back to top

Istraživanje provedeno u SAD-u na University of Vermont povezuje redovnu konzumaciju ljutih paprika s većim izgledima za duži život i tvrdi ljuta paprika je dobra za srce i mozak.

Ljuta paprika je dobra za srce i mozak

Uočeno smanjenje rizika za smrt u najvećoj mjeri odnosi se na reduciranje učestalosti bolesti srca i moždanog udara, pokazuju rezultati analize podataka za oko 16.000 osoba objavljeni u naučnom časopisu PLoS ONE.

Tokom posmatranog razdoblja od gotovo 20 godina ispitanici koji su redovno konzumirali ljute paprike imali su prosječno 13 posto manji rizik za smrt.

Naučnici vjeruju kako je ovakve nalaze moguće objasniti djelovanjem kapsaicina, sastojka odgovornog za okus ljutih paprika.

Po njihovim riječima, kapsaicin ima ulogu u reguliranju molekularnih i ćelijskih mehanizama povezanih s prevencijom pretilosti i kontrolom cirkulacije krvi.

Uz to, kapsaicin je učinkovit protiv mikroba.

 

drugi upravo čitaju

Najbolji kokteli sa džinom – TOP 6

Džin je jedan od glavnih sastojaka kad su u pitanju najbolji kokteli na svijetu. Džin, je jako alkoholno piće i zbog toga najbolji kokteli sa...

Zašto je dobra sirutka: Vrhunski izvor nutritivnih vrijednosti

Zašto je dobra sirutka? Sirutka, često zaboravljen deo procesa proizvodnje sira, zapravo je bogatstvo nutrijenata koje može značajno doprineti zdravlju i dobrobiti pojedinca. U...

Zašto je riža zdrava

U ovom tekstu istražujemo zašto je riža zdrava, uključujući njene nutritivne sastojke, zdravstvene prednosti, načine pripreme i eventualne nuspojave. Riža je jedna od najstarijih i...

Zašto je sezam zdrav

Zašto je sezam zdrav i zašto ga skoro svi nutricionisti preporučuju za održavanje zdravlja saznajte u nastavku! Sezam (Sesamum indicum) je jedna od najstarijih kultiviranih...

možda te zanima