Polip na maternici – uzrok, simptomi i liječenje

Contents

Što je uzrok polipa na maternici?

Polip na maternici u najvećem broju slučajeva je benigna izraslina. Ovi polipi često nemaju nikakve simptome.

Polipi na maternici mogu biti različitih veličina, od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, mogu biti različitog oblika, okrugli ili izduženi.

Postoje dvije vrste polipa na maternici: polipi u materničnoj šupljini (endometralni polipi) i polipi na grliću maternice (cervikalni polipi).

Cervikalni polipi isto mogu biti u dvije vrste: mogu biti smješteni unutar vrata maternice (tzv. endocervikalni polip) ili mogu biti smješteni na vanjskom dijelu vrata maternice (tzv. ektocervikalni polip).

Cervikalni polip na maternici može se otkriti ginekološkim pregledom, a endometralne polipe se može otkriti ultrazvučnim pregledom maternice.

Uzrok polipa na maternici najčešće su zadebljanja sluzokože maternice uslijed kroničnih upala, povišene razine estrogena kod žena, nekih promjena krvožilnog sustava.

Rizik za polipe na maternici je povećan i kod žena s prekomjernom tjelesnom težinom, kod žena s povišenim krvnim tlakom, a mogu se pojaviti i kod žena koje koriste lijek za liječenje raka dojke.

Polip na maternici
Polip na maternici - uzrok, simptomi i liječenje

Polip na maternici – simptomi polipa

Polipi na maternici najčešće ne pokazuju izrazite simptome, a postojanje polipa u većini slučajeva otkriva se prilikom ginekološkog pregleda.

Ipak, u ginekološkoj praksi kod bolesnica koje imaju polip na maternici javljaju se neki određeni simptomi koji na ovu bolest ukazuju.

U tom slučaju žene mogu primijetiti da imaju pojačan vaginalni iscjedak sa sukrvicom ili obilna menstrualna krvarenja.

Također prilikom spolnog odnosa može im se pojaviti krvarenje (npr. točkasto krvarenje nakon spolnog odnosa).

Ako žena ima polip na maternici nepravilno krvarenje odnosno sukrvica mogu biti prisutni prije ili poslije menstruacije, često u obliku smećkastog iscjetka.

Moguće je i kontaktno krvarenje u toku ginekološkog pregleda. Jedan od simptoma je vaginalno krvarenje u menopauzi, dok se kod mlađih žena polipi ponekad otkriju u sklopu obrade neplodnosti.

Nakon nastupanja menopauze kod žena, ako se javi krvarenje, potrebno je konzultirati se s ginekologom kako bi se utvrdilo ne radi li se o polipima na maternici.

Polip na maternici
Polip na maternici - uzrok, simptomi i liječenje

Polip na maternici kako se liječi

Maleni endometralni polipi (u unutrašnjosti maternice), osobito oni koji su manji od centimetra, često se mogu spontano povući i za njih neće biti potrebno liječenje.

Važno je znati da su u velikom broju slučajeva polipi maternice benigne prirode.

Međutim, zbog sigurnosti se preporučuje da se učini odstranjivanje polipa, nakon čega se polip šalje na patohistološku analizu kako bi se otklonio rizik da se radilo o eventualnoj zloćudnoj tvorbi.

Za dijagnostiku kada je u pitanju polip na maternici upotrebljava se poseban UZV pregled, sonohisterogram ili histerosalpingogram, odnosno ako je opravdano brz rtg snimak.

Cervikalni polip na maternici liječi se tzv. polipektomijom.

U posljednje vrijeme polipe se uklanja terapeutskom histeroskopijom ili eventualno sve rjeđe tradicionalnim načinima dilatacije vrata maternice i kiretažom.

Ukoliko je patohistološki nalaz uredan, daljnje liječenje nije potrebno, a ako se otkriju premaligne ili maligne promjene, neophodno je daljnje liječenje.

Polip na maternici
Polip na maternici - uzrok, simptomi i liječenje

Polipe asimptomatske prirode (bez simptoma) koji su manji od 10 mm nije potrebno liječiti, dovoljno je pratiti ih redovitim kontrolama, a one polipe veće od 10 mm u pravilu koji izazivaju i određene simptome i probleme, potrebno je odstraniti.

Cervikalni polipi su česte dobroćudne izrasline cerviksa i endocerviksa.

Cervikalni polipi potječu iz cervikalnog kanala. Pogađaju 2 do 5% žena. Endocervikalni polipi su vjerojatno posljedica kronične upale.

Većina cervikalnih polipa ne izaziva simptome. Endocervikalni polipi mogu krvariti između menzesa ili nakon spolnog odnosa ili se inficirati, uzrokujući gnojni iscjedak iz rodnice (leukoreja).

Endocervikalni polipi su obično crvenkasto ružičasti, 1 cm u svim dimenzijama, i prhki. Rijetko su zloćudni.

Dijagnoza se postavlja pregledom u spekulima. Međutim, ako simptomi traju nakon liječenja, radi se citološka pretraga cerviksa i endometralna biopsija kako bi se isključio rak tih sijela. Polipi se odstranjuju ambulantno, bez primjene anestetika. Krvarenje nakon odstranjenja je rijetko i može se nadzirati kemijskom kauterizacijom.

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

Podijelite sa prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Supported by TNT Grupacija spot_img

drugi upravo čitaju

Mapa sveta

Mapa sveta kakvu poznajemo je laž, evo kako kontinenti i države stvarno izgledaju. Kada vidite ovu mapu sveta zaprepastit ćete se! Svet nije baš onakav...

Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Šta znači Neimar?

Neimar je pojam arapskog porekla, nastao od arapske reči mi’mār, koja u prevodu znači – graditelj, a sam pojam predstavlja raniji naziv za arhitektu. Prije...

možda te zanima