back to top

Koju ulogu ima vitamin K?

Svaka skupina vitamina važna je za zdravlje i dobrobit. Općenito se vitamini dijele na topive u vodi i topive u lipidima, gdje pripada vitamin K.

Koja je njegova uloga i koliko je važan? Vitamin K je otkriven 1935. Zdravstvene prednosti ovog vitamina su ogromne. Prvenstveno osigurava ravnotežu svih hranjivih tvari koje su tijelu potrebne.

Topiv je u mastima, utječe na kardiovaskularni sustav i kosti. Ključan je za antikoagulaciju, odnosno zaustavljanje krvi i zgrušavanja, čime se sprječava prekomjerno krvarenje.

Osim što imaju važnu ulogu u zgrušavanju krvi, također pomažu u mineralizaciji kostiju. Djeluje protuupalno, zbog čega se smatra važnim čimbenikom u smanjenju upala u tijelu.

Pomaže u pravilnom funkcioniranju hormona i vrlo je važan tijekom menstruacije. Utječe na kontrolu šećera u krvi.

Postoji nekoliko oblika ovog vitamina. To je K1 ili filokinon čiji je izvor zeleno lisnato povrće, zatim vitamin K2 zvan menakinon, prisutan u mlijeku, siru, maslacu, ribi. Vitamin K3 ili menadion smatra se provitaminom.

vitamin k
Postoji nekoliko oblika ovog vitamina.

Prednosti i važnost za zdravlje

Vitamin K je od velike važnosti za zdravlje i opću dobrobit. U zdravih ljudi, uravnotežena dnevna prehrana mora sadržavati 90 do 120 mcg.

Ima važnu ulogu u regulaciji šećera u krvi i sudjeluje u razvoju koštanog tkiva. Studije su zaključile da konzumacija hrane bogate vitaminom K smanjuje prisutnost dijabetesa tipa 2.

Osim ove funkcije, vitamin je važan za rast stanica i sprječavanje demineralizacije kostiju. Ostale zdravstvene prednosti uključuju poboljšanu funkciju jetre, povećan protok mokraće i lakše zacjeljivanje. Također smanjuje rizik od osteoporoze.

Koje namirnice sadrži? Vitamin K1 se pohranjuje u jetri, a vitamin K2 u krvnim žilama i kostima. Nalazi se u tamnozelenom lisnatom povrću poput kelja, špinata, kupusa i brokule. U namirnicama životinjskog podrijetla nalazi se u žumanjcima, goveđoj i pilećoj jetri.

Osim u zelenom povrću, ima ga u maslinovom ulju i avokadu. Slijedeći preporučene vrijednosti, hranjive tvari se mogu održati u tijelu.

vitamin k
Vitamin K nalazi se u avokadu.

No, u određenim slučajevima kada to nije moguće, potrebno je konzumirati dodatak vitamina K, koji se može kupiti u ljekarnama i online trgovinama, po najpovoljnijim cijenama.

Simptomi nedostatka vitamina K u tijelu

Iako se vitamin K nalazi u velikom broju namirnica, a proizvodi ga i crijevna flora, javlja se njegov nedostatak ili hipovitaminoza. Kada su prisutna obilna menstrualna krvarenja, anemija, krvarenje iz nosa i modrice, to je očiti simptom nedostatka vitamina K.

Osobe s kroničnom bubrežnom bolešću imaju manjak vitamina K, a njegov nedostatak je također povezan s kardiovaskularnim rizikom.

Određeni poremećaji, bolesti jetre i bubrega mogu utjecati na njegovu optimalnu apsorpciju.

Među glavnim simptomima nedostatka ovog vitamina u tijelu je krvarenje iz nosa, na koži, kao i prekomjeran menstrualni ciklus kod žena.

Trudnicama koje pate od mučnine i povraćanja obično nedostaje vitamina K, a njegov adekvatan unos ublažava postojeće simptome. Kada je prisutna velika količina ovog vitamina, povećava se rizik od tromboze.

Istraživanja pokazuju da suplementacija vitaminom K ima pozitivan učinak u antikoagulansnoj terapiji.

Kao i drugi vitaminski kompleksi,  on se nalazi u raznim namirnicama ili u obliku dodataka prehrani, gdje se najčešće preporučuje kod kroničnih proljeva, osteoporoze i obilnih menstrualnih krvarenja.

Manjak Vitamina K

Vitamin K je generičko ime za nekoliko srodnih tvari koje su potrebne za normalno zgrušavanje krvi. Glavni oblik je vitamin K1 (filokvinon) koji se nalazi u biljkama, naročito zelenom lisnatom povrću.

Osim toga bakterije u donjem dijelu tankog crijeva i debelom crijevu proizvode vitamin K2 (menakvinon) koji se može apsorbirati u ograničenoj količini.

Hemoragična bolest novorođenčeta, koja se odlikuje sklonošću krvarenju, glavni je oblik manjka vitamina K. Može se razviti uslijed toga što posteljica ne prenosi dobro masti pa zato ni ovaj koji je topljiv u mastima (liposolubilan).

Jetra novorođenčeta je jako nezrela i nije u stanju stvarati dovoljne količine faktora zgrušavanja krvi (bjelančevine u krvi koje potiču zgrušavanje i trebaju ovaj vitamin); tijekom prvih nekoliko dana života u crijevu nema bakterija za stvaranje vitamina K; a žensko mlijeko je slabi izvor vitamina K.

Vitamin K - cijena, nuspojave, gdje kupiti
Vitamin K - cijena, nuspojave, gdje kupiti

Novorođenčadi treba dati injekciju vitamina K da bi ih se zaštitilo od te bolesti. Djeca hranjena na prsima koja pri rođenju nisu primila tu injekciju posebno su osjetljiva na manjak vitamina K.

Kako je vitamin K topljiv u masti, bolesti koje ometaju apsorpciju masti kao što su celijakija i cistična fibroza, mogu u djece i odraslih uzrokovati manjak vitamina K.

Uzimanje velikih količina mineralnog ulja može također spriječiti apsorpciju vitamina K. Taj se manjak može javiti i u ljudi koji uzimaju lijekove protiv zgrušavanja krvi u svrhu sprječavanja krvnih ugrušaka.

Još zanimljivih članaka:

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima