back to top

Bazofilni granulociti povišeni – uzrok, simptomi i liječenje

Kakvu ulogu imaju bazofilni granulociti?

Krv se sastoji od crvenih i bijelih krvnih stanica i trombocita. Bijele krvne stanice ili leukociti odgovorni su za obranu tijela od infekcije i upale.

Dijele se na: granulocite (neutrofili, eozinofili, bazofili) i negranulocite, što uključuje monocite i limfocite.

Bazofilni granulociti ili bazofili potječu iz koštane srži. Prisutni su u vezivnom tkivu koje okružuje kapilare i serozne membrane. Pripadaju najmanjim stanicama niza granulocita. Njihove referentne vrijednosti mjere se analizom krvi.

Imaju iznimno važnu ulogu u imunološkom sustavu i alergijskim upalama. Ako se sumnja na infekciju, tada bazofili oslobađaju histamin i heparin.

Bazofilni granulociti cirkuliraju u krvotoku i po potrebi prolaze kroz različita tkiva. Kada imunološki sustav prepozna infekciju, reagiraju s drugim stanicama.

U krvi su prisutni u vrlo malim koncentracijama. Kada govorimo o njihovoj specifičnoj ulozi u tijelu, doprinose vazodilataciji, osiguravaju normalan rast kapilarnih mreža i smanjuju agregaciju trombocita.

Također ne dopuštaju stranim tvarima da prodru u tijelo i dalje se šire.

Bazofilni granulociti ili bazofili
U krvi su prisutni u vrlo malim koncentracijama.

Povišeni bazofilni granulociti u tijelu

Što znači kada su bazofilni granulociti povišeni? Kada osoba ima povišene bazofile, to je bazofilija.

Ovo stanje nije bolest samo po sebi. Može biti uzrokovano mnogim razlozima, a među najčešćim su policitemija.

Povišeni bazofilni granulociti također su povezani s virusnom infekcijom, astmom, rinitisom, hipotireozom, anemijom, zatajenjem bubrega, tuberkulozom, reumatoidnim artritisom, leukemijom.

Povišeni bazofili ukazuju na alergijske ili upalne reakcije. Parametri krvi se mijenjaju s godinama, ali ovo pravilo ne vrijedi za bazofile.

Ako su razine bazofilnih granulocita povišene u krvi, to prvenstveno ukazuje na moguću infekciju i razvoj imunološkog odgovora. Kod žena s povišenim bazofilima potrebno je provjeriti hormonalni status.

Često ovo povećanje može ukazivati na razvoj tireoiditisa. U ovom slučaju simptomi ovog poremećaja očituju se kroz pretilost, smanjenu učinkovitost i gubitak sluha.

Bazofilija ponekad može ukazivati na visoke razine estrogena u krvi tijekom trudnoće, a može biti prisutna i u prvom tromjesečju trudnoće.

Kada je broj bazofila nizak, radi se o bazopeniji. Javlja se kada je proizvodnja bijelih krvnih stanica u koštanoj srži smanjena.

Bazofilni granulociti ili bazofili
Povišeni bazofili ukazuju na alergijske ili upalne reakcije.

Što učiniti ako su bazofilni granulociti povišeni

Povišeni bazofilni granulociti mogu dovesti do određenih bolesti, a razlozi njihovog povećanja mogu se utvrditi laboratorijskim analizama.

Naime, puno ovisi o tome što je dovelo do bazofilije. Ako se radi o infekciji, tada će simptomi biti povišena temperatura i opća slabost.

Ako je bazofilija posljedica alergena koji je ušao u tijelo, tada su prisutni kihanje i svrbež u očima. Što učiniti kada su bazofilni granulociti povišeni?

Najčešće povećanje razine bazofila u krvi ne zahtijeva poseban tretman, jer je posljedica određenog poremećaja u tijelu.

Ali liječenje bi trebalo biti usmjereno na uklanjanje upale ili infekcije, kako bi se razina bazofila vratila u normalu.

Za normalizaciju bazofila, liječnik može propisati određene protuupalne ili antivirusne lijekove, vitamine, sredstva na bazi željeza i pripravke koji će poboljšati rad štitnjače.

Ako se razina bazofila poveća zbog anemije, tada se preporučuju namirnice poput crvene ribe, jabuke, cikle, plodova mora i vitamina B12.

Bazofilija se liječi u većini slučajeva kada se otkloni uzrok njezina nastanka, odnosno temeljna bolest.

Evo kako bazofili funkcionišu

Nivoi bazofila

Različiti nivoi bazofila u vašoj krvi povezani su s različitim medicinskim stanjima. O svojoj bijeloj krvnoj slici možete saznati tako što ćete napraviti diferencijalni test krvi ili kompletnu krvnu sliku.

CBC test može provjeriti vaše nivoe pet vrsta bijelih krvnih zrnaca kako bi provjerio stanja kao što su:

 • Alergije
 • Upala
 • Infekcija
 • Leukemija
 • Anemija‌
Bazofilni granulociti ili bazofili
Različiti nivoi bazofila u vašoj krvi povezani su s različitim medicinskim stanjima.


Normalno, bazofili čine 0,5% do 1% broja vaših bijelih krvnih zrnaca. Nivo bazofila koji je viši ili niži od ove količine može ukazivati na nešto nepravilno.

Visok nivo bazofila

Viši nivoi bazofila povezani su sa određenim stanjima ili bazofilnim poremećajima. Ako je vaš procenat veći od normalnog, uzrok može biti jedan od sljedećih:

 • Pljuskavice
 • Alergijska reakcija
 • Kolagenska vaskularna bolest
 • Hronična mijelogena leukemija, vrsta raka koštane srži
 • Bolesti koštane srži
 • Hipertireoza

Nizak nivo bazofila

Nizak nivo bazofila može ukazivati na druge bazofilne poremećaje. Neki od njih uključuju:

 • Rak
 • Akutna infekcija
 • Teška povreda
 • Tireotoksikoza, poremećaj štitnjače

Izvođenje CBC testa za određivanje količine bazofila u krvi je prilično nisko rizično.
Neki ljudi mogu osjetiti nelagodu ili vrtoglavicu dok se uzima uzorak krvi, dok drugi mogu osjetiti samo brz ubod ili peckanje.

Izdvajamo za vas:

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima