Što su poremećaji prehrane

Poremećaji prehrane ozbiljna su stanja koja negativno utječu na zdravlje pojedinca i svakodnevnu sposobnost funkcioniranja u različitim područjima života. Kada je prisutan jedan od ovih poremećaja, to znači prejedanje ili premalo jedenja.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Među najčešćim su anoreksija, bulimija i kompulzivni poremećaj prejedanja. Većina poremećaja uključuje pretjeranu usredotočenost na tjelesnu težinu, izgled tijela i hranu, uzrokujući ozbiljna oštećenja probavnog sustava, kostiju i srca.

Poremećaji prehrane obično se javljaju u adolescenciji i mlađoj dobi, ali se mogu razviti i u odraslih.

Veća učestalost ovih poremećaja prisutna je u ženskoj populaciji zbog činjenice da je povezana sa standardom ljepote i društvenom prihvaćenošću.

Što uzrokuje poremećaj prehrane? Glavni uzroci su povezani sa sociološkim i kulturnim aspektima.

Društveni pritisak da se pojedinac zadrži vitkim nije samo u estetskim standardima, već iu prisutnosti vrlo niskog samopoštovanja.

To u konačnici povećava sklonost osobe razvoju anoreksije ili bulimije. Osobe s depresijom i opsesivno kompulzivnim poremećajem imaju predispoziciju za poremećaje prehrane.

Glavni čimbenici rizika su emocionalna nestabilnost, hormonalni problemi, loše prehrambene navike i nisko samopoštovanje. Ne treba isključiti ni druge razloge, psihološke prirode.

poremecaji prehrane
Što uzrokuje poremećaj prehrane?

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Poremećaji prehrane, vrste i simptomi

Koji su najčešći poremećaji prehrane? Anoreksija je poremećaj prehrane koji uzrokuje iskrivljenje vlastitog tijela, imaginarnu pretilost, što rezultira restriktivnom dijetom, zlouporabom tjelovježbe i uzimanja laksativa.

Među glavnim karakteristikama je sklonost odbijanju hrane. Ovaj poremećaj mršavljenja iznimno je opasan jer uzrokuje slabljenje kostiju, pad imuniteta, poremećaj menstrualnog ciklusa i srčanu aritmiju.

Ponekad je čak i smrtonosna. Kada su u pitanju poremećaji prehrane, bulimija se smatra relativno opasnom.

Karakterizira ga proces prejedanja gdje se unese veća količina hrane, prisilno povraćanje kao način pročišćavanja i druge metode (uporaba laksativa, pretjerana tjelovježba).

Glavni simptomi uključuju kroničnu upalu grla, osjetljivost zuba, želučani refluks, dehidraciju, gastrointestinalne poremećaje.

Kompulzivni poremećaj prehrane je psihički poremećaj u kojem je glavna karakteristika kompulzivno hranjenje.

No, za razliku od bulimije, osoba ne sprječava proces debljanja. U osnovi postoji nekontrolirana želja za jelom i čovjek ne može stati ni kad je sit.

Konzumirana hrana je kalorična, u obrocima dominira masna hrana i puno slatkiša koja izaziva nadutost u stomaku.

U osnovi, ovaj poremećaj je povezan s emocionalnim problemima. Glavni simptomi su pretjerani apetit, hrana kao jedini izvor emocionalnog užitka, prebrzo jedenje, nemogućnost razlikovanja gladi od želje za jelom.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Da li ste znali da Mediteranska ishrana poboljšava rad metabolizma i često je liječnici preporučuju za liječenje mnogih bolesti i poremećaja.

poremecaj prehrane
U kompulzivnom poremećaju prehrane glavna karakteristika je kompulzivno hranjenje.

Kako se liječe poremećaji prehrane

Kada se pojavi bilo koji od simptoma, potrebno je potražiti stručnu pomoć. Bez obzira na vrstu, poremećaji prehrane zahtijevaju brz početak liječenja, jer ova stanja nose veći rizik od zdravstvenih komplikacija. Također postoji povećan rizik od depresije i anksioznosti.

Liječenje poremećaja prehrane uključuje vraćanje ispravnih obrazaca vezanih uz vrijeme i količinu hrane, vraćanje normalne tjelesne težine na temelju dobi pojedinca.

Budući da su poremećaji prehrane iznimno složeni, zahtijevaju stručnu pomoć i liječenje tima nutricionista i endokrinologa.

Liječenje uključuje i psihoterapiju koja će poboljšati ponašanje u odnosu na hranu i tijelo, a potrebna je i primjena lijekova protiv anksioznosti.

Plan liječenja je prilagođen individualnim potrebama pojedinca. Dijagnoza se postavlja na temelju pregleda i laboratorijskih pretraga.

