Vitamin B5 – pantotenska kiselina

Poznato je koliko su vitamini važni za organizam, a njihov višak ili manjak dovodi do neravnoteže metabolizma i bolesti.

Iako su potrebni za održavanje dobrobiti, vitamini B-kompleksa se u tijelu ne proizvode u dovoljnim količinama. Kako bi svi organi pravilno radili i kako bi se odvijali unutarnji procesi, potrebno je uzimati vitamin B5.

Također poznat kao pantotenska kiselina, potreban je za stvaranje crvenih krvnih stanica, održavanje metaboličkog procesa, proizvodnju energije i sintezu kolesterola.

Uravnotežuje hormone u tijelu, blagotvorno djeluje na zdravlje kose i kože, a također smanjuje pojavu bora i staračkih pjega.

Smatra se snažnim pokretačem svih važnih mehanizama u tijelu koji osigurava zdravlje imunološkog sustava.

Vitamin B5 igra važnu ulogu u regeneraciji stanica, pomažući tijelu u stvaranju homoglobina, razgradnji proteina i ubrzavanju regeneracije mišića.

Istraživanja su pokazala da ljudi s reumatoidnim artritisom imaju manjak vitamina B5. Dodavanje ove hranjive tvari prehrani pomaže ublažiti upalu uzrokovanu artritisom i smanjuje bol.

Vitamin B5 - cijena, nuspojave, gdje kupiti
Kako bi svi organi pravilno radili i kako bi se odvijali unutarnji procesi, potrebno je uzimati vitamin B5.

Kako djeluje vitamin B5 i koje su njegove prednosti

Vitamin B5 djeluje na regeneraciju oštećenog tkiva, oporavak od ozljeda i zacjeljivanje kože. Smatra se važnim elementom u postoperativnom razdoblju.

Stvara crvene krvne stanice, pomaže u izgradnji antitijela, što poboljšava imunološki sustav. Ovaj vitamin pomaže tijelu ublažiti simptome osteoartritisa i tjeskobe uzrokovane kandidijazom.

Ima stimulirajuća svojstva koja pomažu u regulaciji hormona i žlijezda u tijelu, što osigurava njihovu ravnotežu.

Unos vitamina B5 smanjuje simptome depresije i anksioznosti. Osim što pridonosi pravilnom radu srca, pomaže tijelu u razgradnji masti i ugljikohidrata kako bi tijelu dalo energiju.

vitamin B5
Kako djeluje vitamin B5 i koje su njegove prednosti

Značajno snižava razinu lošeg kolesterola, a studije pokazuju da snižava trigliceride u krvi i smanjuje zadržavanje masti.

Vitamin B5 ima ulogu u bržem cijeljenju rana, pomaže u smanjenju respiratornih infekcija i bori se protiv bakterija.

Dodatak vitaminu B5 preporuča se za nedostatak hranjivih tvari u organizmu koji je prisutan kod osoba s bubrežnim bolestima i kod alkoholičara.

Može se pronaći u ljekarnama i online trgovinama po pristupačnoj cijeni u obliku dodatka koji se zove pantotenska kiselina.

Unos mora biti u skladu sa savjetima stručnjaka, a preporučena dnevna doza ovog dodatka je kapsula od 500 mg.

vitamin B5
Vitamin B5 djeluje na regeneraciju oštećenog tkiva, oporavak od ozljeda i zacjeljivanje kože.

Vitamin B5 – izvor i rizik od nedostatka

Kao što vidite, vitamin B5 je vrlo važan za pravilan rad organizma, a bez njegove konzumacije posljedice po zdravlje mogu biti prilično ozbiljne.

Neophodna je komponenta, jer pospješuje rad metabolizma, što je povezano s općim blagostanjem. Koji su izvori vitamina B5? Najbolji način da osigurate vitamin B5 je zdrava i uravnotežena prehrana.

Nalazi se u namirnicama kao što su kvasac, brokula, slatki krumpir, grah, gljive, grašak, piletina i govedina, losos, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, matična mliječ i avokado.

Također se nalazi u cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i kikirikiju. Zbog velike dostupnosti ovog vitamina, slučajevi njegovog nedostatka su vrlo rijetki.

Međutim, ako se pojavi nedostatak, osoba ima trnce u rukama i nogama. Također uzrokuje simptome nesanice, trnce u stopalima, umor i neurološke bolesti.

Preporučuju se preventivni pregledi kako bi se pratila razina vitamina i pravodobno dijagnosticirao problem.

Osim oslanjanja na zdravu prehranu, mogu se koristiti i dodaci vitamina B u obliku tableta ili kapsula

Preporuka

drugi upravo čitaju

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

Bedrenica – uzrok, simptomi, liječenje

Bedrenica – antraks Bedrenica ili antraks je zarazna bolest uzrokovana bacilom Bacillus anthracis. Štapić antraksa proizvodi vrlo jak toksin koji je odgovoran za pojavu bolesti...

Morbili (Ospice) – uzrok, simptomi, liječenje

Morbili (Ospice) – uzrok Morbili, odnosno ospice ili rubeola, visoko su zarazna bolest koja se se javlja u dječjoj dobi a uzrokuje ju virus. Prije otkrića...

možda te zanima