Što je uzrok polipa na maternici?

Polip na maternici u najvećem broju slučajeva je benigna izraslina. Ovi polipi često nemaju nikakve simptome.

Polipi na maternici mogu biti različitih veličina, od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, mogu biti različitog oblika, okrugli ili izduženi.

Postoje dvije vrste polipa na maternici: polipi u materničnoj šupljini (endometralni polipi) i polipi na grliću maternice (cervikalni polipi).

Cervikalni polipi isto mogu biti u dvije vrste: mogu biti smješteni unutar vrata maternice (tzv. endocervikalni polip) ili mogu biti smješteni na vanjskom dijelu vrata maternice (tzv. ektocervikalni polip).

Cervikalni polip na maternici može se otkriti ginekološkim pregledom, a endometralne polipe se može otkriti ultrazvučnim pregledom maternice.

Uzrok polipa na maternici najčešće su zadebljanja sluzokože maternice uslijed kroničnih upala, povišene razine estrogena kod žena, nekih promjena krvožilnog sustava.

Rizik za polipe na maternici je povećan i kod žena s prekomjernom tjelesnom težinom, kod žena s povišenim krvnim tlakom, a mogu se pojaviti i kod žena koje koriste lijek za liječenje raka dojke.

Polip na maternici
Polip na maternici - uzrok, simptomi i liječenje

Polip na maternici – simptomi polipa

Polipi na maternici najčešće ne pokazuju izrazite simptome, a postojanje polipa u većini slučajeva otkriva se prilikom ginekološkog pregleda.

Ipak, u ginekološkoj praksi kod bolesnica koje imaju polip na maternici javljaju se neki određeni simptomi koji na ovu bolest ukazuju.

U tom slučaju žene mogu primijetiti da imaju pojačan vaginalni iscjedak sa sukrvicom ili obilna menstrualna krvarenja.

Također prilikom spolnog odnosa može im se pojaviti krvarenje (npr. točkasto krvarenje nakon spolnog odnosa).

Ako žena ima polip na maternici nepravilno krvarenje odnosno sukrvica mogu biti prisutni prije ili poslije menstruacije, često u obliku smećkastog iscjetka.

Moguće je i kontaktno krvarenje u toku ginekološkog pregleda. Jedan od simptoma je vaginalno krvarenje u menopauzi, dok se kod mlađih žena polipi ponekad otkriju u sklopu obrade neplodnosti.

Nakon nastupanja menopauze kod žena, ako se javi krvarenje, potrebno je konzultirati se s ginekologom kako bi se utvrdilo ne radi li se o polipima na maternici.

Polip na maternici
Polip na maternici - uzrok, simptomi i liječenje

Polip na maternici kako se liječi

Maleni endometralni polipi (u unutrašnjosti maternice), osobito oni koji su manji od centimetra, često se mogu spontano povući i za njih neće biti potrebno liječenje.

Važno je znati da su u velikom broju slučajeva polipi maternice benigne prirode.

Međutim, zbog sigurnosti se preporučuje da se učini odstranjivanje polipa, nakon čega se polip šalje na patohistološku analizu kako bi se otklonio rizik da se radilo o eventualnoj zloćudnoj tvorbi.

Za dijagnostiku kada je u pitanju polip na maternici upotrebljava se poseban UZV pregled, sonohisterogram ili histerosalpingogram, odnosno ako je opravdano brz rtg snimak.

Cervikalni polip na maternici liječi se tzv. polipektomijom.

U posljednje vrijeme polipe se uklanja terapeutskom histeroskopijom ili eventualno sve rjeđe tradicionalnim načinima dilatacije vrata maternice i kiretažom.

Ukoliko je patohistološki nalaz uredan, daljnje liječenje nije potrebno, a ako se otkriju premaligne ili maligne promjene, neophodno je daljnje liječenje.

Polip na maternici
Polip na maternici - uzrok, simptomi i liječenje

Polipe asimptomatske prirode (bez simptoma) koji su manji od 10 mm nije potrebno liječiti, dovoljno je pratiti ih redovitim kontrolama, a one polipe veće od 10 mm u pravilu koji izazivaju i određene simptome i probleme, potrebno je odstraniti.

Cervikalni polipi su česte dobroćudne izrasline cerviksa i endocerviksa.

Cervikalni polipi potječu iz cervikalnog kanala. Pogađaju 2 do 5% žena. Endocervikalni polipi su vjerojatno posljedica kronične upale.

Većina cervikalnih polipa ne izaziva simptome. Endocervikalni polipi mogu krvariti između menzesa ili nakon spolnog odnosa ili se inficirati, uzrokujući gnojni iscjedak iz rodnice (leukoreja).

Endocervikalni polipi su obično crvenkasto ružičasti, 1 cm u svim dimenzijama, i prhki. Rijetko su zloćudni.

Dijagnoza se postavlja pregledom u spekulima. Međutim, ako simptomi traju nakon liječenja, radi se citološka pretraga cerviksa i endometralna biopsija kako bi se isključio rak tih sijela. Polipi se odstranjuju ambulantno, bez primjene anestetika. Krvarenje nakon odstranjenja je rijetko i može se nadzirati kemijskom kauterizacijom.

Preporuka

drugi upravo čitaju

Kronična opstruktivna plućna bolest – uzrok, simptomi, liječenje

Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) dovodi do gubitka normalne funkcije pluća i otežanog disanja. Najčešći uzrok obolijevanja je dugotrajno aktivno ili...

5 signala da ćete dobiti srčani udar za mjesec dana

Kako spriječiti srčani udar? Srčani udar je danas jedan od najčešćih uzroka smrti kod žena kao i muškaraca u cijelome svijetu. Kako se razvija srčani...

Bedrenica – uzrok, simptomi, liječenje

Bedrenica – antraks Bedrenica ili antraks je zarazna bolest uzrokovana bacilom Bacillus anthracis. Štapić antraksa proizvodi vrlo jak toksin koji je odgovoran za pojavu bolesti...

Morbili (Ospice) – uzrok, simptomi, liječenje

Morbili (Ospice) – uzrok Morbili, odnosno ospice ili rubeola, visoko su zarazna bolest koja se se javlja u dječjoj dobi a uzrokuje ju virus. Prije otkrića...

možda te zanima