Kada je riječ o kompulzivnom poremećaju hranjenja, on dugoročno ugrožava funkcioniranje organizma, što zahtijeva posebnu pažnju i mjere liječenja.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Tijekom liječenja bilo kojeg od ovih poremećaja neophodna je podrška bliskih članova obitelji i prijatelja. Na taj način će osoba razumjeti svoje stanje i moći prevladati postojeći problem.

Šta je Oligomenoreja? Najčešći simptomi i liječenje

Kako pobijediti poremećaje u ishrani saznajte u videu.

Poremećaj ruminacije

Poremećaj ruminacije je još jedan novootkriveni poremećaj ishrane.

Opisuje stanje u kojem osoba vraća hranu koju je prethodno sažvakala i progutala, ponovo je žvače, a zatim je ponovo proguta ili ispljune.

Ova ruminacija se obično javlja u prvih 30 minuta nakon obroka.

Ovaj poremećaj se može razviti u djetinjstvu, djetinjstvu ili odrasloj dobi. Kod dojenčadi ima tendenciju da se razvije između 3-12 mjeseci starosti i često nestaje sam.

Djeca i odrasli s ovim stanjem obično zahtijevaju terapiju kako bi ga riješili.

Ako se ne riješi kod dojenčadi, poremećaj ruminacije može rezultirati gubitkom težine i ozbiljnom pothranjenošću koja može biti fatalna.

Odrasli s ovim poremećajem mogu ograničiti količinu hrane koju jedu, posebno u javnosti. To ih može dovesti do toga da izgube na težini i postanu pothranjeni.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Poremećaj ruminacije može utjecati na ljude u svim fazama života. Ljudi sa ovim stanjem uglavnom povraćaju hranu koju su nedavno progutali. Zatim ga ponovo žvaću i ili ga progutaju ili ispljunu.

Stalno podrigivanje također može dovesti do povraćanja.

poremecaji prehrane
Anoreksija spada među najčešće poremećaje prehrane.

Pika poremećaj

Pika je još jedan poremećaj u ishrani koji uključuje jedenje stvari koje se ne smatraju hranom.

Osobe s pikom žude za neprehrambenim supstancama, kao što su led, prljavština, zemlja, kreda, sapun, papir, kosa, tkanina, vuna, kamenčići, deterdžent za pranje rublja ili kukuruzni škrob.

Pika se može pojaviti kod odraslih, kao i kod djece i adolescenata. Ipak, ovaj poremećaj se najčešće javlja kod djece, trudnica i osoba s mentalnim poteškoćama.

Trudnicama u prvim sedmicama se preporučuje nifty test koji na vrijeme otkriva sve o zdravlju ploda.

Pojedinci sa pikom mogu biti izloženi povećanom riziku od trovanja, infekcija, ozljeda crijeva i nedostataka u ishrani. Ovisno o unesenim supstancama, pica može biti fatalna.

Međutim, da bi se smatralo pikom, konzumiranje neprehrambenih supstanci ne smije biti normalan dio nečije kulture ili religije. Osim toga, ne smije se smatrati društveno prihvatljivom praksom od strane vršnjaka osobe.

Pojedinci sa pikom imaju tendenciju da žude i jedu neprehrambene supstance. Ovaj poremećaj može posebno pogoditi djecu, trudnice i osobe s mentalnim poteškoćama.

Gore navedene kategorije imaju za cilj da pruže bolje razumijevanje najčešćih poremećaja u ishrani i razbiju mitove o njima.

Poremećaji u ishrani su stanja mentalnog zdravlja koja obično zahtijevaju liječenje. Oni također mogu biti štetni za tijelo ako se ne liječe.

Ako imate poremećaj u ishrani ili poznajete nekoga ko bi ga mogao imati, potražite pomoć od liječnika koji je specijaliziran za poremećaje u ishrani.

[adinserter block=”8″][adinserter block=”7″][adinserter block=”6″][adinserter block=”5″][adinserter block=”4″][adinserter block=”3″][adinserter block=”2″][adinserter block=”1″]

Izdvajamo za vas

drugi upravo čitaju

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

Bedrenica – uzrok, simptomi, liječenje

Bedrenica – antraks Bedrenica ili antraks je zarazna bolest uzrokovana bacilom Bacillus anthracis. Štapić antraksa proizvodi vrlo jak toksin koji je odgovoran za pojavu bolesti...

Morbili (Ospice) – uzrok, simptomi, liječenje

Morbili (Ospice) – uzrok Morbili, odnosno ospice ili rubeola, visoko su zarazna bolest koja se se javlja u dječjoj dobi a uzrokuje ju virus. Prije otkrića...

možda te zanima