Šta je DHT?

Dht (dihidrotestosteron), je hormon, androgen koji stimuliše razvoj muških karakteristika. 

Androgen je polni hormon koji doprinosi razvoju onoga što se smatra „muškim“ polnim karakteristikama, kao što su dlake na telu, dubok glas. Iako muška tela proizvode više androgena, ženska tela takođe proizvode ovaj hormon. Ovaj androgen je u suštini snažniji oblik testosterona.

Skoro 10% testosterona proizvedenih od strane odraslih osoba se dnevno pretvara u dihidrotestosteron. Stvara se u testisima i prostati (kod muškaraca), jajnicima (kod žena), koži i drugim delovima tela.

Međutim, ova brojka je mnogo manja pre puberteta i smatra se da povećana proizvodnja dihidrotestosterona može biti odgovorna za početak puberteta kod dečaka, što dovodi do razvoja genitalija (penisa, testisa i skrotuma) i razvitka maljavosti.

Ovaj hormon takođe uzrokuje rast prostate i smatra se da se kombinuje sa testosteronom koji uzrokuje izražavanje muškog seksualnog ponašanja. Dihidrotestosteron je mnogo puta jači od testosterona, a mnogi efekti koje testosteron ima u organizmu javljaju se tek nakon što se pretvore u dihidrotestosteron.

Manje je poznato o važnosti dihidrotestosterona kod žena, ali se zna da uzrokuje veliki rast  određenih delova tela i stidnih dlaka kod devojčica nakon puberteta i može pomoći da se odredi starost u kojoj devojčice ulaze u pubertet.

Količina dihidrotestosterona u telu uzrokovana je nivoom testosterona. Odnosno, kako raste nivo testosterona tako raste i nivo DHT- a u organizmu.

Dihidrotestosteron se proizvodi u testisima i prostati kod muškaraca i usko se vezuje za nastajanje hiperplazije prostate.

DHT i njegova uloga

Sigurno se pitate šta DHT uopšte radi u našem organizmu, odnosno koja je njegova osnovna uloga.

DHT je androgen koji je zaslužan za ispoljavanje muških karakteristika kod osoba muškog pola. U pubertetu nivo DHT-a u organizmu raste i sa njegovim porastom dolazi do promena kod dečaka. Neke od promena koje su uslovljene dihidrotestosteronom:

 • pojačan rast dlaka na telu
 • produbljivanje glasa
 • rast penisa i testisa sa početkom proizvodnje sperme
 • povećanje mišićne mase
 • promene u načinu skladištenja masti oko tela

Kako starite, testosteron i DHT imaju mnoge druge koristi za vaše telo, kao što su održavanje ukupne mišićne mase i promovisanje seksualnog zdravlja i plodnosti.

Kada se slobodno kreće kroz vaš krvotok, DHT može da se poveže sa receptorima na folikulima kose na vlasištu, uzrokujući njihovo smanjenje i manju sposobnost da održe zdrave folikule na vlasištu, gde dolazi do pojačanog opadanja kose. Nekada može doći i do težeg oblika gubitka, koja dovodi do ćelavosti kod muškaraca.

DHT može i negativno uticati na vaš organizam i telo, pogotovo ako vaše telo proizvodi velike količine DHT- a može usloviti čak i:

Visoki nivoi DHT-a mogu povećati rizik za određena stanja. Ako imate previše DHT-a, to može uzrokovati probleme u vašem seksualnom razvoju dok prolazite kroz pubertet.

Niski DHT može izazvati kašnjenje u početku puberteta za sve polove. Inače, čini se da niska količina DHT-a nema mnogo uticaja na žene, ali kod muškaraca, nizak nivo DHT-a  može izazvati:

 • kasni ili nepotpuni razvoj polnih organa, kao što su penis ili testisi
 • promene u raspodeli telesne masti, izazivajući stanja kao što je ginekomastija
 • povećavani rizik od razvoja agresivnih tumora prostate

DHT kako se kontroliše

Količina dihidrotestosterona prisutna u organizmu iz dana u dan zavisi od količine prisutnog testosterona. Kada se nivo testosterona poveća, više ovog hormona se pretvara u dihidrotestosteron, pa se tako povećavaju i nivoi dihidrotestosterona.

