Istraživanje provedeno u SAD-u na University of Vermont povezuje redovnu konzumaciju ljutih paprika s većim izgledima za duži život i tvrdi ljuta paprika je dobra za srce i mozak.

Ljuta paprika je dobra za srce i mozak

Uočeno smanjenje rizika za smrt u najvećoj mjeri odnosi se na reduciranje učestalosti bolesti srca i moždanog udara, pokazuju rezultati analize podataka za oko 16.000 osoba objavljeni u naučnom časopisu PLoS ONE.

Tokom posmatranog razdoblja od gotovo 20 godina ispitanici koji su redovno konzumirali ljute paprike imali su prosječno 13 posto manji rizik za smrt.

Naučnici vjeruju kako je ovakve nalaze moguće objasniti djelovanjem kapsaicina, sastojka odgovornog za okus ljutih paprika.

Po njihovim riječima, kapsaicin ima ulogu u reguliranju molekularnih i ćelijskih mehanizama povezanih s prevencijom pretilosti i kontrolom cirkulacije krvi.

Uz to, kapsaicin je učinkovit protiv mikroba.

 

drugi upravo čitaju

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

Čaj od brusnice

Zašto je biljka brusnica zdrava? Brusnica je zimzelena patuljasta žbunasta biljka koja raste u močvarnim područjima. Svaki plod ove biljke je jestiv i ima široku primjenu...

Čaj od nevena

Zašto je zdrav čaj od nevena? Oganjac, žutelj i nevenovo cvijeće su biljke iz porodice glavočika, najpoznatija kao Neven. Cvjetaju od ranog proljeća do...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

možda te zanima