back to top

Konjunktivitis uzroci

Konjunktivitis može biti uzrokovan ili bakterijama ili virusima, te su oba oblika konjunktivitisa zarazni i lako prenosivi između dva oka, ali i i na druge ljude putem zaraženih predmete poput ručnika i slično.

Glavni uzročnici bakterijskog konjunktivitisa su bakterije Chlamydia ili Moraxella, zatim Staphylococcus aureus ili pneumoniae, Haemophilus.

Kod virusnog mogu biti razne vrste virusa koje pripadaju skupinama enterovirusa i adenovirusa.

Razlika je između bakterijskog i virusnog konjunktivitisa što se kod bakterijskog to uzrokuje nedovoljnom higijenom ili izostankom higijene, te se bakterije vrlo brzo i lako razmnožavaju.

Virusni konjunktivitis vrlo često dolazi uz prehlade i neke druge virusne infekcije poput vodenih kozica, rubeole, zaušnjaka, ospica i drugih virusnih zaraznih bolesti.

Treba zapamtiti da se obje vrste konjunktivitisa vrlo lako mogu prenijeti na drugu osobu, te treba izbjegavati direktne kontakte i zajednički koristiti iste ručnike, jastučnice, maramice i slične predmete kojima vi se ova bolest mogla prenijeti na zdravu osobu, to uključuje i dodire rukama ili direktne dodire.

Konjunktivitis
Konjunktivitis - uzrok, simptomi, liječenje

Konjunktivitis simptomi

Simptomi kod virusnog i bakterijskog su vrlo slični, kod oba se javlja crvenilo oka i suzenje očiju.

Konjunktivitis simptomi se razlikuju jedino kod vrste iscjetka, kod virusnog konjunktivitisa iscjedak je vodenast, dok je kod bakterijskog iscjedak sluzast i žuto zelene boje.

Simptomi koji su zajednički i virusnom i bakterijskom su da kod oba postoji velika osjetljivost na svjetlost i da su oči jako nadražene, tom razlikom što se kod bakterijskog konjunktivitisa javlja uz nadraženost i pečenje i svrbež očiju što je potrebno izbjegavati i dodirivati oči rukama koje mogu još jače razbuktati upalu.

Kod virusnog će vidi biti zamućen, dok će kod bakterijskog vid biti pogoršan jer je sekret, odnosno iscjedak gušći nego kod virusnog konjunktivitisa.

Bakterijski će upravo zbog gušćeg iscjetka uzrokovati da se tokom noći trepavice slijepe, te ću ujutro kapci biti slijepljeni i bit će teže otvoriti oči, nego kada se radi o virusnoj upali.

Konjunktivitis
Konjunktivitis - uzrok, simptomi, liječenje

Konjunktivitis liječenje

Prvo se treba postaviti dijagnoza koja se radi uz pomoć brisa iz oka kako bi se ustanovilo o kakvoj vrsti se radi.

Ukoliko se radi o bakterijskoj upali ustanovit će se koja je vrsta bakterija uzrokovala konjunktivitis. Uz uzimanje brisa liječnik može dijagnosticirati konjunktivitis uz pomoć posebne lampe.

Ukoliko se radi o bakterijskom liječnik će preporučiti antibiotske masti, antibiotske kapi za oči, te napitke za oralnu upotrebu ili tablete ukoliko se radi o jakoj upali.

U roku od dva tjedna postiže se potpuno izlječenje bakterijskog od dana početka korištenja lijekova.

Konjunktivitis
Konjunktivitis - uzrok, simptomi, liječenje

Kod liječenja virusnog ne koriste se antibiotski lijekovi, te u velikoj većini se ova vrsta povlači unutar sedam dana.

Ukoliko se radi o težim oblicima čije trajanje može biti i tri tjedna, te će liječnik preporučiti kortikosteroide za liječenje, no sa ovim lijekovima treba biti na oprezu jer je njihova dugotrajna upotreba štetna za zdravlje i mogu se javiti nuspojave.

Bilo koji uzrok upale dovodi do proširenja krvnih žila spojnice, te suzenja ili iscjetka. Gusti iscjedak može zamagliti vid.

Kod alergijskog prevladavaju svrbež i vodenasti iscjedak. Na alergijski također ukazuju kemoza i papilarna hiperplazija.

Nadražaj ili osjet stranog tijela, fotofobija ili gnojni iscjedak ukazuju na infektivni. Jaka bol u oku ukazuje na skleritis.

Na dijagnozu obično ukazuju anamneza i pregled. Međutim, uzgoj uzročnika u kulturi je indiciran kod teških simptoma, u imunokompromitiranih bolesnika, kod osjetljivog oka (npr. nakon presađivanja rožnice, kod egzoftalmusa uslijed Gravesove bolesti) i u slučaju neuspjeha početnog liječenja.

Preporuka

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima