunati dozu inzulina.

Neke bolesti i anomalije mogu se vidjeti putem ultrazvuka, no neke se mogu vidjeti samo pomoću određenih pretraga.

Postoje mnoge neinvazivne pretrage kojima se može saznati da li su prisutne neke kromosomske anomalije ili ne.

Nifty test jedan je od takvih testova koje preporučuju ne samo doktori, već i mnoge majke koje su prošle kroz to.

Nifty test iz tog razloga zanima mnoge trudnice te ih zanima koja su iskustva drugih korisnica, koja je cijena takvog testa te koliko se čeka na rezultate.

nifty test
Nifty test preporučuju ne samo doktori, već i mnoge majke.

Nifty test neinvazivan je test

Nifty test je vrsta prenatalnog neinvazivnog testa pomoću kojeg se mogu utvrditi potencijalne kromosomske anomalije, odnosno, izostanak istih.

Prije nego što su se pojavili takvi testovi, žene su trebale čekati visok stadij trudnoće te su trebale ići na pretrage poput amniocenteze i biopsije korionskih resica koje su invazivne te predstavljaju određen rizik, ponajviše za plod.

Nifty test može se napraviti već od 10. tjedna trudnoće i sve što je potrebno za njega je uzorak majčine krvi, što ga čini u potpunosti sigurnim za plod.

Funkcionira na način da se izoliraju fragmenti slobodnocirkulirajuće fetalne DNA u krvi majke te se preko toga dobivaju informacije o mogućim kromosomskim anomalijama ploda kao što su Down ili Edwardsov sindrom, aneuploidije spolnih hormona te mnoge druge.

Osim detekcije određenih anomalija na kromosomima, taj test može otkriti i spol djeteta. Test se može napraviti u slučaju jednoplodne ali i blizanačke trudnoće te je moguće napraviti ga i kod medicinski potpomognute oplodnje. Saznajte više i o Hipoglikemija kod djece i odraslih uzrok, simptomi i liječenje

nifty test
Osim detekcije određenih anomalija na kromosomima, taj test može otkriti i spol djeteta.

Nifty test koristile su mnoge žene

Nifty test može se napraviti u određenim laboratorijima za koje je dobro raspitati se kod svog ginekologa.

Važno je znati da on nije besplatan i da se plaća, a njegova cijena varira i ovisi o više faktora.

Glavni faktor je obujam anomalija koji on obuhvaća, a ovisi i o tome radi li se o jednoplodnoj ili blizanačkoj trudnoći. Određivanje spola djeteta ne utječe na cijenu.

Na rezultate testa čeka se između 5 i 14 dana, a smatra se da je 9 dana neki prosjek u kojem dolaze rezultati.

Nifty test je prema iskustvima korisnica na raznim forumima točan u velikom broju slučajeva.

Poneke korisnice nisu imale konkretne rezultate te su morale ponavljati test, no u slučaju ponavljanja on je bio besplatan te je kasniji test dao rezultate koji su ispali točnima.

Iako za taj test treba izdvojiti nešto novca, mnoge žene biraju neinvazivne metode kako bi izbjegle moguće komplikacije koje se mogu dogoditi uz određene pretrage. Ako vas zanima Kako izračunati termin poroda? Ovaj kalkulator će vam brzo pomoći u planiranju

Pogledajte kako se sprovodi nifty test

Kada se test sprovodi?

Svi znamo da su prvi znakovi trudnoće izostanak mjesečnice, mučnina, povraćanje, umor itd.

Nifty test se sprovodi u prvim sedmicama trudnoće, tačnije od 10. sedmice. On vam daje ranu mogućnost da saznate više o genetskom zdravlju vaše bebe.

U poređenju sa tradicionalnim skrining testovima, Nifty test nudi veću preciznost i niže stope lažnih pozitivnih rezultata.

To znači da će se manje žena podvrgnuti invazivnim dijagnostičkim procedurama kao što su amniocenteza ili uzorkovanje horionskih resica koje nose 1-2% rizika od pobačaja.

