ZanimljivoCrvena boja – Zanimljivosti

  Crvena boja – Zanimljivosti

  Boja, ljubavi, strast i požude, crvena boja je posebna boja koja u ljudima izaziva nešto neobično i smatra se veoma avanturističnom bojom.

  Crvena boja ujedno privlači najviše pozornosti od ostalih boja, a poznata je i kako univerzalni simbol energije. Zbog toga u filmovima, muzičkim spotovima pa i u pravom životu ako žena želi biti primjerena ona oblači crvenu haljinu ili crvene štikle. Možda će se našminkati s jarko crvenim karminom sve u nadi da privuče pažnju, te je ovaj način veoma efektivan.

  Međutim mnogo toga se veže za crvenu boju, te ćemo danas istražiti koje su to sve zanimljivosti koje crvena boja ima.

  Crvena boja donosi sreću

  Dobro je poznato da boje imaju određeno značenje i simboliku. Boja nije jednostavno boja uvijek ona predstavlja nešto više. One utječu na naše raspoloženje. Zanimljiv podatak dolazi nam iz Finske, gdje su vlasti nakon analize boja odlučili da standardno bijelu gradsku rasvjetu zamijene s plavom, a razlog se krije u tome što je plava boja umirujuća i naučno je dokazano da smanjuje stopu samoubistva.

  Ovo se pokazalo kao pametna odluka, te su građani kroz razne ankete i upitnike iskazali svoje zadovoljstvo prema ovom projektu.

  Utjecaj boja u našim životima je ogroman i smatra se da gotovo 80 posto osjetila dobivamo putem vida, odnosno boja. Boje nam služe da se izrazimo i da pokažemo svoje raspoloženje i energiju. Pored toga što donosi sreću crvena boja je poznata i kao najpopularnija topla boja koja kao što smo spomenuli simbolizira strast, seksualnost, život i energiju. Jednostavno pored crvene boje niko ne može ostati ravnodušan, upadljiva je i htjeli mi to ili ne ona privlači našu pažnju.

  Vjerovali ili ne s crvenom bojom bilo da je nosite ili aktivno gledate u crvenu boju ubrzavate krvotok, podižete energiju i stimulišete mišiće, te lučite adrenalin zbog čega dobijate veliku količinu motivacije. Crvena boja je veoma moćna, te bi svi oni koji nisu zaljubljenici ove boje trebali barem probati gledati ili obući komad crvene odjeće. Vjerujemo da ćete se osjećati jače, bolje i imat ćete više samopouzdanja.

  crvena boja
  Crvena boja

  Ipak ne treba pretjerivati crvena boja ponekad može značiti i agresivnost, te su pojedina istraživanja pokazala da previše crvene boje može izazvati glavobolju.

  Varijacije crvene boja

  Naravno tamno crvena boja i svijetlo crvene boja ne izazivaju isti efekt potrebno je razlikovati nijanse, pa tako:

  • Svijetlo crvena boja predstavlja radost, seksualnost, strast, osjećajnost i ljubav,
  • Tamno crvena boja predstavlja snagu, volju, bijes, ljutnju, hrabrost, čežnju, zlobu, gnjev,
  • Crvenkasto – smeđa boja predstavlja i kroz raznu mitologiju povezuje se sa žetvom i jesenjim periodom,

  Zanimljiva činjenica koja se veže za crvenu boju, kao i za rozu i čak lila boju je ta da su ove boje u antičko vrijeme smatrane kao boje muškosti. Krv je crvene boje što predstavlja ratobornost i hrabrost, te zbog toga sve ove varijacije koje barem na neki način sliče na krv su smatrane muškim bojama. Često su ih nosili muškarci u bitkama kako bi pokazali dominaciju i odlučnost na  borbenom polju. Glavni primjer su nam Rimljani koji su svoj cijelo carstvo okitili crvenom bojom. Međutim kroz historiju cijeli društveni sistem se okrenuo naopako. Danas boje koje se smatraju da su muške su plava, zelena, žuta, dok se crvena, roza i lila smatraju ženskim bojama.

  Crvena boja
  Crvena boja

  Naravno ne postoje ženske ili muške boje, ali obično društvo je kroz vjekove kreiralo ovaj sistem koji svi mi danas poštujemo. Zbog toga ćete vidjeti da je soba djevojčice dekorisana u rozu, a soba dječaka dekorisana u plavu boju. Jedina varijacija koja se i dalje smatra muškom bojom, je bordo boja koja predstavlja kombinaciju crvene i crne boje, te nije previše svijetla.

  Bilo kako bilo i žene i muškarci mogu nositi ovu boju jer ona predstavlja razna značenja, a univerzalno nam daje samopouzdanje i čini nas jačima.