Kviz znanja igrajte na Neznase.ba.

Kontrola nivoa dihidrotestosterona u organizmu se postiže kontrolom proizvodnje testosterona, koja se kontroliše hipofizom i hipotalamusom.

Kao odgovor na smanjenje nivoa testosterona (i stoga smanjene količine dihidrotestosterona), hipotalamus oslobađa hormon koji oslobađa gonadotropin, koji putuje do hipofize, stimulišući je da proizvodi i oslobađa luteinizirajući hormon u krvotok.

Luteinizirajući hormon u krvi zatim putuje do Leidigovih ćelija u testisima kod muškaraca (ili jajnika kod žena) i stimuliše ih da proizvode više testosterona. Kako se testosteron u krvi povećava, sve više se pretvara u dihidrotestosteron, što dovodi do višeg nivoa dihidrotestosterona.

Previše dihidrotestosterona, koji je često rezultat viška proizvodnje testosterona, ima različite efekte na muškarce i žene. Malo je verovatno da će se nivoi dihidrotestosterona podići pre početka puberteta.

Malo je verovatno da će odrasli muškarci sa previše dihidrotestosterona proći kroz prepoznatljive promene. Žene sa previše dihidrotestosterona mogu razviti povećanu maljavost tela  i stidnih dlaka (nazvan hirzutizam), zaustavljanje menstrualnog perioda (amenoreja) i povećanje akni. Abnormalne promene genitalija mogu se javiti i kod žena sa previše dihidrotestosterona.

Smatra se da dihidrotestosteron ima manje efekata kod žena i, kao rezultat toga, veruje se da su oni relativno nepromenjeni ako imaju premalo dihidrotestosterona. Moguće je, međutim, da se početak puberteta može odložiti kod devojčica sa premalo dihidrotestosterona, a količina stidnih i dlaka na telu prisutnih kod odraslih ženki takođe može biti smanjena.

Nasuprot tome, niski nivoi dihidrotestosterona kod muškaraca mogu imati dramatične efekte. Ako je suviše mali dihidrotestosteron, dok su muški fetusi još uvek u materici, na primer, oni ne mogu biti “maskulinizovani” i njihove genitalije mogu izgledati slično onima kod devojaka iste starosti. Kasnije, dečaci sa premalo dihidrotestosteronom mogu proći kroz neke od promena koje se obično vide u pubertetu, kao što su rast mišića i proizvodnja sperme, ali neće razviti normalan rast dlačica i razvoj genitalija.

I muškarci i žene su pogođeni gubitkom kose izazvanog DHT-om, ali žene su posebno osetljive. Sve žene proizvode malu količinu testosterona, ali čak i one male količine mogu izazvati probleme za njenu kosu. Za žene, DHT može dovesti do problema bilo direktnim povećanjem nivoa ili kroz hormonski disbalans koji stvara viši relativni nivo DHT-a u poređenju sa drugim hormonima koji ga drže pod kontrolom.

DHT
DHT

DHT i kosa

Kosa na vašem telu raste iz struktura ispod kože poznate kao folikuli, koji su u suštini sićušne kapsule od kojih svaka sadrži po jedan pramen kose.

Kosa unutar folikula obično prolazi kroz ciklus rasta koji traje od dve do šest godina. Čak i ako se obrijete ili ošišate, ista kosa će izrasti iz folikula iz korena kose sadržane u folikulu.

Na kraju ovog ciklusa, kosa ulazi u ono što je poznato kao faza odmora pre nego što konačno opadne nekoliko meseci kasnije. Zatim, folikuli proizvode novu kosu i ciklus počinje iz početka.

Visoki nivoi androgena, uključujući DHT, mogu smanjiti folikule kose i skratiti ovaj ciklus, uzrokujući da kosa koja raste izgleda tanje i lomljivije, kao i da opadne brže. DHT takođe može učiniti da vašim folikulima treba više vremena za rast novih dlaka kada opadnu stare vlasi.

Neki ljudi su podložniji ovim efektima DHT-a na kosu vlasišta na osnovu varijacija u genu njihovog androgenog receptora (AR). Androgeni receptori su proteini koji omogućavaju hormonima kao što su testosteron i DHT da se vežu za njih. Ova aktivnost vezivanja obično rezultira normalnim hormonskim procesima kao što je rast kose.

