back to top

Zašto je biljka brusnica zdrava?

Brusnica je zimzelena patuljasta žbunasta biljka koja raste u močvarnim područjima.

Svaki plod ove biljke je jestiv i ima široku primjenu u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Grane ove biljke su dugačke od 15 do 30 cm.

Čaj od brusnice može pomoći u održavanju higijene usne šupljine, odličan je u borbi protiv parodontopatije i stvaranja zubnog kamenca, uništava bakterije i provodi detoksikaciju organizma.

Brusnica je bogata antioksidansima poput selena, antocijanina, kvercetola, te vitaminima C, E i A. Sadrži mangan, vitamin K i veliki broj fitonutrijenata.

Vlakna iz ove biljke reguliraju krvni tlak, smanjuju razinu kolesterola u krvi te ubrzavaju gubitak kilograma.

Izvrstan je za jačanje imunološkog sustava i ublažavanje menstrualnih bolova.

Čaj može spriječiti infekciju bakterijom Escherichia coli, koja je štetna za mjehur.

Čaj od brusnice
Čaj od brusnice

Priprema čaja od brusnice

U lonac staviti cimet, brusnicu i vodu, zatim kuhati dok ne zavrije, smanjiti jačinu vatre i ostaviti da kuha još 12-15 minuta. Povremeno miješati i nakon određenog vremena procijediti. Napitak se zaslađuje po želji.

Zdravstvene prednosti brusnice

Biljka brusnica smatra se zdravom iz više razloga:

Visok sadržaj antioksidansa: Brusnica je bogata antioksidansima poput vitamina C, E i A, te fitokemikalijama poput antocijanina i flavonoida. Antioksidansi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu, što može smanjiti oksidativni stres i rizik od bolesti poput srčanih bolesti, raka i neurodegenerativnih bolesti.

Potencijal za smanjenje upale: Antioksidansi prisutni u brusnicama mogu imati protuupalno djelovanje, što može pomoći u smanjenju upale u tijelu. To može biti korisno za ljude koji pate od upalnih stanja poput artritisa ili upale mokraćnog mjehura.

Čaj od brusnice
Čaj od brusnice

Poboljšava zdravlje mokraćnog sustava: Brusnice su poznate po svojoj sposobnosti sprječavanja infekcija mokraćnog sustava, posebno infekcija uzrokovanih bakterijom Escherichia coli. Sastojci u brusnicama mogu spriječiti bakterije da se pričvrste na stijenke mokraćnog mjehura, čime se smanjuje rizik od infekcije.

Potencijalno pozitivan učinak na zdravlje srca: Neke studije sugeriraju da redovita konzumacija brusnica može imati blagotvoran učinak na zdravlje srca, uključujući smanjenje razine kolesterola i krvnog tlaka, te poboljšanje cirkulacije.

Dobri izvori hranjivih tvari: Brusnice su bogate vlaknima, vitaminima, mineralima i drugim hranjivim tvarima koje su važne za opće zdravlje i dobrobit tijela. One pružaju važne hranjive tvari poput vitamina C, koji jača imunološki sustav, te vlakna koja podržavaju zdravu probavu.

Uz to, brusnice su niskokalorične i niskoglikemijske, što ih čini dobrom opcijom za one koji paze na prehranu.

Međutim, važno je napomenuti da brusnice nisu čarobni lijek i da se njezina konzumacija treba kombinirati s uravnoteženom prehranom i zdravim načinom života kako bi se postigle najbolje zdravstvene koristi.

Čaj od brusnice
Čaj od brusnice

Koje bolesti liječi čaj od brusnice?

Čaj od brusnice ima reputaciju kao koristan dodatak prehrani za podršku zdravlju mokraćnog sustava, ali također može imati i druge zdravstvene koristi. Evo nekoliko bolesti i stanja za koje se čaj od brusnice često koristi u tradicionalnoj medicini:

Infekcije mokraćnog sustava: Čaj od brusnice je najpoznatiji po svojoj sposobnosti sprečavanja i ublažavanja infekcija mokraćnog sustava, uključujući infekcije mjehura i urinarnog trakta. Sastojci u brusnicama mogu ometati pričvršćivanje bakterija na zidove mokraćnog mjehura, što sprječava njihovo umnožavanje i širenje.

Prevencija bubrežnih kamenaca: Redovita konzumacija čaja od brusnice može pomoći u sprečavanju formiranja bubrežnih kamenaca, jer brusnice mogu pomoći u održavanju uravnotežene pH vrijednosti urina i sprječavanju kristalizacije minerala u bubrezima.

Zdravlje probavnog sustava: Čaj od brusnice može imati blagotvoran učinak na probavni sustav. Vlakna i antioksidansi u brusnicama mogu podržati zdravlje probave, potičući redovitu stolicu i smanjujući rizik od probavnih problema poput zatvora.

Zdravlje srca: Iako nije direktno povezan s liječenjem bolesti srca, čaj od brusnice može pružiti određene koristi za srce. Antioksidansi u brusnicama mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i upale, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Imunološka podrška: Čaj od brusnice može pružiti podršku imunološkom sustavu zahvaljujući prisutnosti vitamina C i drugih hranjivih tvari. Jačanje imunološkog sustava može pomoći u prevenciji raznih infekcija i bolesti.

Važno je napomenuti da čaj od brusnice ne zamjenjuje liječnički tretman, posebno kod ozbiljnih zdravstvenih problema. Također je važno konzultirati se sa zdravstvenim stručnjakom prije početka redovite konzumacije čaja od brusnice, posebno ako osoba već uzima lijekove ili ima postojeće zdravstvene probleme.

Preporučujemo da pročitate:

drugi upravo čitaju

Čaj od nevena

Zašto je zdrav čaj od nevena? Oganjac, žutelj i nevenovo cvijeće su biljke iz porodice glavočika, najpoznatija kao Neven. Cvjetaju od ranog proljeća do...

Kako izabrati dobru školu za svoje dijete?

Može biti zastrašujuće teško pronaći i odabrati pravu školu za svoje dijete. Škola koju odaberete može imati utjecaja na njihov razvoj, prijatelje, pa čak i...

Kako da naučite engleski jezik?

Učiti da govorite engleski može biti teško, ali ne odustajte! Uz dovoljno prakse i pravih resursa, možete samouvjereno početi govoriti i naučiti engleski jezik. Kako...

Kako da usavršite engleski jezik?

Savjeti koji će vam pomoći kako da usavršite engleski jezik! Engleski jezik najvažniji je jezik svijeta. Ako želite naučiti jezik ili ga poboljšati onda je...

možda te zanima