back to top

Multivitamini nisu korisni po zdravlje, nedjelotvorni su i mogu donijeti i neke neželjene nuspojave, tvrdi Edgar Miler, profesor epidemiologije.

Neki zagovornici multivitamina i dodataka ishrane tvrde da je moderna ishrana za većinu ljudi nutricionistički manjkava, ali nema dokaza koji bi tu tvrdnju potvrdili.

Multivitamini nisu korisni za zdravlje

Poslije analize 27 dugoročnih kliničkih istraživanja koji su obuhvatili 450.000 odraslih osoba, utvrđeno je da je vrlo malo osoba imalo ozbiljne nedostatke i osjetilo korist od dodataka, prenose agencije.

Multivitamini nisu korisni po zdravlje?
Multivitamini nisu korisni po zdravlje?

Iako se često nameće ideja da multivitamini mogu da izliječe bolesti i smanje raširenost raka, ne postoje gotovo nikakvi dokazi koji bi to potvrdili. Iako su sprovedena različita klinička ispitivanja, koja su trajala oko 10 godina, o multivitaminima i dodacima ishrani nije se dokazalo da njihovo korištenje djeluje pozitivno na bolesti srca i pluća, pamćenje, rak i moždani udar, odnosno nisu se pokazali ništa efikasnijim od placebo terapije.

Osim toga, nedavno je otkriveno da veliki broj dodataka nije ono za što se izdaje, u prilog čemu stručnjaci kažu da mnogi biljni dodaci sadrže zamjene kao što su pšenica i riža, zajedno s mnoštvom drugih biljaka koji nisu navedene na etiketi.

Sastojci koji se ističu na slici ili se u nazivu proizvoda nalaze u mnogo manjim količinama nego što bi se očekivalo, dok u nekim proizvodima potpuno nedostaju.

Stručnjaci ukazuju da je dobro uravnotežena ishrana sasvim dovoljna da osigura sve prehrambene potrebe, a što se tiče mjerenja vitamina i minerala u sklopu promocije njihove prodaje, farmaceuti kažu da treba imati na umu da je cilj takvih akcija da se proda sintetički proizvod.

drugi upravo čitaju

Sušica – uzrok, simptomi, liječenje

Milijarna tuberkuloza – sušica Sušica je jedan od najtežih oblika tuberkuloze i nastaje kada Mycobacterium tuberculosis uđe u krvotok i proširi se cijelim tijelom. Nastale promjene...

Karcinom gušterače – uzrok, simptomi, liječenje

Što je karcinom gušterače Gušterača je važna žlijezda u ljudskom tijelu i nalazi se u abdomenu, u području iza želuca. Ima dvostruku funkciju, odgovoran je...

Patuljasti rast – uzrok, simptomi, liječenje

Patuljasti rast – uzrok Patuljasti rast ili skeletna displazija naziv je za mnoga stanja koja utječu na rast kostiju i hrskavice te za posljedicu imaju nizak...

Cerebrovaskularni inzult – uzrok, simptomi, liječenje

Cerebrovaskularni inzult – moždani udar Cerebrovaskularni inzult ili moždani udar nastaju kada je prekinut dotok krvi u područje mozga. To je bolest koja se može pojaviti...

možda te zanima