Šta znači UV zračenje?

Da li znate šta je objašnjenje pojma ultraljubičasto ili ultravioletno zračenje? Kakve sve vrste UV zraka postoje?

Ultraljubičasto zračenje ili skraćeno UV prema engleskom ultraviolet obuhvata elektromagnetna zračenja koja nisu vidljiva golim okom.

Zračenje je emitovanje energije iz bilo kojeg izvora. Postoji mnogo vrsta zračenja, u rasponu od visokofrekventnog – poput rendgenskih i gama zraka – do veoma niskog (niskofrekventnog) zračenja – poput radio talasa. UV zraci koje emituje Sunce nalaze se u sredini ovog spektra. Imaju više energije od vidljive svetlosti, ali ne toliko kao X – zraci.

UV zračenje - Šta znači UV zračenje?

UV zračenje - Šta znači UV zračenje?

Postoje i različite vrste UV zraka, a dijele se na osnovu toga koliko energije imaju. UV zračenje sa više energije predstavlja oblik jonizujućeg zračenja. To znači da ima dovoljno energije da ukloni elektron iz atoma ili molekula, odnosno da ga jonizuje. Jonizujuće zračenje može oštetiti DNK gene u ćelijama, što za posljedicu ima nastanak ozbiljnih bolesti poput raka. Međutim, čak ni UV zraci najviše energije nemaju dovoljno energije da prodiru duboko u tijelo.

Tako se njihov glavni efekat ostvaruje na koži. Mogu izazvati alergije, opekotine različitog stepena, pa i rak. Zbog toga je izuzetno važno smanjiti izloženost suncu kada je zračenje najveće, a prije svakog izlaska se zaštititi. Osnovnu zaštitu predstavljaju kreme sa zaštitnim faktorom različitog stepena, kao i naočale za sunce.

UV zračenje je podijeljeno u 3 glavne grupe:

UVA zraci imaju najmanje energije među UV zracima. Oni mogu izazvati starenje ćelija kože ili neko indirektno oštećenje DNK ćelije. UVA zraci uglavnom su povezani sa dugotrajnim oštećenjima kože kao što su bore, ali se također smatra da igraju ulogu kod nekih karcinoma kože.

UVB zraci imaju nešto više energije od UVA zraka. Oni mogu direktno oštetiti DNK u ćelijama kože i glavni su uzročnici opekotina koje nastaju prilikom sunčanja. Smatra se da i oni izazivaju većinu malignih oboljenja kože.

UVC zraci imaju više energije od ostalih vrsta UV zraka. Srećom, oni ne dospijevaju do zemlje, već reaguju sa ozonom u našoj atmosferi, pa tako obično nisu faktor rizika za rak kože. Međutim, postoje i vještački izvori UVC zraka, kao što su, primjera radi, različite sijalice za dezinfekciju koje se koriste za ubijanje bakterija.

Da li postoji neka korist od izloženosti UV zračenju?

Izloženost UVB zračenju ne mora uvijek značiti nešto lože. Zapravo UVB zraci pomažu koži da proizvede jednu vrstu vitamina D (vitamina D3), koji zajedno sa kalcijumom igra važnu ulogu u zdravlju kostiju i mišića. Međutim, ne postoji univerzalna količina izloženosti UVB-u koja je potrebna za ostvarivanje koristi. Na to utiče više faktora: količina vitamina D u ishrani, boja kože, upotreba krema za sunčanje, podneblja u kome živite, doba dana i godine.

UV zračenje se ponekad koristi u terapiji određenih bolesti, tamo gdje druga liječenja nisu pomogla. U ove svrhe koriste se laseri, sijalice ili kombinacije ovih uređaja i aktuelnih lijekova koji povećavaju osjetljivost na UV. Riječ je o metodi liječenja koja je u medicini još poznata i kao fototerapija, a izvodi je stručno lice, tj. obučeni zdravstveni radnik pod nadzorom dermatologa. Eksperimentalno, fototerapija se koristi u liječenju neodgovarajućih i teških slučajeva nekoliko bolesti kao što je psorijaza ili ekcem.

drugi upravo čitaju

Šta znači Virman? Saznaj uz No1 pojmovnik!

Šta znači virman? Saznajte definiciju i porijeklo riječi uz pojmovnik!  Šta znači virman? Prema definiciji pojam virman vezan je  za ekonomsko financijski aspekt i odnosi...

Šta znači natalna karta? – Nauči čitati svoju natalnu kartu!

Natalna karta, prema definiciji podrazumijeva raspored planeta na nebu, upravo u trenutku rođenja određene osobe. U trenutku nečijeg rođenja planete zauzimaju određene položaje u kućama...

Šta je obad?

Obad pripada grupi insekata iz reda Diptera. To su dvokrilni insekti, rasprostranjeni po celom svetu i ima ih preko 2000 različitih vrsta. Na našim prostorima...

Šta je Centrifuga?

Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gdje se sve centrifuga koristi? Sve odgovore otkrivamo u nastavku! Šta je centrifuga? Kako radi centrifuga u...

možda te zanima