back to top

Šta je Oligomenoreja? Najčešći simptomi i liječenje

Oligomenoreja – poremećaj menstrualnog ciklusa

Mnoge žene doživljavaju promjene u trajanju, cikličnosti i karakteristikama menstrualnog ciklusa.

Menstrualni poremećaji također su vrlo česti tijekom adolescencije. Normalan menstrualni ciklus je složena interakcija i dok se ne uspostave redoviti ciklusi mogu nastati različiti problemi.

Prema riječima stručnjaka, menstrualne nepravilnosti se javljaju između ciklusa, a jedna od njih je i oligomenoreja.

Naime, oligomenoreja je jedan od najčešćih poremećaja menstrualnog ciklusa, gdje su menstruacije neredovite i rijetke.

Iako je ovo stanje prolazno, važno ga je prepoznati jer je u nekim slučajevima potrebno primijeniti određene tretmane.

Kada je razmak između dvije menstruacije duži od 35 dana, to je znak da je došlo do promjena u ženskom tijelu.

Ovo stanje je u kombinaciji s drugim oblicima hipomenstrualnog sindroma, ali može biti povezano s izostankom menstruacije.

Kod žena se javlja i Divertikuloza koja je sve češća bolest.

Svake godine svijet bilježi sve veći broj slučajeva oligomenoreje različite dobi. No, među najzastupljenijom dobnom skupinom su žene od 12 do 50 godina. Za dijagnosticiranje oligomenoreje potrebne su određene laboratorijske pretrage.

Sindrom iritabilnog crijeva – uzrok, simptomi i liječenje

oligomenoreja
Svake godine svijet bilježi sve veći broj slučajeva oligomenoreje različite dobi.

Oligomenoreja – uzroci

Oligomenoreja se manifestira kao slabljenje menstruacije, gdje krvarenje može biti nestabilno, u nekim slučajevima samo nekoliko puta u jednoj godini.

Uzrok problema može biti hipotalamičkog podrijetla, poremećaj rada štitnjače, sindrom policističnih jajnika, poremećaj prehrane, pretilost, hiperprolaktinemija, nedostatak tjelovježbe, kontracepcija, način života, dijabetes, hormonalne promjene, psihički poremećaji.

Kako poboljšati pamćenje? Najbolji trikovi!

Prisutnost oligomenoreje kod žena značajno smanjuje seksualnu želju.

Komplikacije koje se mogu pojaviti ako se oligomenoreja ne liječi na vrijeme su neplodnost, smanjena gustoća kostiju, rak dojke, hirzutizam, koronarna bolest srca.

Razlikujemo dvije vrste oligomenoreje – primarnu i sekundarnu. Primarni oblik nastaje tijekom formiranja menstrualnog ciklusa, dok se sekundarni može pojaviti zbog prisutnosti raznih bolesti.

U predmenopauzi postupno je zahvaćena izostankom menstrualnog krvarenja. Tijekom prve menstruacije, kada ciklus još nije uspostavljen, može se uočiti nedostatak sinteze spolnih hormona koji imaju funkciju regulacije menstrualnog ciklusa.

Sekundarni oblik oligomenoreje nastaje zbog ginekoloških bolesti, postojećih infekcija, policističnih jajnika, endometrioze. Ovo stanje može biti uzrokovano operacijom na maternici i stvaranjem tumora.

oligomenoreja
Razlikujemo dvije vrste oligomenoreje.

Oligomenoreja – liječenje

Slabljenje menstruacije do 3 dana može se smatrati znakom bolesti. Oligomenoreja je stanje koje, ako se ne liječi, može lišiti ženu majčinstva.

Stoga je pravodobno prepoznavanje simptoma i poštivanje preporuka ključno za očuvanje reproduktivnog sustava, zdravlje i šanse za trudnoću.

Dijagnoza i liječenje temelje se na pregledima i procjenama specijalista, ginekologa i endokrinologa.

