Ljuta paprika je dobra za srce i mozak

Istraživanje provedeno u SAD-u na University of Vermont povezuje redovnu konzumaciju ljutih paprika s većim izgledima za duži život i tvrdi ljuta paprika je dobra za srce i mozak.

Ljuta paprika je dobra za srce i mozak

Uočeno smanjenje rizika za smrt u najvećoj mjeri odnosi se na reduciranje učestalosti bolesti srca i moždanog udara, pokazuju rezultati analize podataka za oko 16.000 osoba objavljeni u naučnom časopisu PLoS ONE.

Tokom posmatranog razdoblja od gotovo 20 godina ispitanici koji su redovno konzumirali ljute paprike imali su prosječno 13 posto manji rizik za smrt.

Naučnici vjeruju kako je ovakve nalaze moguće objasniti djelovanjem kapsaicina, sastojka odgovornog za okus ljutih paprika.

Po njihovim riječima, kapsaicin ima ulogu u reguliranju molekularnih i ćelijskih mehanizama povezanih s prevencijom pretilosti i kontrolom cirkulacije krvi.

Uz to, kapsaicin je učinkovit protiv mikroba.

 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

drugi upravo čitaju

možda te zanima