Međutim, varijacije u AR genu mogu povećati androgensku receptivnost u folikulima vlasišta, što će vam omogućiti veću verovatnoću da ćete iskusiti gubitak kose kod muškaraca.

Ukoliko niste dobro razumeli značaj DHT-a za rast kose, da pojasnimo DHT je neophodan za rast dlaka na telu, ali je štetan za rast kose na glavi. Odnosno, sa povećanjem nivoa dihidrotestosterona povećava se i broj dlaka, na vašem telu, a smanjuje broj dlaka na glavi.

Gubitak kose kod muškaraca može negativno da utiče na samopouzdanje muškarca. Da bi se to olakšalo, neki tretmani su već razvijeni, koji suptilno mogu da prikriju nedostatke.

Kao što su presađivanje kose, lekovi, takozvani inhibitori DHT-a, takođe postoje i prirodni sastojci koji mogu uticati na smanjenje nivoa DHT- a i tako vam pomoći u borbi protiv opadanja kose izazvanog ovim androgenom.

Neki od tih sastojaka su seme bundeve, kofein, vitamini iz B grupe itd.

Negativni uticaji DHT blokera

Ukoliko se odlučite da uzimate neki od DHT blokatora, jako je važno da znate njegova neželjena dejstva, odnosno posledice do kojih može doći ukoliko se odlučite za njihovo korišćenje.

 • rana ili kasna ejakulacija
 • osip
 • povraćanje
 • višak masnih naslaga
 • osetljivost područja oko dojke
 • zadebljanje dlaka lica
 • smanjen libido

DHT je dobro poznati, glavni uzrok gubitka kose kod muškaraca koji je povezan sa vašom prirodnom genetskom predispozicijom za gubitak kose, kao i sa prirodnim procesima u vašem telu koji uzrokuju gubitak kose dok starite.

Dostupan je veliki broj tretmana protiv gubitka kose koji se odnose na DHT, a smanjenje gubitka kose može da učini da se osećate sigurnije u svoj izgled u svakodnevnom životu. Najvažnije je obratiti se lekaru koji će odlučiti koji retman je najbolji za vas.

DHT i prostata

Bliska interakcija između androgena, posebno dihidrotestosterona (DHT) i tkiva prostate je nadaleko poznata. Kontinuirani biološki efekti ovog hormona su fundamentalni tokom normalnog razvoja i održavanja žlezde, kao i u slučaju hiperplazičnog rasta organa.

DHT, koji kontroliše ekspresiju specifičnih molekularnih medijatora, održava stalnu ravnotežu između proliferativnih i apoptotskih procesa u tkivu prostate tokom normalnog razvoja i rasta žlezde. Sa starijim godinama, i za procese koji nisu u potpunosti shvaćeni, ova homeostatska ravnoteža između proliferativnih i apoptotskih procesa je poremećena, što sve dovodi do progresivnog rasta i povećanja prostate, uglavnom na osnovu ekspanzije epitelnog dela.

Zatim se aktivira kompleksna serija modifikacija tkiva, posebno u periuretralnoj zoni žlezde gde se registriruje veća osetljivost na androgene, čime se objašnjava kako DHT dovodi do povećanja prostate kod muškaraca.

DHT stimuliše različite ćelijske populacije prostate da proizvode specifične proteine, kao što je antigen specifičan za prostate, i mnoge faktore koji stimulišu rast ili inhibiraju rast koji moduliraju proliferaciju i funkciju ćelija.

drugi upravo čitaju

Šta znači Virman? Saznaj uz No1 pojmovnik!

Šta znači virman? Saznajte definiciju i porijeklo riječi uz pojmovnik!  Šta znači virman? Prema definiciji pojam virman vezan je  za ekonomsko financijski aspekt i odnosi...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Šta je obad?

Obad pripada grupi insekata iz reda Diptera. To su dvokrilni insekti, rasprostranjeni po celom svetu i ima ih preko 2000 različitih vrsta. Na našim prostorima...

Šta je Centrifuga?

Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku! Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u...

možda te zanima