Nifty je neinvazivan i stoga ne predstavlja rizik za majku ili bebu.

Ko može uraditi Nifty test?

Nifty test je dostupan svim trudnicama od 10. sedmice trudnoće, ali je posebno pogodan za trudnice koje pokazuju određene indikacije koje su istaknute u nastavku.

Zapamtite, neinvazivno prenatalno testiranje može, ali ne mora biti pravo za vas.
Prije poduzimanja bilo kakvog neinvazivnog prenatalnog testiranja, trebali biste se posavjetovati s kvalifikovanim zdravstvenim radnikom u vezi sa svim rizicima, dijagnozama, liječenjem i/ili bilo kojim drugim potencijalno relevantnim zdravstvenim problemima.


Neinvazivno prenatalno testiranje nije dijagnostičko, što znači da se ne testira sa 100% preciznošću.

Test se preporučuje u slučajevima kada:

  • Majka ima 35 godina ili više pri porođaju
  • Kontraindikacije za invazivno prenatalno testiranje, kao što je previjanje placente, rizik od pobačaja ili HBV infekcija
  • Ultrazvučni nalazi fetusa koji ukazuju na povećan rizik od aneuploidije
  • Historija prethodne trudnoće sa trizomijom
  • Želite sigurnost nakon prethodnog rezultata skrininga
  • Dobili ste IVF tretman ili ste ranije patili od uobičajenog pobačaja

Ako imate 40 godina a želite postati majka ne brinite se jer postoji mogućnost da zatrudnite. Otkrijte ovdje Kako Zatrudniti Poslije 40 Godine.

nifty test
Nifty test je dostupan svim trudnicama od 10. sedmice trudnoće.

Evo kako test funkcioniše

Fragmenti DNK bez ćelija (cfDNA) su kratki fragmenti DNK, koji se mogu naći kako kruže u krvi.

Tokom trudnoće, fragmenti cfDNA koji potiču i od majke i od fetusa prisutni su u krvotoku majke.

Nifty test zahtijeva uzimanje malog uzorka krvi majke. cfDNA u majčinoj krvi se zatim analizira tehnologijom genetskog sekvenciranja i bioinformatičkim kanalima za skrining na bilo koju hromozomsku abnormalnost u fetusu.

Ako je prisutna bilo kakva abnormalnost, mogu se otkriti mali ekscesi ili deficiti u broju zahvaćenih hromosoma.

Tehnologija koja stoji iza Nifty testa omogućava visoko precizne rezultate sa stopama detekcije za tri najčešća stanja trisomije prisutna pri rođenju (Downov sindrom, Edwardsov sindrom i Patauov sindrom) od preko 99%.

Ali važno je razumjeti da se neinvazivni prenatalni testovi, kao što je Nifty, klasificiraju kao skrining testovi.

To znači da se ne testiraju sa 100% preciznošću, kao što je invazivna dijagnostička procedura kao što je amniocenteza.

Kada zakoračite u deveti mjesec trudnoće onda je među prioritetima priprema za porodilište kako bi sve imali spremno za vaš porođaj.

Osim toga, važno je da znate da je 40. sedmica trudnoće mnogim trudnicama najteži period.

nifty test
Nifty test zahtijeva uzimanje malog uzorka krvi majke.

Koja je razlika između dijagnostičkog i skrining testa?

Dijagnostički test je onaj koji testira sa 100% preciznošću i definitivno vam govori postoji li prisutnost određenih stanja.

Nedostatak dijagnostičkih prenatalnih testova kao što je amniocenteza je taj što nose rizik od pobačaja.

Test skrininga ukazuje na rizik od nekog stanja, i iako mogu biti vrlo precizni, rezultati nisu 100 % precizni i sigurni.

Nifty je skrining test, tako da iako ima vrlo visok nivo tačnosti od 99,5% za otkrivanje Downovog sindroma, Edwardsovog sindroma i Patauovog sindroma, Važno je naglasiti da nije dijagnostički.

Preporučujemo da pročitate

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima