Kako se zdravo hraniti, 5 jednostavnih savjeta

  Svi smo mi barem jednom u životu zastali i zapitali se da li živimo zdravo i da li jedemo zdravo. Uvijek kada postavimo sebi ovo pitanje mislimo da je zdrava hrana skupa i da je veoma zahtjevno zdravo se hraniti, međutim realnost je sasvim suprotna.

  Svi smo mi barem jednom u životu zastali i zapitali se da li živimo zdravo i da li jedemo zdravo. Uvijek kada postavimo sebi ovo pitanje mislimo da je zdrava hrana skupa i da je veoma zahtjevno zdravo se hraniti, međutim realnost je sasvim suprotna.

  Kako se zdravo hraniti zavisi upravo od nas samih i zavisi od činjenice koliko smo mi spremni da promijenimo vlastiti život. Danas ćemo vam predstaviti pet jednostavnih ali korisnih savjeta koji će vas navesti da se zdravo hranite.

  1.         Počnite da jedete Mediteransku kuhinju

  Sve od Hrvatske i sočnih morskih plodova,  pa do Grčke i tradicionalnih začina spada u ovu kategoriju hrane. Dakle, riba, povrće, maslinovo ulje, feta sir, razne vrste salata i relativno mala količina mesa. S ovom ishranom čistite organizam i držite ga mladim i revitaliziranim.

  Veoma zdrava kuhinja koja u svojoj ponudi nema niti jedno loše jelo. Također ova kuhinja vas navodi na eksperimentisanje, stoga dajte mašti na volju i miksajte zdrave obroke.

  2.         Jedite cjelovite namirnice

  Cjelovite namirnice su one koje možete sami uzgojiti u vlastitom vrtu. Naime to su paradajz, razne vrste salata, jaja, ili bilo koji drugi proizvod koji vi možete sami uzgojiti. Sve što je fabrički obrađeno u sebi sadrži aditive, a kada je riječ o zdravoj ishrani aditivi su veoma loši.

  Kako se zdravo hraniti, 5 jednostavnih savjeta

  Čak i ako morate da kupujete fabričke namirnice i hranu provjerite sastavi i dobro pogledajte koji se sve sastojci kriju u određenom pakovanju.

  3.         Jedite hrskavu hranu

  U hrskavu hranu ubrajamo sve od jabuka, preko celera pa sve do oraha i orašastih plodova. Sigurno se pitate, a zašto baš da jedemo hrskave namirnice, tajna se krije u tome da hrskave namirnice morate bolje sažvakati što dovodi do toga da vaš organizam ima dovoljno vremena da prepozna kada ste siti i kada je dosta.

  Hrskava hrana vam ne dozvoljava da se prejedete i na taj način vaše tijelo opteretite, uvijek ćete pojesti tačno onoliko koliko možete.

  4.         Povećajte unos vode

  Naše tijelo je u većem sastavu napravljeno od vode, stoga nam je voda potrebna da naš dan ima normalan tok. Stručnjaci tvrde da je najbolji način da počnete dan upravo u vodi i da prva stvar koju uradite kada se probudite popijete čašu vode.

  kako se zdravo hraniti

  Na ovaj način hidrirate tijelo i osjećate se vedrim i spremnim za nove radne pobjede. Također voda je i dobra zato što vas može zasititi. Svi smo čuči za savjet „Kad mislite da ste gladni, ustvari ste žedni i bolje bi bilo da popijete čašu ili dvije vode“. Osim same hidracije sa redovnim unosom vode izbjegavate nepotreban unos hrane, što je naravno veliki pozitiv.

  5.         Jedite više manjih obroka

  Između klasična tri velika obroka bilo bi najbolje a jedete par manjih obroka ili „snackova“. Na ovaj način vi lakše kontrolišete količinu narednog obroka koji slijedi, a samim tim unosite manje hrane. Ako se odlučite za ovu vrstu ishrane, savjetujemo vam da jedete što više proteina i namirnica koje su bogate vlaknima.

  Sve ove namirnice vam daju energiju, te vas čine aktivnim i produktivnim kroz cijeli dan. Nije cilj da se u par minuta najedete hranom koja je bogata silnim šećerom ili ugljikohidratima. Ova hrana će vam dati energiju u početku, ali nakon par sati dobit ćete osjećaj iscrpljenosti i nećete biti produktivni.

  Koliko je koristan ovaj članak?

  Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

  Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

  Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

  Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite!

  Podijelite sa prijateljima!

  Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

  Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

  NeznaSe.ba
  NeznaSe.bahttps://neznase.ba
  NeznaSe.ba je wikipedija manje pozntih riječi i izraza. Značenje riječi potražite na NeznaSe.ba. Predložite riječ i učestvujte u kreiranju wikipedije.

  ━ drugi upravo čitaju

  Koliko mora biti tlak u gumama?

  Znate li koliko mora biti tlak u gumama i zašto je to važno? Briga o našem automobilu važna je ne samo za lijep izgled našeg...

  Šta je Žigolo? Otkrij značenje riječi!

  Pojam žigolo se vezuje za mušku prostituciju, vodeći se činjenicom da je još od davnina prostitucija poznata u svim slojevima društva, pri čemu se...

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje 6 TOP TRIKOVA

  Google Maps savjeti za efikasnije korištenje mogu vam uveliko olakšati život, bez obzira na to nalazite li se u okolini koju vrlo dobro poznajete...

  Šta je Interpretacija?

  Šta je interpretacija? Koje značenje ima ovaj pojam, a koje reč interpretirati? Objašnjenje neke reči, termina ili pojave naziva se interpretacija. Često ljudi kada pitaju šta...

  Lampice na instrument tabli: Šta znače sve lampice?

  Osim osnovnih i logičnih signalnih lampica poput onih za upaljena svjetla, rad pokazivača smjera ili signal rezerve, dolaze i lampice koje se ponekad upale...

  Šta je ofsajd?

  Šta je ofsajd? Pitanje koje se najčešće postavlja u krugovima fudbalske igre. Odgovor na pitanje Šta je ofsajd? detaljno vam donosimo u nastavku. Ofsajd (eng....

  Šta je Centrifuga?

  Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku! Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u...

  Šta znači Virman? Saznaj uz No1 pojmovnik!

  Šta znači virman? Saznajte definiciju i porijeklo riječi uz pojmovnik!  Šta znači virman? Prema definiciji pojam virman vezan je  za ekonomsko financijski aspekt i odnosi...