Konjunktivitis – uzrok, simptomi, liječenje

Contents

Konjunktivitis uzroci

Konjunktivitis može biti uzrokovan ili bakterijama ili virusima, te su oba oblika konjunktivitisa zarazni i lako prenosivi između dva oka, ali i i na druge ljude putem zaraženih predmete poput ručnika i slično.

Glavni uzročnici bakterijskog konjunktivitisa su bakterije Chlamydia ili Moraxella, zatim Staphylococcus aureus ili pneumoniae, Haemophilus.

Kod virusnog mogu biti razne vrste virusa koje pripadaju skupinama enterovirusa i adenovirusa.

Razlika je između bakterijskog i virusnog konjunktivitisa što se kod bakterijskog to uzrokuje nedovoljnom higijenom ili izostankom higijene, te se bakterije vrlo brzo i lako razmnožavaju.

Virusni konjunktivitis vrlo često dolazi uz prehlade i neke druge virusne infekcije poput vodenih kozica, rubeole, zaušnjaka, ospica i drugih virusnih zaraznih bolesti.

Treba zapamtiti da se obje vrste konjunktivitisa vrlo lako mogu prenijeti na drugu osobu, te treba izbjegavati direktne kontakte i zajednički koristiti iste ručnike, jastučnice, maramice i slične predmete kojima vi se ova bolest mogla prenijeti na zdravu osobu, to uključuje i dodire rukama ili direktne dodire.

Konjunktivitis
Konjunktivitis - uzrok, simptomi, liječenje

Konjunktivitis simptomi

Simptomi kod virusnog i bakterijskog su vrlo slični, kod oba se javlja crvenilo oka i suzenje očiju.

Konjunktivitis simptomi se razlikuju jedino kod vrste iscjetka, kod virusnog konjunktivitisa iscjedak je vodenast, dok je kod bakterijskog iscjedak sluzast i žuto zelene boje.

Simptomi koji su zajednički i virusnom i bakterijskom su da kod oba postoji velika osjetljivost na svjetlost i da su oči jako nadražene, tom razlikom što se kod bakterijskog konjunktivitisa javlja uz nadraženost i pečenje i svrbež očiju što je potrebno izbjegavati i dodirivati oči rukama koje mogu još jače razbuktati upalu.

Kod virusnog će vidi biti zamućen, dok će kod bakterijskog vid biti pogoršan jer je sekret, odnosno iscjedak gušći nego kod virusnog konjunktivitisa.

Bakterijski će upravo zbog gušćeg iscjetka uzrokovati da se tokom noći trepavice slijepe, te ću ujutro kapci biti slijepljeni i bit će teže otvoriti oči, nego kada se radi o virusnoj upali.

Konjunktivitis
Konjunktivitis - uzrok, simptomi, liječenje

Konjunktivitis liječenje

Prvo se treba postaviti dijagnoza koja se radi uz pomoć brisa iz oka kako bi se ustanovilo o kakvoj vrsti se radi.

Ukoliko se radi o bakterijskoj upali ustanovit će se koja je vrsta bakterija uzrokovala konjunktivitis. Uz uzimanje brisa liječnik može dijagnosticirati konjunktivitis uz pomoć posebne lampe.

Ukoliko se radi o bakterijskom liječnik će preporučiti antibiotske masti, antibiotske kapi za oči, te napitke za oralnu upotrebu ili tablete ukoliko se radi o jakoj upali.

U roku od dva tjedna postiže se potpuno izlječenje bakterijskog od dana početka korištenja lijekova.

Konjunktivitis
Konjunktivitis - uzrok, simptomi, liječenje

Kod liječenja virusnog ne koriste se antibiotski lijekovi, te u velikoj većini se ova vrsta povlači unutar sedam dana.

Ukoliko se radi o težim oblicima čije trajanje može biti i tri tjedna, te će liječnik preporučiti kortikosteroide za liječenje, no sa ovim lijekovima treba biti na oprezu jer je njihova dugotrajna upotreba štetna za zdravlje i mogu se javiti nuspojave.

Bilo koji uzrok upale dovodi do proširenja krvnih žila spojnice, te suzenja ili iscjetka. Gusti iscjedak može zamagliti vid.

Kod alergijskog prevladavaju svrbež i vodenasti iscjedak. Na alergijski također ukazuju kemoza i papilarna hiperplazija.

Nadražaj ili osjet stranog tijela, fotofobija ili gnojni iscjedak ukazuju na infektivni. Jaka bol u oku ukazuje na skleritis.

Na dijagnozu obično ukazuju anamneza i pregled. Međutim, uzgoj uzročnika u kulturi je indiciran kod teških simptoma, u imunokompromitiranih bolesnika, kod osjetljivog oka (npr. nakon presađivanja rožnice, kod egzoftalmusa uslijed Gravesove bolesti) i u slučaju neuspjeha početnog liječenja.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Šta znači Neimar?

Neimar je pojam arapskog porekla, nastao od arapske reči mi’mār, koja u prevodu znači – graditelj, a sam pojam predstavlja raniji naziv za arhitektu. Prije...

možda te zanima