Na temelju utvrđenog uzroka koji je izazvao oligomenoreju, propisuje se odgovarajuća terapija i lijekovi.

Za liječenje primarne oligomenoreje obično je dovoljna promjena prehrane, smanjenje stresa i jačanje imunološkog sustava.

U slučaju sekundarne oligomenoreje ove preporuke nisu dovoljne, već je potrebno liječenje određenim lijekovima koji će normalizirati menstrualni ciklus.

U mnogim slučajevima akupunktura se smatra vrlo učinkovitom, dok korištenje ljekovitih čajeva potvrđuje liječnik.

Oligomenoreja kod žena često je uzrokovana anksioznošću, što se može primijetiti kroz kraće menstrualne cikluse.

Ako vam menstruacija kasni postoji 12 Prirodnih Načina Da Izazovete Menstruaciju!

Promjene načina života mogu pomoći u liječenju oligomenoreje, što znači smanjenje stresa, održavanje zdrave prehrane, vježbanje i primjenu raznih alternativnih terapija za smanjenje menstrualnih nepravilnosti.

Pored oligomenoreje postoji još menstrualnih poremećaja.

Kako se dijagnosticira oligomenoreja?

Ona se obično dijagnosticira nakon pregleda vaše menstrualne povijesti. Fizikalni pregledi, krvne pretrage i ultrazvučno snimanje također mogu biti potrebni.

Uglavnom, izostanak menstrualnog ciklusa ili svjetlosni protok ne predstavljaju problem, ali ponekad mogu ukazivati ​​na prisutnost sindroma policističnih jajnika (PCOS).

Točan uzrok PCOS-a nije poznat, ali kombinacija čimbenika može uključivati ​​inzulinsku rezistenciju, povišene razine određenih hormona i nepravilne menstrualne cikluse.

Da li ste znali da boja mjesečnice otkriva od čega bolujete? Ako uočite ovo na ulošku, odmah posjetite ginekologa!

Dijagnoza

Vaš liječnik će započeti fizičkim pregledom kako bi provjerio ima li grudica, osjetljivih područja ili dodatnih dlačica.

Pregled vaginalnog spekuluma je još jedan važan test u kojem se provjeravaju vaše vaginalne stijenke i cerviks na infekciju, upalu, ožiljno tkivo ili izrasline.‌

Nakon fizičkog pregleda na oligomenoreju, vaš liječnik može zatražiti analizu krvi kako bi provjerio razinu hormona, šećera u krvi i proteina. Vaš liječnik može testirati jedno ili više od sljedećeg:

  • Hormon koji stimulira štitnjaču (TSH)
  • Folikul stimulirajući hormon (FSH)
  • luteinizirajući hormon (LH)
  • Hemoglobin A1C
  • Prolaktin
  • Interleukin
  • Testosteron
oligomenoreja
Oligomenoreja sama po sebi nije ozbiljna.

Kako se liječi?

Oligomenoreja sama po sebi nije ozbiljna. Mjesečnice se mogu prilagoditi promjenom primjene hormonske kontracepcije ili progestina.

Ponekad ona može ukazivati ​​na neki drugi temeljni problem, kao što je poremećaj prehrane, koji treba liječiti. Druge žene će možda morati smanjiti vježbanje.

Ovo obično nije ozbiljno stanje, ali ponekad može biti simptom drugih problema. Istraživanja o neredovnim menstruacijama se nastavljaju.

Konkretno, istraživači proučavaju ulogu genetike u menstruaciji i odnos između niske tjelesne masti i hormonske regulacije.

Imati manje od četiri menstrualna ciklusa godišnje koji se godinama odvijaju prirodno i bez lijekova, kao što su kontracepcijske pilule, može povećati rizik od hiperplazije endometrija i raka endometrija.

Ako redovito nemate mjesečnicu dulje od 35 dana, posjetite obavezno liječnika.

Preporučujemo da pročitate

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima