back to top

Šta je to silikonska mušema? – Značenje riječi 2022.

Šta vam je prva asocijacija na silikonska mušema?

Mnogi prvo pomisle na bake, jer one vole mušeme da drže na stolovima. No, ima onih koji prvo pomisle na baštenske stolove, jer se na njima uglavnom nalaze mušeme.

Danas je situacija nešto drugačija. Mnogi da bi zaštitili baštenski namještaj koriste folije, neki čak i najlon za plastenike i drugi vodootporni materijal.

Ipak, sve je više onih koji se vraćaju svojim korijenima i koriste mušeme, ne zato što su veoma praktične, već zbog toga što su kvalitetne i zato što danas imaju moderan dizajn.

Čak se mogu koristiti prikom uređenja doma. Kako urediti stan u 2022. godini možete saznati ovdje.

Danas zahvaljujući njima vaš sto dobija potpuno novi i znatno ljepši izgled.

silikonska mušema
Silikonska mušema koristi se kako bi zaštitili namještaj u većini slučajeva stolove.

Lako se održavaju, izdržljive su i praktične!

Zahvaljujući materijalu od kojeg se mušeme prave, one su jako praktične. Silikonske mušeme štite svaki baštenski namještaj, ali štite i police i drugu sličnu površinu koja je od drveta, metala ili plastike, pogotovu ako se nalazi napolju i ako su izloženi suncu, kiši, vjetru i drugim spoljašnjim uticajima.

Imaju dug vijek trajanja, a kada dođe trenutak da se mijenjaju, vrlo brzo i lako nabavićete nove mušeme, jer nisu mnogo skupe. A tek što se lako održavaju!

Dovoljno je da ih prebrišete vlažnom krpom i eto, mušemi je vraćen stari sjaj. A to je ženama posebno važno, jer neće imati mnogo posla oko njegovog čišćenja za razliku od drugih stolnjaka koji zahtijevaju mnogo više vremena za održavanje.

Osim stolova, sudoper već godinama je najteži kuhinjski element za oprati. No, ono što malo ljudi zna jede da se sudoper može očistiti na sasvim prirodan način.

Dekorativni i moderni stolnjaci

Za mušeme se s pravom može reći da su pravi dekorativni i moderni stolnjaci.

One su danas znatno ljepše nego ranije, jer se mogu nabaviti u različitim bojama, dezenima i nijansama.

Dostupne su providne sa zlatnim detaljima, srebrnim šarama, crnim prugama, jednobojne, cvjetne, šarene.

S obzirom da je ponuda ogromna sigurni smo da ćete naći odgovarajuću  mušemu za vaš sto i daće se ona savršeno uklopiti u ostatak enterijera.

Preporučujemo vam da uvijek birate tople boje za uređenje doma. Na taj način najbolje ćete prikazati toplinu i ljepotu doma.

Ako želite da uklopite baštenski namještaj, cvijeće u dvorištu i sa bojom mušeme, sigurno smo da nećete imati puno problema.

Naime, da biste dobili skladnu cjelinu, onda se potrudite da uklopite boje i dezene sa prirodom koja vas okružuje.

silikonska musema
Na spomen silikonske mušeme prva asocijacija su naše nane ili bake.

I za sto u dvorištu i za sto u kući…

Nisu samo mušeme pogodne za baštenski sto. Imajući u vidu moderan dizajn mušema, sigurni smo da ćete lako pronaći mušemu koja će se savršeno uklopiti u vašu kuhinju ili enterijer dnevne sobe.

Zahvaljujućin njima možete zaštiti sto u kuhinji ili radne površine ili pak sto na terasi i police na kojima se nalazi cvijeće.

Kako očistiti radno mjesto i smanjiti mogućnost zaraze

Samo nekoliko poteza je dovoljno da mušemu očistite i pripremite je za novo korištenje.

Zahvaljujući zanimljivim dezenima, mušeme se savršeno uklapaju i u diječijim sobama, pa više ne morate da brinete da li će vaši mališani lijepiti plastelin po stolu ili će malo flomasterom preći mimo papira dok crtaju.

Saznajte Kako postati udomitelj djece i uživajte u sreći koju djeca donose, pa čak i kada uprljaju stol sa plastelinom ili pošaraju zid sa flomaterom!

Svi dobro znamo je su flomasteri, bojice i plastelin prave igračke za dijete koje potiču na razvojih njihovih vještina u djetinjstvu.

Običan stolnjak biste morali više puta da perete kako biste uklonili tragove crtanja, a sa mušemama posao vam je olakšan.

Vlažne maramice ili vlažna krpa učiniće da mušema ponovo bude kao nova i eto radosti i za mame i za mališane. Sada svi možete zajedno uživati.

https://www.youtube.com/watch?v=rICx5f240pU&ab_channel=JimMorrison
Silikonska mušema karakterističan je ukras naših nana i baka.

Silikonska mušema na stolu

Iako možda često niste sretali silikon u kuhinjama ili makar niste obraćali pažnju, sigurno ga imate. Silikonske mušeme najpoznatiji su proizvodi od silikona koji se mogu naći u vašem domu. One koriste se za prekrivanje stolova i veoma često su adekvatna zamijena stolnjacima. Ono što ih čini praktičnim jeste lakoća održavanja, čišćenja i mijenjanja. Silikonske mušeme imaju i dekorativnu funkciju jer se po njima mogu iscrtavati razni ornamenti i teksture. Na mušemama možete koristiti tehniku dekopaža koji je u posljednje vrijeme vrlo popularan hobi. Naučiti kako raditi dekupaž je vrlo jednostavno i lagano. Odlučite li se za silikonske mušeme, nećete imati potrebe da svakodnevno brinete o čistoći i urednosti vašeg stolnjaka.
silikonska musema
One su najpoznatiji proizvodi od silikona koji se mogu naći u vašem domu.

Silikon – poseban materijal

Riječ silikon nastala je 1901. godine, a prvi put je iskorištena od strane F.S. Kipping koji je tim nazivom nazvao jedinjenje koje je nastalo sintezom raznovrsnih atoma, a koje se isprva koristilo u industriji. Zbog toga što ga odlikuju brojne osobine, silikon je multipraktičan. Zanimljivo je da silikon ima malu tj. slabu toplotnu provodljivost, a osim toga i relativno nisku hemijsku reaktivnost. Iz tog razloga vrlo često koristi kao izolator. Termička stabilnost ovog materijala kreće se u opsegu od -100 do 250 stepeni celzijusovih, što ga svrstava u izdržljive materijale. Bitno je spomenuti da ima sposobnost odbijanja vode i formiranja vodonepropusnih čepova, pa se koristi prilikom postavljanja sanitarija u kupatilu. Osim toga, silikon je postojan, i nisko toksičan pa se može koristiti i u kuhinji kao što smo već ranije naveli. Ukoliko je vaša kuhinja mračna za vas smo pripremili kreativne ideje za osvjetljenje kuhinje! Otporan je na kiseonik, ozon i ultraljubičastvu svjetlost (UV zračenje). Ovo je dovelo do najšire upotrebe silikona u građevinskoj industriji (premazi, protivpožarna zaštita), kao i u automobilskoj industriji. Silikon je vrlo često u tekućem ili gumenom čvrstom stanju, a koristi se u sredstvima za ljepljenje, mazivima, medicini, može se naći među kuhinjskim priborom, u termičkoj i električnoj izolaciji. Silikon se može naći u obliku ulja, masti, gume, smole i kao čista silikonska masa.
silikonska musema
Silikon se koristi u medicini, termičkoj i električnoj izolaciji, sredstvima za ljepnje itd..

Silikon u medicini

Silikon se koristi u medicini i estetskoj medicini već dugo godina. U obliku gela, on se koristi u zavojima i prelivima za zavoje, ali i kao osnovni činilac brojnih implanata. Silikoni za grudi, usne i ostale estetske intervencije samo su dio primjene. Silikon se može koristiti i za tretman ožiljaka, kao i za ispravljanje određenih nepravilnosti i neravnina u organizmu. Također, koristi se i prilikom transplatacije brade. Silikon je materijal koji se uklapa i u slučaju oštećenja oka i očne jabučice, a u obliku gela njime se mogu tretirati oči nakon uklanjanja katarakte i postavljanja sočiva. Da li ste znali da je siva mrena vodeći uzrok sljepila u svijetu? Zbog toga je vrlo važno odlaziti na redovne preglede kod ljekara kako bi sačuvali zdravlje oka. Izvor: bastabalkana.com Izdvajamo za vas

drugi upravo čitaju

Šta znači Virman? Saznaj uz No1 pojmovnik!

Šta znači virman? Saznajte definiciju i porijeklo riječi uz pojmovnik!  Šta znači virman? Prema definiciji pojam virman vezan je  za ekonomsko financijski aspekt i odnosi...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Šta je obad?

Obad pripada grupi insekata iz reda Diptera. To su dvokrilni insekti, rasprostranjeni po celom svetu i ima ih preko 2000 različitih vrsta. Na našim prostorima...

Šta je Centrifuga?

Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku! Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u...

možda te zanima